COPENHAGEN LIGHT FESTIVAL
2024 

ALLE LYSVÆRKER & EVENTS I PERIODEN D. 2. FEB – 25. FEB

01. Du som er i Himlene!
Af: Marie Nørgaard (DK)
Hvor: Højbro Plads

Værket skaber en forbindelse mellem jorden under os og himmelen over os. Mellem det fysiske og det åndelige. Overgivelse til noget, som er højere end os. Et sted, hvor man kan forbinde sig til det, man tror på.

Marie Nørgaard Nielsen er en dansk tekstilkunstner, som tidligere har deltaget i Copenhagen Light Festival med Oraklet i 2022 og med På den anden side af Solen i 2023, der senere samme år var en del af festivalen Light Art Grindelwald i de schweiziske alper.

Mani Nikdel er en iransk designer og kunstner, bosat i Århus. Han har deltaget på Copenhagen Light Festival de seneste to år med Transcendence i 2022 og Terra i 2023.

Lys: Mani Nikdel

Links:
Instagram: @marienoergaardnielsen
Instagram: @maninikdelstudio

Tak til: Mathilde Märcher, Jes Hermann Saatterup, Erik Larsen & Søn, Martin Lighting.

02. GAIA
Af: Mani Nikdel (IR/DK)
Hvor: Ved Stranden 14

GAIA er en 3 meter stor installation, som er inspireret af Hoberman Expandable Sphere. Den forvandler sig til et lysende skue om natten med smukke, livlige lys og en reflekterende kugle i centrum. Installationens kinetiske symfoniske bevægelse, der er inspireret af Jordens rytmiske puls, danner grobund for overvejelser omkring miljømæssig bæredygtighed. GAIA bliver en katalysator for forandring og forbindelser mellem de besøgende, og værket ansporer til, at vi sammen tager ansvar for at bevare vores planet.

Mani Nikdel er en iransk designer og kunstner, som bor i Århus. I 2022 skabte han lyd- og lysinstallationen Transcendence, som var en del af Copenhagen Light Festival-programmet på Refshaleøen. I 2023 skabte han TERRA i Havnegade.

Lys: Martin Professional
Musik: Bjørn Svin

Links:
Instagram: @maninikdelstudio

Tak til: Stromma, Martin Professional, Bjørn Svin

03. PiXLEarth
Af: Frederik Hougs & Claus Boysen (DK)
Hvor: Knasten, Havnegade 14

Der ligger et dybt spørgsmål i hjertet af PiXLEarth: Hvad har klimaforandringerne rent faktisk forårsaget? Hvad har vi mennesker været medvirkende til? Disse spørgsmål er drivkraften bag dette projekt, hvori kunstnerne stræber efter at præsentere den komplekse problemstilling på en enkel, men sofistikeret måde.

Frederik Hougs og Claus Boysen udnytter mulighederne i moderne teknologi til at kombinere historiske data med live-data fra hele verden, og de krydrer det hele med deres egen kreativitet for at skabe en levende installation, der kan vække publikums nysgerrighed.

Frederik Hougs er uddannet lysdesigner fra Scenekunstskolen og har arbejdet bl.a. ved Det Kongelige Teaters Opera. Claus Boysen er uddannet grafonom og arbejder med teater-, musical- og koncertlys.

Frederik Hougs har i samarbejde med Hans E. Madsen deltaget i Copenhagen Light Festival 2021 med Pressure og i 2022 med Comms.

I 2023 deltog Frederik Hougs og Claus Boysen med værket Waves.

Lys: Frederik Hougs
Grafik: Claus Boysen

Links:
www.theaterpixels.com
wwf.dk/pixlearth
Instagram: @theaterpixels
Instagram: @wwfdk

Tak til: WWF, Stromma Danmark, By & Havn, Copenhagen Light Festival

04. Bron, Broen, Bridge
Af: Båll & Brand (DK)
Hvor: Knippelsbro

Værket er en hyldest til broerne som en del af byens historiske arkitektur, men også generelt en hyldest til alle Danmarks broer og landets status som en pionerende nation inden for brokonstruktion og arkitektur. I Danmark har vi cirka 2.500 broer, og i København er der mere end 30.

Ved hjælp af lys forstærker og forstørrer værket broen i det atmosfæriske rum. Udover at bringe himmel og hav samt de to bredder endnu tættere på hinanden, rekonstruerer lyskeglerne også broen med referencer til hængebroer. Værket er derfor det sidste led i en lang række af de mange nye konstruktioner af broen, som københavnere har været vidne til gennem historien.

Etableret i 2003 er Båll & Brand et audiovisuel kunstnerkollektiv, kendt for at transcendere traditionelle kunstneriske udtryk. Deres kollektive ekspertise skaber medrivende oplevelser, storslåede lysinstallationer og atmosfærisk scenografi, der fusionerer æstetik, teknologi og den menneskelige ånd.

Deres tilgang til kunst er målrettet og stedsspecifik, hvor de blander videnskab, teknologi, ingeniørvirksomhed og matematik til betagende udstillinger.

Links:
Instagram & Facebook
@bllbrnd

Tak til:
Københavns Kommune
Bro og Tunnel

05. Barok Notation
Af: Dorte Persson (DK)
Hvor: Havnegade 23

BAROK NOTATION er en nedskrevet dans fra 16-1700-tallet. Gengivet i et moderne udtryk bringer værket en fortælling fra fortiden til live og skaber opmærksomhed omkring et ellers overset rum i København: en lomme med en tidløs klang. Værket reflekterer temaer fra barokkens tid: udsmykning, bevægelse, buede linjer, kontraster og dramatisk brug af lys. “Barok” betyder “uperfekt perle” og favner dermed værket.

Efter mange år som ballet contemporary danser og koreograf i Danmark og udlandet vendte Dorte Persson sit blik mod kunstscenen, grebet af og interesseret i synliggørelse af dansens aftryk formidlet i lysinstallationer. Undersøgelsen af installation og crossover har ført til kunstudstillinger flere steder i Danmark.

Links:
Facebook: @DortePersson

Tak til: Neonsign

06. Bricks in Common - EKSTRA LYSOPLEVELSE
Af: Aart, NOAA & Ampell
Hvor: Havnegade 37

Med teglpavillonen BRICKS IN COMMON sætter et tværfagligt partnerskab i byggeriet fokus på teglen som traditionsbærende byggemateriale og afsøger aspekter af, hvordan teglen kan bringes bæredygtigt med ind i fremtidens byggeri. Lyskonceptet understøtter pavillonens hovedfortælling: buerne vokser i størrelse og volumen, mens CO2-aftrykket forbliver det samme.

Ampell er en belysningsvirksomhed bestående af designere, sparringspartnere og formidlere af lys.

Med fokus på lysets egenskaber og de omgivelser, vi opholder os i hver dag, stræber Ampell efter at skabe lysoplevelser og stemninger, som iscenesætter rammerne for det levede liv. I hjemmet, på arbejdspladsen, i kulturen, i gadebilledet.

Links:
www.ampell.dk
Instagram: @ampell.dk

Tak til:
Tak til: BEGA, AART, NOAA, OJ Rådgivende Ingeniører, Ampell, Egernsund Wienerberger, Søndergaard Nedrivning, Vognmand Peter Falck,

KALK, CRH Concrete, Gamle Mursten, Københavns Murerlaug, Murerlærlinge fra NEXT KBH,  TechCollege, Bevica Fonden, VIHDA – Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitektur
07. Vivid Verve
Af: Vibe Lundemark (DK)
Hvor: Jorcks Passage 

Gennem kulturelle spejlinger og sanselig dialog sammenflettes fortid og nutid i et internationalt møde mellem 230 års japansk lanternehåndværk af Kojima Shoten og Vibe Lundemarks moderne digitalprintede mønstre, håndmalede farvegradienter og samlende refleksioner i detaljer med Swarovski krystaller.

Værket temasætter sanselig foranderlighed og det fortryllende elementære forhold mellem lys og farver i en taktil scenografisk interaktion, hvor et poetisk potentiale vækkes til live gennem særligt komponeret LED lys, som giver værket et samlende åndedræt.

Vibe Lundemark er uddannet fra Royal College of Art i London, Master of Arts/Fashion Womenswear, og har siden sin afgang i 2009 arbejdet professionelt med design og kunstprojekter, herunder udstilling ved Dansk Design Biennale.

Både i kunstprojekter samt tekstil- og beklædningsdesign arbejdes med fagligt fokus på kunstnerisk udforskning af analoge og digitale interaktioner i sanselige narrativer. Vibe Lundemark designer også beklædningsmærket Tabernacle Twins og skaber udover kollektioner også bespoke designprojekter for flere danske artister.

Links:
Instagram: @vibelundemark
Instagram: @kojima_shoten

Tak til: Kojima Shoten, Statens Kunstfond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Jorcks Passage, Philips Lighting/Signify, Swarovski.

08. Les Yeux (the eyes)
Af: Simon Chevalier (FR)
Hvor: Kongens Nytorv 4

Når vi kigger bag facaden, kan vores øjne observere både alt for meget og intet som helst. Uden lys er vi ude af stand til at se, og når vi lukker øjnene, ser vi kun mørke.

Simon Chevalier ønsker at give en enkel, minimalistisk oplevelse, uden overvældende brug af forurenende og energislugende teknologier. Han sender et sobert budskab, som inviterer besøgende til at “åbne øjnene” over for vores forbrugeristiske verden og behovet for at ændre den.

