Hvad er Copenhagen Light Festival?

Om Copenhagen Light Festival

Copenhagen Light Festival finder sted i den indre by i København i februar, og det er for det meste gratis at deltage

Byen er stille, men rundt om det næste hjørne kan du høre en gruppe, der snakker, forundres, peger og jubler. Du følger strømmen gennem byen til det næste torv, hvor du snupper en varm kop kaffe på et hyggeligt sted og lader lyset lede vejen.

Lyskunst er en meget udtryksfuld kunstart, og den er også stille, hvilket giver plads til meditative oplevelser og fælles fordybelse. Hvis du har været med på en lysfestival før, ved du, hvordan lyset kan fremhæve bybilledet på overraskende måder i vinternætterne ved at oplyse omgivelserne og eksperimentere med farve og bevægelse. Nøje udvalgt lyd kan også bruges til at forbedre oplevelsen.

Copenhagen Light Festival bygger på en blomstrende og kompetent lyskunst- og designscene med stærke traditioner, som skaber plads til vækst og aktiviteter, der får os til at sætte mere pris på vores bymiljø. Festivalen skaber lysoplevelser på et internationalt niveau og samler dem i byområder og på utraditionelle steder, hvor et stort og bredt publikum kan nyde dem – og vi holder også øje med lovende talenter og overraskelser. 

Disse unikke oplevelser er koncentreret omkring Københavns indre by og havneområde, og de er spændende for de kulturelt interesserede og egnede til familier med børn. Vi rækker ud til både begyndere og feinschmeckere, lokale og turister. Formålet med festivalen er at fremhæve byens mange forskellige områder, såsom parker, torve, facader og hemmelige steder, samt at vise nye værker og installationer fra både etablerede og vordende kunstnere. Vi realiserer denne vision med en kunstnerisk strategi, som fremhæver international kvalitet og præsenterer den stærke danske lyskultur. Copenhagen Light Festival er en som en rummelig paraply, som samler en række sideløbende kulturelle begivenheder i februar og skaber opmærksomhed omkring dem.

Det kan du opleve

Festivalen viser midlertidige lysinstallationer og lysoplevelser og fremhæver samtidig de permanente værker i København. 

Festivalprogrammet kan indeholde følgende: 

 • Smukke og fængslende midlertidige skulpturelle elementer og iscenesættelse af byområder, historiske bygningsværker og det kulturelle distrikt med lys og farve
 • Kunstneriske lysoplevelser
 • Multisensoriske oplevelser med lys som et primært element
 • Dynamiske lysopleveler, såsom film, bevægeligt lys og pixel mapping
 • Planlagte aktiviteter, såsom gåture med lys, cykling i byen eller natløb med lys
 • Interaktive lysoplevelser, hvor både de lokale og turister kan være med til at iscenesætte og styre oplevelserne eller bidrage selv
 • Byens eksisterende lysoplevelser bliver også fremhævet

Bæredygtighed, grøn mobilitet, ligestilling og diversitet er vigtige elementer i vores kreative/kunstneriske interaktion med de stærke danske traditioner og kompetencer inden for lys (og mørke).

Vores kreative platform

I Danmark værdsætter vi lyset i meget høj grad, og det bunder i de fordele og ulemper, som det nordiske lys besidder – de lave solvinkler, det intense vintermørke og de store variationer i dagslysets farve og styrke. Om vinteren bliver de nordiske folkeslag meget følsomme over for, om de får nok lys (både kunstigt lys og dagslys), lys af høj kvalitet og lys, der skaber en god atmosfære.

Vi baserer Copenhagen Light Festival på de nordiske traditioner for lysdesign og lyskunst:

 • Respekt for mørket og balance med det
 • Installationer, som gør livet bedre gennem interaktioner med menneskers behov, arkitektur og områder
 • Optimal balance mellem funktion, æstetik og bæredygtighed
 • Eksempler på minimalistisk skønhed og funktionalitet, som respekterer de skandinaviske designtraditioner
 • Eksempler på festlige og udtryksfulde installationer, som får mest muligt ud af midlertidige elementer

Vision og mission

Copenhagen Light Festival viser byen på en ny måde i de stille og mørke vintermåneder i form af en lysfestival, som appellerer til både internationale og lokale folk i alle aldre. Copenhagen Light Festival bygger på den danske ekspertise inden for kunst, bæredygtighed og lyssætning. Copenhagen Light Festival samler alle de store styrker – lyskunstnere og designere, studerende, organisationer og kommercielle entiteter – omkring et stort nonprofit-projekt, som også omfatter og forbedrer andre begivenheder i februar.