Simon Chevalier er en fransk kunstner med virke i Lyon i det sydlige Frankrig. I 2022 blev han udpeget, og siden hædret af Frankrigs præsident, som en af årets 100 bedste designere af det franske kulturministerium. Simon Chevalier/LUX har tidligere udstillet værker på Kongens Nytorv under Copenhagen Light Festival.

Produceret af: LUX

Om EEA
Det Europæiske Miljøagentur (EEA) er et agentur under Den Europæiske Union, der leverer viden og data til støtte for Europas miljø- og klimamål. Vores kerneopgaver er at støtte udvikling af politik og vigtige globale processer, tilbyde analytisk ekspertise og levere og vedligeholde en effektiv rapporteringsinfrastruktur for nationale og internationale datastrømme. EEA ligger på Kongens Nytorv ved siden af det fængslende kunstværk “les yeux” af Simon Chevalier.

Chevaliers bæredygtighedsindsats er i tråd med vores kernearbejde, nemlig at have øjnene på miljøet i Europa. Se nærmere på vores ekspertiseområder på vores eventside: www.eea.europa.eu/en/newsroom/events/copenhagen-light-festival

Links:
www.simonchevalier.com
Instagram: @_simonchevalier

Tak til: Institut français du Danemark, European Environment Agency

09. Lanterne Tournante
Af: Mourka (FR)
Hvor: Nyhavn

LANTERNE TOURNANTE er baseret på principperne bag skyggeteater. Om dagen er objektet en dekorativ lanterne. Men om aftenen lyser lanternen op med livlige dyrefigurer, som drejer rundt i en kædedans og skaber billeder med skoven som tema.

Siden 1996 har Mourka, som er uddannet på Beaux-Arts de Bordeaux, skabt scenerier fra byen eller landskaber med lys som sit primære virkemiddel. Hendes tilgang består i at designe kortvarige eller midlertidige projekter i form af natlige fremvisninger, optrædener eller installationer, som præsenterer det poetiske, det smukke, det usædvanlige og det legesyge.

Links:
www.yaqua.eu
Instagram: @mourka.yaqua

Tak til: Nyhavn Erhvervsforening

10. Ø
Af: Søren Lyngsø Knudsen (DK)
Hvor: Sankt Annæ Plads 18

Ø er en interaktiv lyd- og lysinstallation bestående af sfære-formede skulpturer udført i rustfrit stål. Installationen inviterer til interaktion i et harmonisk samspil, hvor sfærernes lys og lyd styres af afstanden mellem publikum og skulpturen.

Søren Lyngsø Knudsen er en multimediekunstner, der bruger lyd som grundlag for sin visuelle kunst. Hans værker spænder over en bred vifte af medier: grafik, installationer, skulpturer, lys, video og musik, altid rodfæstet i at udforske de måder, hvorpå lyd og visuelle elementer kan interagere og forme vores opfattelse af tid og rum.

Links:
www.sorenlyngso.dk
Instagram: @sorenlyngso

Tak til: Hotel SKT. Annæ, Statens Kunstfond

11. The Wave
Af: Vertigo og Lil Lacy
Hvor: Ofelia Plads, Kvæsthusmolen

I december vendte den ikoniske 80 meter lange lyd- og lysskulptur THE WAVE tilbage til Ofelia Plads.

Til denne version af det foranderlige værk har kunstnerkollektivet Vertigo skabt et helt nyt forløb i lys i et tæt samarbejde med komponisten Lil Lacy, som til lejligheden har komponeret et nyt værk for akustiske instrumenter indspillet af musikere fra Det Kgl. Kapel. Både lyd og lys er inspireret af bølgers natur og bevægelse og er udviklet i en tæt dialog mellem de involverede lyd- og lyskunstnere, som med værket inviterer publikum til at dykke med ud i bølgernes univers.

Vertigo og Lacy har sammenflettet de soniske og visuelle elementer for at skabe en organisk og dynamisk oplevelse, hvor bølgerne manifesterer sig i forskellige former og materialer – fra lydbølger af musik og byens lyde til lysbølger fra skulpturens lysdioder og den omkringliggende by. Disse bølger er i konstant bevægelse, påvirket af miljøet, vind og vejr. Tanken bag er THE WAVE som en levende fortælling, hvor lyd og lys i samspil skaber en cyklisk og uendelig bølgebevægelse.

Kunstnerkollektivet Vertigo har eksisteret siden 2010 og består af Amalie Solander, Frederik Hilmer Svanholm, Jeppe D. Kristensen, Mikkel Meyer og Vibeke Bertelsen. De er kendt i ind- og udland for deres visuelle scenografi og installationskunst i stor skala. I deres installationer arbejder de med at skabe fysiske digitale verdener, der giver beskueren en sanselig oplevelse i lys og lyd.

Komponist Lil Lacy er en dansk-amerikansk klassisk komponist, som arbejder med musik indenfor mange genrer og udtryksformer. Hun har udgivet flere kritikerroste og prisvindende album med forskellige ensembler, samt komponeret musik til alt fra klassiske symfoniorkestre over kor til eksperimenterende noise-cello m.v. Hun indgår ofte i tætte tværkunstneriske samarbejder i tilblivelsen af musik til forestillinger, installationer, dans, film og teater. Hun modtog i 2020 Léonie Sonnings Talentpris.

Links:
www.vertigo.dk
www.lillacy.dk
www.ofeliaplads.dk
Instagram: @ofeliaplads
Instagram: @vertigo.dk
Instagram: @lillacymusic

Tak til: Foreningen Ofelia Plads, Det Kgl. Teater, Jeudan

The Wave er ejet af Foreningen Ofelia Plads, som også har taget initiativ til opsætningen af værket.

12. Tordenhjerte
Af: Lars Lundehave Hansen (DK)
Hvor: Nyhavn 71

Det slår gnister på hjørnet af Nyhavn. En mægtig sokkel synes at tiltrække lynnedslag – eller er det nærmere, at den udligner den elektriske spændingsforskel i atmosfæren? Den dramatiske kontur gennemskæres af diffust, hvidt lys. En tung buldren høres fra Jorden.

Stiger man op i skulpturens midte, mærker man vibrationerne gennem fødderne, mens sporadiske skyer af røg stiger op, og man spørger sig selv, om der mon i virkeligheden er tale om en enorm overtryksventil for kræfter, vi kun aner?

Igennem to årtier har lydkunstner Lars Lundehave Hansen markeret sit virke. Med afsæt i både en kunstnerisk uddannelse og en mangeårig produktion i eksperimenterende lydmiljøer har Lundehave Hansen afdækket og udforsket lyd i værker og værker af lyd.

At opleve Lundehave Hansens værker handler om at bevæge sig rundt og observere, hvordan lyden og iscenesættelsen undersøger tid og rum på forskellig vis.

Links:
www.larslundehavehansen.dk
Instagram: @larslundehavehansen

Tak til: Rådet for Visuel Kunst, Statens Værksteder for Kunst, Statens Kunstfond, 71 Nyhavn, Copenhagen Strand Hotel

13. Hidden Nature
Af: Annabelle Hill og Senja Ruohonen (AU/DK+FI/DK)
Hvor: Nordatlantens Brygge, Strandgade 91

Denne installation henter sin inspiration i den nordatlantiske (Island, Grønland og Færøerne) folklore, nordiske runer og områdets særegne natur. Den udforsker skovåndernes og huldrefolkets (det skjulte folk) riger i Norden. Måske afslører installationen en ægte, skjult parallelverden, eller også er den bare et glimt gennem et gennemsigtigt slør.

Annabelle og Senja er en australsk-finsk duo som har til huse i København. De har tidligere udstillet lys-kunstinstallationer under Aarhus Festuge og Copenhagen Light Festival. I deres eksperimentelle, stedspecifikke installationer lader de sig fascinere af, hvordan lys og kunst påvirker menneskelige oplevelser og følelser. De udforsker ofte temaer som sanseiagttagelse, skønhed og det ukendte.

Links:
Instagram: @anoulaart
Instagram: @zensenja

Tak til: Nordatlantens Brygge

14. Breath of light
Af: Ungt Lys v. Daniela Stoian, Francisca Gomez, Anna Gallagher, Henrieke Bots
Hvor: Kuglegårdsvej 19-23

Af: Ungt Lys v. Daniela Stoian, Francisca Gomez, Anna Gallagher, Henrieke Bots
Hvor: Kuglegårdsvej 19-23

Ved en kanal i byen, hvor mørket hviler, leder en glød dig mod en levende facade. Mens du bliver draget mod den gamle flådebase, lægger du mærke til, at facaden gløder i varme nuancer, og det er næsten, som om den har sit eget åndedræt.

Bølgen af lys viser dig vejen. Du stopper op, og her indser du, at det lysende åndedræt er fulgt med dig …

Ungt Lys er en gruppe af unge medlemmer af Dansk Center for Lys (DCL), som arbejder på tværs af mange discipliner og deler en fælles interesse og passion for belysning.

Som en del af non-profit organisationen DCL, ønsker Ungt Lys at informere studerende og unge professionelle omkring mulighederne i lysets verden. Gruppen ledes af en bestyrelse, der arrangerer aktiviteter for medlemmerne af Ungt Lys.

 

Links:
www.centerforlys.dk/ungt-lys
Instagram: @ungtlys

Tak til:  Signify, Vanpee A/S, SIF Gruppen, Dansk Center for Lys, Louis Poulsen

15. FLOW
Af: Sofia Ivarsson (SE/DK) og Mariliis Kundla (EST/DK)
Hvor: Broens Gadekøkken, Strandgade 95 

FLOW vækkes til live gennem interaktion med omgivelserne langs havnekanten, inspireret af vandets og vindens bevægelser. Det kinetiske kunstværk imiterer den dynamiske måde, hvorpå vandet bevæger sig gennem Københavns kanaler og hele tiden skifter form og karakter. Kunstværket består af tusindvis af små spejle, der svinger i vinden og reflekterer det omgivende lys fra både solens stråler om dagen og byens lys om natten. 

Dette værk reagerer på omgivelserne for at gøre os opmærksomme på ændringerne i lys-, vind- og vejrforholdene, som altid påvirker vores opfattelse af, hvordan det er at være udendørs.

Sofia Ivarsson er kunstner og designer med baggrund inden for scenebelysning og oplevelsesdesign. Hun er glad for at skabe kunstinstallationer til offentlige områder, som er tilgængelige for alle, og hun giver hverdagsmiljøer nye dimensioner. Mariliis Kundla er lysdesigner og audiovisuel kunstner. Hun udforsker lyset som medie og bruger forskningsbaseret lysdesign og kunst med nye medier til at skabe atmosfæriske oplevelser.

Sammen har de to skabt reflekterende lysinstallationer lige siden deres første projekt Reflex var en del af Copenhagen Light Festival i 2021.

Links:
www.mariliiskundla.com
www.nogaprojects.com
Instagram: noga.projects
Instagram: mariliiskundla

Tak til: Broens Gadekøkken, Lys på Aarhus

16. Crystal Greenhouse
Af: Shared Space and Light (UK)
Hvor: Broens Gadekøkken, Strandgade 95

Det projicerede indhold til CRYSTAL GREENHOUSE består af en række forskellige medier, som alle visuelt udforsker krystalliseringens forførende organiske processer, ved at kombinere time lapse-fotografering, computergenererede 3D-billeder og videnskabelige stillbilleder, der er blevet forstørret tusindvis af gange.

Idéen til CRYSTAL GREENHOUSE opstod, da man udforskede mulighederne i en bærbar installation til videomapping, som kunne ses på mange forskellige steder, frem for at være låst til kun én specifik placering.

Shared Space and Light er en kunstnerdrevet organisation fra Storbritannien, som normalt bruger teknologier til 3D-videoprojektion mapping til at skabe stedsspecifikke værker om mennesker og steder. Lokale stemmer og personlige historier fremkaldes og forvandler offentlige områder på opsigtsvækkende måder.

Shared Space and Lights videomapping-forestillinger giver almindelige stemmer en spektakulær platform, hvor de kan blive hørt. Organisationen har samarbejdet med mange forskellige fællesskaber i hele Storbritannien, hvor de har skabt uforglemmelige fællesoplevelser i mere end 13 år.

Links:
www.sharedspaceandlight.com
Facebook: @sharedspaceandlight

Tak til: Broens Gadekøkken

17. Orange affære
Af: Hans E Madsen (DK)
Hvor: Under Knippelsbro, Knippelsbrogade 10

Hans E Madsen ønsker med installationen at gøre rummet under Knippelsbro psykedelisk ved at montere lysarmaturer på de forkromede søjler. Armaturerne vendes, så lyset skydes ind på søjlerne, der virker som reflektorer og kaster lyset rundt i rummet. Overordnet vil værket opleves som en spejling. Oplevelsen forstærkes, når man bevæger sig rundt i rummet.

Billed- og lyskunstner Hans E Madsen arbejder reflekterende med lyskunst i det offentlige rum. Altid stedsspecifikt i forhold til arkitekturen omkring sine værker.

En del af kunstnerens greb er at bruge gængse materialer fra det nærmeste byggemarked til opbygning af værker, såsom lysarmaturer, paraboler, udsugningsrør, stillads og gulvvarmerør.

Hans E Madsen har udstillet alle år i lysfestivalen, med støtte fra flere danske fonde.

Links:
www.hansemadsen.com
Instagram: @hansemadsen

Tak til: Kulturtårnet på Knippelsbro

18. Corkscrew
Af: Frederik Hougs & Erik Lindkvist Thomsen (DK)
Hvor: Den Sorte Diamant 

CORKSCREW inviterer os til at deltage i en visuel meditation over tid og rum. Fem fritsvævende spiralformede figurer skaber en dynamisk fortælling i en poetisk dans.

Spiralen bliver et visuelt symbol på dualiteten mellem gentagelse og forandring, en udforskning af rummet mellem tryghed ved det konstante og spændingen ved det uforudsigelige.

Spørgsmålet rejser sig: Skal vores opfattelse af verden forstås som en endeløs række af gentagelser, eller ser vi i stedet skønheden i det omskiftelige?

Frederik Dahl Hougs er uddannet i lysdesign på Den Danske Scenekunstskole. Siden da har han arbejdet blandt andet på Operaen og i Tivoli.

Erik Lindkvist Thomsen er uddannet teater-, event- og AV-tekniker med speciale i illuminationsteknik fra NEXT-uddannelsen i København. Han har arbejdet med lysdesign for teaterkompagnier og som lysdesigner for flere danske bands med turnéaktivitet i både ind- og udland.

Links:
www.theaterpixels.com
Instagram: theaterpixels
Instagram: elindkvst

Tak til: Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, Kulturafdelingen, Københavns Kommune, VIGSØ, Drop

19. Shine on, you crazy coral
Af: Visual Science (DK)
Hvor: Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Pl. 1

Hvorfor lyser koraller op? Det er et af oceanets smukkeste og mest iøjnefaldende mysterier. SHINE ON, YOU CRAZY CORAL inviterer publikum til at opleve et af naturens mest forunderlige lysfænomener: fluorescerende koraller.

De nylige sammenbrud i flere af verdens koraløkosystemer er den første katastrofe, der helt utvetydigt hænger sammen med global opvarmning. Forskere har undersøgt, hvorfor forskellige koralarter er selvlysende, og de mener nu, at et af fænomenets formål er at forsvare korallerne mod skadelige solstråler og stigende havtemperaturer. I denne installation ser vi koralskabninger give os et lysshow, som handler om deres egen overlevelse.

Visual Science er et kunstner studio, som har dedikeret sig til at formidle, hvad der sker helt fremme i den nyeste klimaforskning. I tæt samarbejde med nationale og internationale klimaforskere skaber de installationer, film og foredrag, som forvandler data til emotionelle og æstetiske oplevelser.

Kunstner Maja Friis. Producent Sofie Mønster. Videoteknik Nikolaj Dinesen Forsker Elena Bollati. Filmfotograf Brian Curt Pedersen. Komponist Martin Dirkov

Scenografisk konsulent Elisabeth Holager Lund. Teknisk konsulent Mads W. Friis

Links:
www.visualscience.dk
Instagram: @science.visual

Tak til: Prof. Michael Kühl, Biologisk Institut, Københavns Universitet, Carsten Kehler Andersen, Decocean, Aquarium, Stromma, Det Kongelige Bibliotek, Tivoli

20. Krig og kærlighed
Af: Jakob Fälling og Ole Samsøe (DK)
Hvor: Krigsmuseet, Tøjhusgade 3

Hvad gør man, hvis ens mand eller kone skal til frontlinjen? Hvordan håndterer man forelskelse i en krigstid? Kan man lave børn, når verden er ved at gå under?

KRIG OG KÆRLIGHED er et værk om krigen i Ukraine, indsamlet på rejse i landet. Det rummer interviews med seks ukrainere, der fortæller om krigens konsekvenser for deres nærmeste relationer – fortalt gennem poetiske tegninger og lyd.

Jakob Fälling arbejder med dokumentarisk tegning. Han er specialiseret i storytelling og reportagetegning og har skrevet og illustreret flere bøger. Sammen med Ole Samsøe har han produceret syv lys- og lydværker, der kombinerer projicerede tegninger med lyd.

Jakob Fälling og Ole Samsøe har sammen med Bobby Salomon Hess deltaget i Copenhagen Light Festival med [Københawnsg] (2022) og KÆRE GUD (2023).

Links:
www.falling.dk/krig/
Instagram: @jakob.falling

Tak til: Epson, Statens Kunstfond, Politiken-Fonden, William Demant Fonden

21. Tårnet på Christiansborg - EKSTRA LYSOPLEVELSE
Af: Båll og Brand
Hvor: Tårnet, Christiansborg Slot

Tårnet på Christiansborg vil blive lyst op indefra med blå nuancer der changerer de smukke historiske kobbertage. Lyset i Tårnet kan ses fra mange steder i byen. Lysinstallationen er skabt af kunstnergruppen Båll & Brand.

Links
www.ft.dk
www.bllbrnd.dk

22. Tree Dance
Af: Tine Bek (DK)
Hvor: Teatermuseet i Hofteatret, Christiansborg Ridebane 10

TREE DANCE består af meditative scener fra Troldeskoven i Asserbo Plantage og de krogede fyrretræer samt optagelser fra loftet ved Teatermuseet i Hofteatret. Med et nik til restaureringen af de historiske træinteriører fra 1730’erne er videoværket en undersøgelse af vores forhold til historiefortælling, konstruerede landskaber, bygninger og materialer: Træernes krogede grene bliver et billede på tid fastlåst i stammen.

Tine Bek er en dansk billedkunstner, hvis praksis udforsker en fascination af det nære og sublime. Hun arbejder på tværs af fotografi, film og skulptur og præsenterer intime skildringer, der undersøger dødelighed og hverdagsgenstande.

Links:
tinebek.com
Instagram: @tinebek

Tak til: Teatermuseet i Hofteatret, Troels Rasmus Jensen, Tivoli

23. Yggdrasil
Af: Nationalmuseet v. Imre Petkov (HU/DK)
Hvor: Nationalmuseet, Ny Vestergade 10

Midt i verden står Yggdrasil. Træet gror ind i flere verdener – menneskets, jætternes og gudernes. 
Ved træets rod er nornerne. De vander det, og spinder menneskets skæbnetråde. 

Nationalmuseets Yggdrasil er skabt i anledning af Copenhagen Light Festival 2024. 

Vores ønske er, at træet skal lyse op i mørke timer og kaste lys over menneskers ting og fortællinger, som er vævet ind i vores fælles historie.

Installationen består af en fritstående træskulptur med rødder og grene, der er lavet af optiske fibre og håndvævede kobbertråde. 

Værket er skabt i et samarbejde mellem den svenske skulptør Anders Jansson og Nationalmuseets lysdesigner Imre Mark Petkov.

Links:
www.natmus.dk
Instagram: @nationalmuseet

Tak til: Lemvigh-Müller Fonden

24. I LAVA COPENHAGEN
Af: Adrian Hinge (DK)
Hvor: Danhostel Copenhagen City, H.C. Andersens blvd. 50

Åben 24/7

I LAVA COPENHAGEN er en cylindrisk lavalampe i menneskestørrelse. Med turkis lava i uendelig rotation og bevægelse repræsenterer lampen København, en by i konstant forandring. Lavaen er smuk, hypnotiserende og mystisk, ligesom byen og dens kultur. Lavalampen er en af de største i verden.

Adrian Hinge har skabt psykedelisk scenografi siden 2016. Han dekorerer events med fluorescerende farver. Adrian er opfinder og konstruktør med sans for det ekstraordinære.

Links:
Instagram: @adrianhinge

Tak til: Danhostel Copenhagen City

25. Tivolis vintertræ
Af: Tivoli
Hvor: H.C. Andersens Boulevard 26

Tivoli byder på et glimt af haven i vinterdragt.

 

26. Green Beam VI
Af: Båll & Brand (DK)
Hvor: Tivoli – Langebro – Amager Bakke

Copenhagen Light Festivals vartegn bruger den enkleste, mest energieffektive og æstetiske tilgang til belysning. En opsigtsvækkende grøn laserstråle skærer gennem himlen og omkranser Langebro og Københavns Havn.

Den sjette udgave af Green Beam, en fast del af festivalen, forbinder to ikoniske placeringer – ved at rejse fra Tivoli over Langebro til Amager Bakke. Begge steder symboliserer menneskeskabte bjerge, og et af dem har endda en skibakke på toppen. I år bøjes strålen på forunderlig vis ved Langebros historiske brotårn, og strækker sig hele 3.560 meter, hvilket er en reference til højden på den øverste station i Frankrigs berømte skisportssted, Les 2 Alpes.

Når vi kigger på den menneskelige teknologis historie, er laserteknologi en relativt ny opfindelse. Dette projekt er en hyldest til den danske fysiker Niels Bohr, hans atommodel og principperne bag lystransmission, men det symboliserer også fremtiden. Men det laserlys, vi ser, stammer jo interessant nok fra fortiden. Alt lys, som vi observerer lige nu og ude i fremtiden, stammer fra et øjeblik, der er passeret. Denne installation transcenderer tiden selv og bygger bro mellem Københavns menneskeskabte underværker, mellem Niels Bohr og Pythagoras samt mellem fortid, nutid og fremtid.

Green Beam VI ændrer beskuernes opfattelse af broen og København selv. Den ansporer folk til at løfte blikket midt i bybilledet, så de selv kan gentænke Københavns tage, tårne og arkitektur, som om de kiggede ud i en fjern fremtid.

Når du vandrer gennem Københavns smalle, snørklede gader, får du forskellige oplevelser af installationen – den er helt synlig fra visse udsigtspunkter, mens du kun kan fange delvise glimt fra andre. Denne leg med synligheden skaber nysgerrighed og opfordrer til udforskning.

Båll & Brand er et audiovisuelt kunstnerkollektiv, som blev etableret i 2003, og de er kendt for deres evne til at transcendere traditionelle kunstneriske udtryk. Med deres samlede ekspertise skaber de fordybende oplevelser, storslåede lysinstallationer og atmosfærisk scenografi, med fokus på æstetik, teknologi og den menneskelige ånd.

De har en bevidst og stedsspecifik tilgang til kunst, som blander videnskab, teknologi, ingeniørarbejde og matematik.

Links:
www.digidi.net/bllbrnd
Instagram: @bllbrnd

Tak til: Tivoli, ARC, Københavns Kommune, Bro og Tunnel, By & Havn, Snedkerservice.dk

27. The Sun Also Rises
Af: Ungt Lys v. Aleksandra Dudek og Beata Kur
Hvor: GoBoat-huset

Fordyb dig i samspillet mellem litteratur og lys med THE SUN ALSO RISES. En installation, som er inspireret af Ernest Hemingways eviggyldige roman af samme navn. Denne oplevelse inviterer seerne til at udforske temaer om udholdenhed og fornyelse med lyset som virkemiddel.

Ungt Lys er en gruppe af unge medlemmer af Dansk Center for Lys (DCL), som arbejder på tværs af mange discipliner og deler en fælles interesse og passion for belysning.

Som en del af non-profit organisationen DCL,  ønsker Ungt Lys at informere studerende og unge professionelle omkring mulighederne i lysets verden. Gruppen ledes af en bestyrelse, der arrangerer aktiviteter for medlemmerne af Ungt Lys.

Foto af Jørgen Hedrich / HOFFT

 

Links:
Instagram: @ungtlys

Tak til: Amager Vest Lokaludvalg, GoBoat, HOFFT, Dansk Center for Lys

 

28. Ambient Asylum

Af: Desorb + Sjøgren Music (DK)

Hvor: Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18

 

Velkommen til AMBIENT ASYLUM – et sted, hvor lys, lyd og design fusionerer for at skabe et unikt hvilested ved havnebredden på Islands Brygge. AMBIENT ASYLUM inviterer dig til at finde ro midt i storbyens travlhed og til at reflektere over samspillet mellem rum, lys, lyd og menneskelig interaktion. Forskellige kilder af naturlige strømninger, såsom det stille løb af en uforstyrret bæk til blæstens hvirvelstrømme, har inspireret udformningen af dette værk.

Lys- og lyd er sat sammen på harmonisk vis gennem brug af støjgeneratorer for at efterligne naturens kaotiske orden. Publikum har mulighed for at påvirke værket og indbygget er en tilfældighedsfaktor, så der vil aldrig være to ens besøg.

Jeppe Holm, professionelt kendt som Desorb, er elektroingeniør og lysdesigner, hvis arbejde karakteriseres ved en dyb forståelse for, og kærlighed til, lys og teknologi. Rasmus Sjøgren, komponist og producer, er kendt for sin evne til at skabe atmosfæriske og stemningsfyldte musikalske landskaber. Sammen har Desorb og Sjøgren Music tidligere arbejdet på flere audiovisuelle projekter, herunder installationen Nuets Portal på Copenhagen Light Festival 2021.

Lys: Jeppe Holm (Desorb)
Lyd: Rasmus Sjøgren (Sjøgren Music)

Links:
https://www.instagram.com/jep.ph/
https://www.instagram.com/sjogrenmusic/
www.desorb.dk
https://soundcloud.com/sjogrenmusic

Tak til: Amager Vest Lokaludvalg, Kulturhuset Islands Brygge, Ingemann Components A/S, Bergmanns Montage ApS, Light Partner ApS

29. Smagfuldt lys & kagekunst over byens tage - EKSTRA LYSOPLEVELSE
Af: Jacob Helenius (DK)
Hvor: La Glace

De smukke vinduesudstillinger er skabt af oplevelsesdesigner Jacob Helenius og chefkonditor Lars Juul i anledning af Copenhagen Light Festival 2024. De fantastiske udskæringer af københavnske bygninger er venligst udlånt af designforretningen Sort Slips Hvidt Slips i Skindergade.

I 15 år stod Jacob Helenius i spidsen for Tivolis designteam i den traditionsrige have. Jacob Helenius var endvidere med Jesper Kongshaug central i udviklingen af “Vinterlys” i Tivoli fra 2018. I 2023 er han gået solo som oplevelsesdesigner med Helenius Creative, der varetager opgaver indenfor design, interiør, konceptudvikling og audio/visuel formgivning.

Links:
www.heleniuscreative.dk

Tak til: La Glace, Marianne Stagetorn Kolos og Lars Juul

30. The Hygge Lighthouse
Af: Gabriele Zocchi (IT), Petros Kitsantas (GR)
Hvor: Tårnet på Kultorvet

Inspireret af hyggen som begreb og guidet af Richard Kellys tidløse belysningsprincipper er visionen bag THE HYGGE LIGHTHOUSE ikke blot at oplyse den fysiske struktur, men også de skjulte narrativer i kioskens århundredgamle træudskæringer.

Gabriele Zocchi og Petros Kitsantas er passionerede lysdesignere, som har en klippefast tro på lysets evne til at forbinde og forbløffe folk gennem historiefortælling.

I samarbejde med andre eksperter, som har helliget sig at skabe drømmeagtige digitale oplevelser, og en lydtekniker, har de sat sig for at forvandle Kultorvets kiosk til en levende lampe og en multisensorisk oplevelse. Kunstnerne bruger en alkymistisk blanding af lys, projection mapping og lyd til at forsøge at redefinere selve virkeligheden og afsløre en helt ny dimension.

Musik: Alex Chrysanthopoulos
Produktion: Yume Productions

Links:
Instagram: @gabrielezocchi
Instagram: @kitsantaros
Instagram: @alexandros_soundworlds
Instagram: @yumeproductions.dk

Thanks to: Kulbar, KommuneKredit

31. The right to choose
Af: Petra Polli (IT/DE)
Hvor: Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3

Kunstværket består af flere bomuldsbaner, ophænget til tørring som stoffer på stoffarve fabrikker. På stofpanelerne afspilles en video, der viser en flod i en ny trendfarve. Tekstilindustrien forbruger store mængder vand og forurener miljøet. Vandforurening er en stor udfordring, især inden for tekstilraffinement. Giftigt garvningsslam og farverester fra tekstilindustrien sendes mange steder u filtreret ud i floderne, så den kommende sæsons nye trendfarve allerede kan ses i flodernes farve. Konsekvensen: millioner af mennesker har ikke rent drikkevand og er plaget af sygdom. I årevis har slagord som “billig er cool” og “fast fashion” bestemt vores shopping adfærd. Moden ændrer sig på kort tid og frister os med lave priser. Hvilket bidrag er vi hver især parate til at yde?

Links:
www.petrapolli.com
Instagram: @petrapolli

Tak til: Brixen Water Light Festival
Culturehouse City

32. Hypnotic Chandelier
Af: Rezvan ShahrabiFarahani (IR/DK), Elli Protopapadaki (GR/DK)
Hvor: Seaside Toldboden, Nordre Toldbod 18

Omkring 85% af alle plastflasker til vand, som kan tage op til 1.000 år om at blive nedbrudt, ender ifølge CNN som affald. Denne lysekrone er skabt ud af 500 genanvendte plastflasker, og optræder som et symbol på miljøbevidsthed.

Når natten falder på, bliver installationen til et mødested, hvor folk fordyber sig i samtaler og refleksioner om bæredygtighed, og minder os om kunstens transformerende evne til at fremme positive forandringer.

Rezvan (Bita) ShahrabiFarahani og Elli Propotadaki er freelance-lyskunstnere som ønsker, at få os til at tænke over energi på nye måder. Deres primære værktøj er at bruge bæredygtige belysningsløsninger til at få os til at genoverveje, hvordan vi bruger vores ressourcer.

Links:
Instagram: @Bitash.frh
Instagram: @Lightitectures
Instagram: @illlouz
Instagram: @hypnotic.chandelier

Tak til: Seaside Toldboden

33. Existence
Af: Chaos Engine Art Studio (DK)
Hvor: Nørrebros Runddel

Kunstværket EXISTENCE udforsker i detaljer sammenhængen mellem eksistens og bevidsthed og dykker ned i samspillet mellem den subjektive oplevelse og den eksterne verden. Skulpturen bruger dynamisk lys til at indlede en foranderlig dialog. Når EXISTENCE oplyses, viser skulpturen en uendelig indre refleksion, som forvandles til et ydre spejlbillede, når lyset forsvinder.

Som kunststudie har Chaos Engine været en vigtig del af Danmarks teknologiske kunstbevægelse i et årti. Chaos Engine har skabt både midlertidige installationer og permanente værker i hele Danmark, og studiet er indbegrebet af fusionen mellem skulpturer, totalinstallationer og lysets dragende kraft. I år er de klar til at fremvise deres tredje værk på Copenhagen Light Festival, og lover endnu en fordybende oplevelse.

Links:
https://www.chaosengine.dk
Instagram: @chaos.engine
Instagram: @magnusfuhr
Instagram: @advatek
Instagram: @mad_mapper

Tak til: Nørrebro Lokaludvalg

34. TID - EKSTRA LYSOPLEVELSE– Fernisering d 6.2. kl. 17.30-18.30
Af: Rasmus Nielsen (DK)
Hvor: Ahornsgade
TID tager udgangspunkt i en nyligt startet intuitiv arbejdsproces, hvor Rasmus NIelsen eksperimenterer med at dekonstruere AI(kunstig intelligens) genereret materiale, som efterfølgende bliver inkorporeret, som del af hans fysiske værker.
Kunstners praksis med de nye værker emulerer organiske former, gentaget i forskellige størrelser, i medier som tekstil, maleri, collage, samt installation. De AI genereret elementer bliver tæt integreret i et taktilt, abstrakt formsprog.

Installationen er bygget op i lag af bemalede tekstiler som i samspil med AI genererede elementer og lyskilder, resulterer i et sanseligt værk, med taktile kvaliteter, som skifter karakter i løbet af døgnets 24 timer.

TID er en stedsspecifik lysinstallation, skabt til Relæet og som stiller spørgsmål ved kunstens rolle og ophav, og til hvem der i sidste ende er håndværkeren og hjernen bag værkerne, i en tid hvor AI bliver mere udbredt og integreret del af samfundet.

Rasmus Nielsen (f. 1984), billedkunstner bosat i København. Lærling hos Mahmoud Alibadi 2003-2004, debuterede året efter med første soloudstilling. Han har de seneste 5 år været del af kunstprojektet SIIKU, og udstillet på bl.a. Kunsthal Aarhus, SOPHIENHOLM, Augustenborg_Project og Gjethuset.

Relæet er et gadegalleri, beliggende i hjertet af Nørrebro, eller nærmere bestemt et vindue ud til byen, som er åbent 24/7 for publikum og forbipasserende. Galleriet er et eksperimenterende projekt af Casper Haugegaard, med fokus på samtidskunst i øjenhøjde. Relæet startede med en kunststafet i 2017-2018.

 

Tak til: Nørrebro Lokaludvalg

35. Vinterlys på Brønshøj vandtårn - EKSTRA LYSOPLEVELSE
Af: Lyssætning af tårnet (DK)
Hvor: Brønshøj Vandtårn

 

Lys i vintermørket. En hilsen fra et vartegn Brønshøj Vandtårn

Som en hilsen fra bydelens vartegn Brønshøj Vandtårn, tændes hver vinter lange kæder af lys langs vandtårnets mange søjler for at vise tårnets særlige arkitektur og for at sende lys og tryghed ud over hele området og for de mange, der hver dag passerer forbi på vej til eller fra skole og arbejde. 

På et af Københavns højest beliggende punkter finder man en 34 meter høj bygning – et pionerværk i jernbeton, der engang distribuerede københavnernes drikkevand. Nu et kulturhus. Et vartegn for bydelen og et væsentligt bidrag til horisontlinjen i byen med de skønne tårne. 

Brønshøj Vandtårn er en katedral for lys- og lydnørder, en upudset rå betonramme for et stigende antal kunstnere, der ønsker sig noget andet end det, som et traditionelt spillested eller et udstillingsrums hvide kube tilbyder. 

Vandtårnet lægger rum og efterklang til alt lige fra the-ceremonier og ambientmusik til black metal, avantgardemusik, samtidskunst, nycirkus, vokalmusik, opera, klassisk musik, teater og arkitekturudstillinger. Altid skabt sammen med Københavns mange kulturskabere og kulturaktører fra ind-og udland, der har forelsket sig i den unikke ramme. Brønshøj Vandtårn er blevet et sted for totaloplevelser, hvor lyd, lys, krop og arkitektur altid mødes på en særlig måde.

 

Foreningen Brønshøj Vandtårn. Kultur og Fritidsforvaltningen Brønshøj Husum. Brønshøj Husum Lokaludvalg.

 


Links 
https://www.broenshoejvandtaarn.dk
https://broenshoej-husumlokaludvalg.kk.dk
Kultur- og Fritidsforvaltningen Brønshøj-Husum
https://kulturogfritidn.kk.dk/vandtaarn

Tak til
Foreningen Brønshøj Vandtårn
Kultur og Fritidsforvaltningen Brønshøj Husum
Brønshøj Husum Lokaludvalg

36. Dueslag
Af: Tokyo Blue (DK)
Hvor: Enghaveparken

I Enghaveparken bor der duer, mange duer. For nogle er de venner, for andre er de flyvende rotter. Som i resten af verden er byduen både elsket og hadet, og samtidig er de et stærkt og genkendeligt visuelt ikon for storbyer og dets små åndehuller. Men hvorfor er de her? Hvad er deres historie?

Engang var duen et brugsdyr for mennesker, de var en del af vores kommunikationssystem, der bragte breve på tværs af verden. Duen er også ét ud af få dyr, der kan genkende menneskeskabte tegn som tal og bogstaver. I vores moderne samfund har vi ikke mere brug for deres evner, og de færreste ved, at de kan noget helt særligt. Med lysinstallationen DUESLAG sætter Tokyo Blue fokus på vores kære nabo og bringer os tættere på det liv, der også er en del af bylivet og København.

Rosenhaven i Enghaveparken er i februar forvandlet til et midlertidigt dueslag, hvor publikum kan gå på opdagelse i duernes verden.

Lysværket er opsat i samarbejde med Vesterbro Bibliotek og Kulturhus.

Tokyo Blue er en kunstgruppe, der arbejder med lys, farver, materialer, rum og stedsspecifikke fortællinger. Kunstgruppen består af Silla Findstrøm Herbst, Katrin Barrie Larsen og Helle Frøjk Knudsen.

Links:
https://tokyoblue.dk
Instagram: @tokyoblueartgroup
Instagram: @vesterbrobibogkulturhus

Tak til: Vesterbro Bibliotek og Kulturhus

37. Fælleskabets Sjæl - EKSTRA LYSOPLEVELSE
Af: Dorte Holbek & Laura Bogstad (DK)
Hvor: Vanløse, Københavns Højskoleforening

FÆLLESSKABETS SJÆL er et lyd-, lys- og videoværk baseret på undersøgelser omkring, hvad fællesskab betyder for folk og hvilke fælleskaber, de længes efter i København. Baseret på svar fra undersøgelsen, har de to kunstnere fundet et overset hus tæt på Damhussøen og givet ordet til dette hus: Et hus, der måske ved nærmere eftersyn rummer FÆLLESSKABETS SJÆL?

Laura Bogstad er landskabsarkitekt og scenograf. Hun arbejder med byen og dens muligheder for at skabe kontaktfyldte og magiske rum.

Dorte Holbek er prisbelønnet visuel iscenesætter og scenograf og arbejder med interaktiv performance, kunstinstallationer og social aktivisme.

Links:
www.laurabogstad.dk

Tak til: Københavns Højskoleforening, Vanløse Lokaludvalg, BY RUM SKOLE

38. White Recycle Projection - EKSTRA LYSOPLEVELSE
Af: René Nielsen (DK)
Hvor: Østerbrohuset Nærgenbrugsstation, Århusgade 103

WHITE RECYCLE PROJECTION er en hvid blomst, bygget af genbrugsmaterialer, som danner et lærred for 3D-lysprojektioner. Animationen er genereret af kunstig intelligens og optagelser fra kunstnerens proces med at skabe værket: En organisk fortælling, der symboliserer vores digitale fodspor – de komplekse aftryk vi deler i en virkelighed, hvor tingene ikke altid er, hvad de giver sig ud for at være.

René Gundels kæmper imod den tiltagende digitale spændetrøje, som de sociale medier repræsenterer. Kunsten afspejler personen, hvor det uperfekte blomstrer og alt nyt fascinerer.

Links:
Instagram: @recycle.flipflower
Instagram: @den.groenne.plads
Instagram: @kbh.genbruger

Tak til: Anne-Lise Breuning

39. Liquid Relations
Af: Eva Esmann Behrens (DK)
Hvor: Kildevæld Kulturcenter, Østerbro

LIQUID RELATIONS er et projektionsværk, et refleksionsrum, skabt af søens vand. Det tager udgangspunkt i udtrykkene og skabelsen, som sker, når forskellige temperaturer og farver mødes. LIQUID RELATIONS er en hyldest til det element, som 60 procent af kroppen består af, samt al den bevægelse, vi sjældent lægger mærke til.

Værket er udviklet gennem studier og eksperimenter med vands bevægelser og de visuelle udtryk, som dér skabes over tid.

Eva Esmann Behrens arbejder som visuel kunstner med projektioner og lys i større eller mindre installationer samt i liveopsætninger. Med en baggrund inden for bl.a. dans, har hun siden 2019 udviklet sin praksis i det visuelle, med afsæt i et netværk af internationale kunstnere

Naturen er ofte til stede i hendes værker – de organiske bevægelser, legen i disse, og poesien får ofte en central plads i det kunstneriske udtryk og i de sceniske opsætninger.

Links:
www.eebehrens.com
Instagram: @eva_esmann

Tak til: Kildevæld Kulturcenter, Q&A Studios, Schmiede, Daniel Nuderscher, Annika Ley

40. Flækkens Lys
Af: Jakob Kvist (DK)
Hvor: Flækken Nordhavn, Kattegatvej 2 

FLÆKKENS LYS består af en række lysværker, som er blevet skabt til byrummet “Flækken” i forbindelse med lyskunstner Jakob Kvists artist in residence i 2023-2024 – et samarbejde med Københavns Kommune og Statens Kunstfond.

Værkerne er stedspecifikke og er skabt på workshops af lysinteresserede og studerende fra en lang række organisationer og uddannelser; herunder Scenekunstskolen, Ungt Lys, Dansk Center for Lys og Det Kongelige Akademi for Arkitektur og Design. 

Studio Jakob Kvist arbejder med lysets farver, og interesserer sig for, hvordan kromatiske farveforløb kan opfordre til bevægelse og interaktion, samt skabe identitet og wayfinding. Her anvendes kunstlys såvel som dagslys, med fokus på at skabe værker, der transformerer sig i løbet af døgnet.

Links:
www.jakobkvist.com
Instagram: @studiojakobkvist

Tak til: Statens Kunstfond, Lightpartner, Lysiplex, Sharing Cph

41. Gevækst - EKSTRA LYSOPLEVELSE (EVENT: Kejser x Fredagsbar)
Af: Vertigo / PLADS23 Valby (DK)
Hvor: PLADS23 – Grønttorvet, Valby

Gevækst er et dynamisk lys inspireret af slyngplanter, der gradvist vokser op af de arkitektoniske linjer i bygningen på kulturhuset PLADS23, så planten både fremhæver dem, men også skjuler dem og laver nye linjer. På samme måde indkapsler Vertigos dynamiske lys PLADS23 og danner midlertidige arkitektoniske objekter i lys, der går på langs og på tværs af de bærende bjælker.

Vertigo er et audiovisuelt kunstnerkollektiv og har eksisteret siden 2011. Vertigo er kendt for med teknologisk nysgerrighed at eksperimentere med formater, hvor det fysiske og digitale rum smelter sammen til scenografier og installationer og skaber nye måder at opleve på. Deres værker har tidligere været udstillet til Copenhagen Light Festival i København samt i London, Liverpool og Athen

 

Bandet Kejser byder op til bal d. 2. februar kl 20, når de overtager fredagsbaren på PLADS23 i samarbejde med videokunstner, Mille Løvkvist. Sammen skaber de rammerne om en fordybende audiovisuel oplevelse, hvor lys og musik smelter sammen.

Kejser dyrker det glamourøse og virkelig grimme, fordi det er i sammenstødene historierne opstår og virkeligheden åbenbarer sig.

Mille Løvkvist (hun/de) er videokunstner og har det seneste år arbejdet med live visuals rundt om i København. Deres visuals er inspireret af det esoteriske og internetkultur, og er intrikate samt hyper-redigerede. Løvkvist er en mester i at matche stemninger, guidet af publikum og musikken – og skal opleves live.

Links:
www.plads23.dk
www.mille-lovkvist.jimdosite.com
Instagram: @plads.23
Instagram: @mille_loev
Instagram: @kejsers_bedste_dress

 

50. Mycelium Network
Af: Stevie Thompson – Custom Fibre Optics (UK) 
Hvor: Øens have, Refshalevej  

MYCELIUM NETWORK er en fortryllende dans af farverigt lys med tusindvis af glitrende optiske tråde, som repræsenterer de enorme netværk af mycelier, der gemmer sig under vores fødder. Lysende svampe skifter langsomt farver og pulserer, som om de kommunikerer med hinanden.

Stevie Thompson har en helt unik tilgang til at skabe specialbyggede installationer med flora og fauna. Hans evne til at integrere sin kunst med omgivelserne får hans installationer til at føles som en naturlig del af miljøet.

Links:
www.customfibreoptics.co.uk
Instagram: @customfibreoptics

Tak til: Refshaleøens Ejendomsselskab

51. Arti Respiratio (A-RE)
Af: Arthur Maria Steijn (NL/DK)
Hvor: Refshaleøen

ARTI RESPIRATIO (A-RE) er et interaktivt lysende undervandsvæsen – et resultat af vores uhensigtsmæssige forbrug af teknologi, som genererer store mængder af tech-trash. En del ender i verdenshavene, hvor nye kreationer i form af tech-væsener skabes. A-RE er et af disse væsener.

A-RE har brug for varme, som kan gives i form af kunstigt åndedræt fra nysgerrige besøgende. Ved ekstra varme vil A-RE lyse op og vise sin smukke, muterede form i lys og farve.

Arthur Maria Steijn, med baggrund i elektronik og på kunstakademiet (MFA) i installationskunst, er studielektor på Institut for Visuelt Design på Det Kongelige Akademi i København.

Under Copenhagen Light Festival 2020 deltog Arthur Maria Steijn med undervands-lysinstallationen Trick of the Tail, et værk med en animeret havfruehale, der svømmer væk fra os, tilbage til sine veninder.

Idé og realisering: Arthur Maria Steijn
Creative Development: Frederik Lauenborg

Links:
www.arthursteijn.dk
Instagram: @arthursteijn

Tak til: Refshaleøens Ejendomsselskab, Christianshavns Lokaludvalg, Simon Christensen, Poul Andersen

Med støtte fra: Christianshavns Lokaludvalg, Copenhagen Light Festival

52. Painting the darkness
Af: Lennowski (IT)
Hvor: Refshaleøen

Inspirationen bag dette værk stammer fra Lennowskis tidligere erfaringer inden for abstrakt kunst. Et stedsspecifikt naturlandskab eller et bymiljø, som kunstneren forestiller sig som et enormt lærred, der kan males på, belyses med store videoprojektioner og forvandles til drømmelignende stemninger, der udspringer af mørket.

Lennowski er selvlært siciliansk kunstner og har i mange år udviklet sin egen kunstneriske stil som abstrakt maler, grafisk illustrator og audio-visuel kunstner.
Lennowskis værker er blevet udstillet i Italien, Tyskland og Danmark.

Links:
www.lennowski.com/audio-visual-art

Tak til: Refshaleøens Ejendomsselskab, Reffen / Werkstatt, Tivoli

60. In-Between
Af: Daniel Popescu (RO)
Hvor: Vestre Kirkegård

IN-BETWEEN introducerer beskuerne for en ny verden, som eksisterer mellem det organiske og det kunstige, med et betagende kunstværk, der udvisker grænsen mellem natur og teknologi. Tre tilsyneladende simple kuber med skjulte spejle under overfladerne afslører en kompleks, elektrificerende indvendig struktur med en uafbrudt puls, som veksler mellem de tre kuber.

Dette kunstværk har den bemærkelsesværdige egenskab, at det ændrer beskuerens opfattelse, alt efter hvordan de udendørs lysforhold arter sig.

Daniel Popescu er en skaber, som udforsker usædvanlige sammenhænge mellem kunst og teknologi – og bygger broer mellem dem. I sine lysværker bruger Daniel spejle, reflekterende materialer og visuelle illusioner til at udfordre opfattelsen af verden omkring os.

Links:
Instagram: @daniel_popescu

Tak til: Områdefornyelse Bavnehøj, Vestre Kirkegård.

61. LOTUS
Af: Nicolas Paolozzi (FR)
Hvor: Vestre Kirkegård

LOTUS er et ekspanderende blomsterlandskab med lys og lyd, som sender dig på en poetisk vandring. Lotusblomstens livscyklus er ulig alle andre planters: Den er åben om dagen, lukker sig om natten, og blomstrer mirakuløst op igen næste morgen. Mange kulturer knytter denne blomst sammen med genfødsel og spirituel oplysning.

LOTUS går efter at skabe en meditativ oplevelse. Installationens dimensioner vender naturens størrelsesforhold på hovedet: Beskuerne er på størrelse med insekter, når de går gennem landskabet. Denne omvending er en provokation, som skal give en følelse af ydmyghed over for naturen.

Produceret af: Module

Links:
www.nicolas-paolozzi.com
Instagram: @moduledigitalart

Tak til: Områdefornyelse Bavnehøj, Vestre Kirkegård.

62. Reflected
Af: Scenograferne+ (DK)
Hvor: Vestre Kirkegård

REFLECTED inviterer de besøgende til at interagere med og gå på opdagelse i lysinstallationen. Ved hjælp af egne medbragte lommelygter, cykellygter eller blitzen fra mobiltelefonens kamera, aktiveres installationen og responderer tilbage til dig som beskuer.

Gennem interaktionen møder du din helt egen refleksion. Den er anderledes end din medbesøgendes – da installationen kaster lyset tilbage i præcis den retning, det afsendes fra. En portal, hvor vi kun kender vores afrejsedestination, og ikke hvad der venter på den anden side.

Bag REFLECTED står Scenograferne+ repræsenteret ved kostumedesigner Maria Gyllenhoff og scenograf og arkitekt Elisabeth Holager Lund. De er sammen en del af tegnestuefællesskabet Scenograferne+, der består af 13 scenografer, kostumedesignere, lysdesignere og arkitekter, som til daglig har deres virke inden for det iscenesatte rum; både på scenen, i arkitekturen, naturen og det offentlige rum.

Scenograferne+ deltog på Copenhagen Light Festival 2023 med Transcending Messages.

Links:
www.scenograferne.dk
Instagram: @scenograferne

Tak til: Områdefornyelse Bavnehøj, Vestre Kirkegård.

64. Forever And Ever
Af: Arthur van der Zaag (NL/DK)
Hvor: Vestre Kirkegård, Det Røde Hav

Vestre Kirkegård et særligt sted, hvor naturen og menneskets tanker om de store spørgsmål i livet mødes.

FOREVER AND EVER refererer til, at vi ser evige cirkulære bevægelser overalt omkring os. Dag og nat, sæsonernes og planeternes bevægelser. De samme gentagne faser ses i naturen, hvor træer vokser, blade og grene falder ned og bliver til næring for nyt liv i en evig cirkel. Et menneske, som er gået bort, husker vi, selvom personen ikke er her længere.

Arthur van der Zaag er uddannet lysdesigner med en master i Lighting Design fra AAU i København, hvor han nu er ekstern lektor.

Arthur van der Zaag deltog i Copenhagen Light Festival 2023 med Dancing On Water, i 2021 med Car Park Holiday, i 2020 med Take a Look Inside og i 2019 med Windows of Light. l år kan man også opleve From Here To Eternity på lysfestivalens kaffevogne i Københavns indre by.

Koncept og idé: Arthur van der Zaag
Programmering: Alex Rasmussen

Links:
www.copenhagenlightingstudio.com
Instagram: @arthurvanderzaag

Tak til: Områdefornyelse Bavnehøj, Vestre Kirkegård.
Antti Heikka, Helle Frøjk Knudsen, Nepheli Poulaki, Simon Klingenberg, Juleministeriet.

70. ENCHANTED REST
Af: Andrea Lace & Giulio Maffei, Motion Avenue Creative Studio (IT)
Hvor: Emil Holms Kanal ved IT-Universitetet

ENCHANTED REST, en bænk konstrueret af nøje sammensatte LED-rør, der hver især pulserer i levende farver til musikken, som komponeres ad hoc, kaster en hypnotiserende fortryllelse over publikum.

Motion Avenue Creative Studio kreerer videoproduktioner og har en særlig interesse i specielle og utraditionelle projekter. 

Studiemedlemmernes tværfaglige styrker gør dem i stand til at realisere komplekse installationer.

Lyd: Paolo Dellapiana
Elektronik: Vitalie Ciornii

Links:
Instagram: motionavenue_it

Tak til: Ørestad Grundejerforeninger & Vandlaug

71. Breathe with Me
Af:  ITU: Ayushmann Bordoloi, Daniel Warutere Poulsen, Magnus Lund Nielsen, Mia Burrett 
Hvor: IT-Universitetet, Rued Langgaards Vej 7 

Med ITU’s stive betonarkitektur som baggrund udfordrer BREATHE WITH ME på sin egen stille måde de hårde linjer med en organisk, levende tilstedeværelse. Dette kunstværk blomstrer op fra de underjordiske dybder og søger opmærksomhed med sin meget følsomme energi. 

BREATHE WITH ME’s skiftende følelser minder os om, at vores miljø og forbindelse med Jorden er så vigtige. Dette værks bløde, men stærke fremkaldelse, opfordrer til eftertanke og inviterer beskuerne til at anerkende, at vores planet reagerer på alt, hvad vi foretager os.

Mia Burrett (DK) og Daniel Warutere Poulsen (DK/KE) er bachelorstuderende i Digitalt Design og Interaktive Teknologier, Ayushmann Bordoloi (DK/IN) er bachelorstuderende i Softwareudvikling, og Magnus Lund Nielsen (DK) er masterstuderende i Software Design.

Copenhagen Light Festival-projekterne på ITU er organiseret af medlemmerne af aktivitetskomitéen ”DAK”: Katharina A. I. Schmidt og Nicoline Harton. Produktionen støttes af ITU’s ”AIRLab”, hvor lederen Halfdan Hauch har været vejleder på alle projekterne. Dette er første gang ITU-studerende præsenteres i lysfestivalen.

Links:
https://itu.dk
https://airlab.itu.dk
Instagram: @itucph
Instagram: @airlabitu
Instagram: @dditaktivitetskomite

Tak til: Halfdan Jensen, AIRLab, DDIT Aktivitetskomité (DAK)

72. Enchanted Uplift
Af: ITU: Kasper Degn Falkensteen, Stela Arranz Gheorghe, Kristiana Stefa, Jee Ho Kim
Hvor: IT-Universitetet, Rued Langgaards Vej 7 

ENCHANTED UPLIFT simulerer regndråber, som falder blidt. 

En vægtsensor forbinder båndene og fryser regnen, når folk træder op på platformen. Hvis du hopper, udløses lysstråler, som stiger op med forskellige hastigheder og højder, der modsvarer hoppets intensitet. Denne interaktive oplevelse er designet til at løfte humøret i de kolde vinterdage og give en tro på mulighedernes magi.

Kasper Degn Falkensteen (DK), Stela Arranz Gheorghe (ES), Kristiana Stefa (AL) og Jee Ho Kim (KR) læser i øjeblikket på masteruddannelsen i Data Science på ITU.

Copenhagen Light Festival-projekterne på ITU er organiseret af medlemmerne af aktivitetskomitéen ”DAK”: Katharina A. I. Schmidt og Nicoline Harton. Produktionen støttes af ITU’s ”AIRLab”, hvor lederen Halfdan Hauch har været vejleder på alle projekterne. Dette er første gang ITU-studerende præsenteres i lysfestivalen.

Links:
https://itu.dk
https://airlab.itu.dk
Instagram: @itucph
Instagram: @airlabitu
Instagram: @dditaktivitetskomite

Tak til: Halfdan Jensen, AIRLab, DDIT Aktivitetskomité (DAK)

73. Fyr
Af: ITU: Celine Bratli Skjerven, Frederik Raisa, Jonas Nielsen, Josefine Carlsen Kroer
Hvor: IT-Universitetet, Rued Langgaards Vej 7

Overfør din varme og din energi til FYR – og se træet vågne til live og lyse himlen op. FYR er designernes måde at forbinde natur og teknologi gennem en interaktiv oplevelse, som gør publikum i stand til at sprede lys og varme i den ellers lange og kolde danske vinter.

Celine Bratli Skjerven (NO) og Josefine Carlsen (DK) er bachelorstuderende i Digitalt Design og Interaktive Teknologier, Jonas Nielsen (DK) er masterstuderende i Digitalt Design og Interaktive Teknologier, og Frederik Raisa (DK) er bachelorstuderende i Softwareudvikling.

Copenhagen Light Festival-projekterne på ITU er organiseret af medlemmerne af aktivitetskomitéen ”DAK”: Katharina A. I. Schmidt og Nicoline Harton. Produktionen støttes af ITU’s ”AIRLab”, hvor lederen Halfdan Hauch har været vejleder på alle projekterne. Dette er første gang ITU-studerende præsenteres i lysfestivalen.

Links:
https://itu.dk
https://airlab.itu.dk
Instagram: @itucph
Instagram: @airlabitu
Instagram: @dditaktivitetskomite

Tak til: Halfdan Jensen, AIRLab, DDIT Aktivitetskomité (DAK)

74. Unorbit
Af: Elisabeth Holager Lund (NO/DK), Christoffer Møller (DK)
Hvor: DR Koncerthuset, Ørestads Boulevard 13

UNORBIT henter inspiration fra Jean Nouvels arkitektur til DR Koncerthuset: En meteor, der er landet i is. Det audiovisuelle værk fortæller om et ensomt, astronomisk objekts rejse, hvor det forlader sine kendte omgivelser, sit kredsløb og oprindelige solsystem, for at tilbagelægge ufattelige afstande på sin færd gennem verdensrummet. Migrationen afsluttes i vores atmosfære og på den blå planet. En kollision, en ny syntese, en uundgåelig og gensidig transformationsproces. Den mulige ende smelter over i en ny begyndelse.

Lyd: DR Vokalensemblet

Værket kan opleves uden for DR Koncerthuset. Det har en varighed på 6 minutter, og fremføres med korte pauser mellem loopene. Åbent dagligt fra kl. 17 til 22.

Elisabeth Holager Lund er scenograf og arkitekt. Hun arbejder med tværæstetiske projekter indenfor teater, performance, musik og udstilling.

Christoffer Møller er pianist og komponist, uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium og fra Rytmisk Musikkonservatorium.

DR Vokalensemblet består af 18 sangere, der hver sæson giver koncerter i hele landet. Som del af Copenhagen Light Festival kan koret opleves live i Marmorkirken den 22. og 23. februar.

Elisabeth Holager Lund er scenograf og arkitekt. Hun arbejder med tværæstetiske projekter indenfor teater, performance, musik og udstilling. Sammen med kunstnerkollektivet Scenograferne+ har hun også udstillet på Copenhagen Light Festival i 2023.

Christoffer Møller er pianist og komponist, uddannet fra Det Fynske Musikkonservatorium og fra Rytmisk Musikkonservatorium. Han har arbejdet sammen med symfoniorkestre og mindre ensembler, turneret med pop- og rock-artister og har leveret musik til både danske og udenlandske film.

DR Vokalensemblet består af 18 sangere og har vundet en række internationale priser for sin rene, udtryksfulde klang. Koret holder til i DR Koncerthuset, men giver hver sæson koncerter i hele landet. Som del af Copenhagen Light Festival kan DR Vokalensemblet opleves live i Marmorkirken den 22. og 23. februar.

Læs mere om koncerterne i Marmorkirken: https://www.drkoncerthuset.dk/kalender/2024/himmelsk-lys/

Links:
Instagram:
@Elisabeth_hola
@christoffermoeller
@drkoncerthuset
@dr_vokalensemblet (hvis ikke plads: da til WEBSITE ONLY)

Tak til: DR Koncerthuset, DR Vokalensemblet, Grundejerforeningen Ørestad Nord, Ørestad Vandlaug, VIGSØ

75. Tunnelsyn
Af: Tokyo Blue (DK)
Hvor: Galleriet Underbrogade, Tycho Brahes Allé 2

De fleste af os har prøvet at have mentalt tunnelsyn. Den tilstand, hvor man ser sig blind på en udfordring, en tanke eller en følelse. Tunnelsyn kan være positivt fordi man har fokus, men det kan også blive en forhindring. 

Sammen med børn og unge fra Kulturpilot Amager har Tokyo Blue taget begrebet under kærlig behandling i et fælles værk, der adresserer tunnelsyn visuelt, rumligt og mentalt. 

Tokyo Blue er en kunstgruppe, der arbejder med lys, farver, materialer, rum og stedsspecifikke fortællinger. Kunstgruppen består af Silla Findstrøm Herbst, Katrin Barrie Larsen og Helle Frøjk Knudsen

Kulturpiloterne er en gruppe børn og unge fra lokalområdet omkring Urbanplanen på Amager. Gruppen udvikler blandt andet kunst- og kulturoplevelser til deres eget lokalområde.

Lyddesign: Alexander Clerici

Links:
wwwtokyoblue.dk
www.kulturogfritids.kk.dk/kulturpilot-amager
Instagram: @tokyoblueartgroup
Instagram: @kulturpilotamager

Tak til: Kulturpilot Amager, Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg

76. TETRA
Af: Nicolas Paolozzi (FR)
Hvor: Byparken, Ørestads Boulevard 64-66

TETRA har en form for mystisk tilstedeværelse, som manifesterer sig i rummet. Værket består af tetraedere, sammensat af lysende stænger, der udgør individuelle enheder, hvilket reflekterer individualismen i vores forskellige samfund. Men samtidig er de indlejrede og forbundne som en verden, der arbejder sammen.

TETRA’s cirkulære mønster repræsenterer bæredygtighed. Lyskildernes bevægelse langs strukturen får den til at virke som halvt maskine, halvt levende organisme. Installationen har en magnetisk, næsten hypnotisk kvalitet, som drager de besøgende ind i en overvejelse af, hvordan vi passer på vores jord.

Lyddesign: Baptiste Martineau
Produktion: Module

Links:
www.module.design
www.nicolas-paolozzi.com
Instagram: @moduledigitalart

Tak til: Baptiste Martineau, Module, Ørestad Grundejerforeninger & Vandlaug

77. Celestial Rhythms
Af: Those Guys Lighting (LV)  
Hvor: Parkpladsen, Richard Mortensens Vej 14

CELESTIAL RHYTHMS er en kinetisk audiovisuel installation, der kombinerer skønheden ved traditionelle armillarsfærer med den moderne teknologis dynamiske natur. Hver LED-ring repræsenterer en himmelcirkel, såsom ækvator, ekliptika eller himlens meridian.

Den visuelle del af installationen reflekterer sammenhængen i kosmos, hvilket minder de besøgende om menneskehedens plads i det enorme univers.

Those Guys Lighting er en gruppe ingeniører, lysdesignere og programmører, som er forenede af en fælles passion for lysdesign. De bryder gerne ofte deres egne grænser, hvilket denne kinetiske lysinstallation er et eksempel på.

Links:
Instagram: @thoseguys.lighting

Tak til: Ørestad Grundejerforeninger & Vandlaug

78. For Peace!
Af: Sedemminut (SK)
Hvor: Kalvebod Sti ved Robert Jacobsens Vej

FOR PEACE! er en rolig spadseretur, som lidt efter lidt bliver til et løb, men løbet foregår med lysets hastighed. Kunstværkets motto: For fred, for frihed, for kunst!

Dette er værkets essentielle betydning i disse svære tider, og det minder os om, at fred og frihed ikke er ting, vi kan tage for givet. Vi skal selv gøre en indsats.

Lysdesigneren Sedemminut giver udtryk for sit forhold til frihedens og fredens kunst gennem installationen FOR PEACE!

Links:
www.sedemminut
Instagram: @sedemminut

Tak til: Ørestad Grundejerforeninger & Vandlaug

79. Lysdesign i Tingbjerg - Ekstra lysoplevelse
Af: Ullo
Hvor: Tingbjerg Kulturhus & Bibliotek

Lyset oplyser Tingbjerg: En fusionsoplevelse af lys og arkitektur 


Tingbjerg Kulturhus & Bibliotek er begejstrede for at præsentere et betagende lysdesign, skabt af de talentfulde designere fra Ullo. Denne installation vil være at se i perioden af Københavns Lysfestival 2024. Oplev bygningens flotte facade, blive omdannet til et levende kunstværk. Med brugen af laser-mappingteknologi skaber Ullo et subtilt, men imponerende lysdesign, der fremhæver og beriger bygningens naturlige skønhed. Dette er mere end blot en lysvisning; det er en hyldest til Tingbjerg, et magisk sted, hvor kunst, kultur og samfund mødes.


Kom og bliv en del af denne fortryllende oplevelse fra d. 2/2 til og med d. 25/2.  Kig med hver dag fra solnedgang og se Tingbjerg Kulturhus 
& Bibliotek i et helt nyt lys!

#TingbjergKulturhus #Ullo.official #UlloDesign #KøbenhavnLysfestival2024 #Lyskunst

 

Links:
 Facebook

www.ullo.dk

@tingbjerg.bibliotek_kulturhus

 

EVENTS

AfterDAC: Se lyst på mørket torsdag d. 22.2. kl. 20-21.30
Af: Dansk Arkitektur Center
Hvor: Bryghusgade 10, 1473 København
Hvorfor bruger vi mest byen om sommeren? Hvorfor ikke også, når det er koldt – på vinterens præmisser? Copenhagen Light Festival hjælper os til at nyde byen om vinteren. Men hvad gør vi, når festivalens lys er slukket?

Kom til AfterDAC og mød en af drivkræfterne bag Copenhagen Light Festival, lysdesigner Jesper Kongshaug, og arkitekt Ellen T. O’Gara, indehaver af tegnestuen Platant, som i mere end ti år har arbejdet med vinterbyen.

Læs mere om eventet her

 

HIMMELSK LYS: DR Vokalensemblet i Marmorkirken d. 22.+23. februar
Af: DR Vokalensemblet
Hvor: Marmorkirken

I anledning af Copenhagen Light Festival bliver kormusikken rammet ind af moderne lysdesign og elektroniske lydflader af Christoffer Møller.

Som en musikalsk bidrag til festivalen lyser DR Vokalensemblet og den unge dirigent Elena Mitrevska det smukke rum i Marmorkirken op med musik, som udforsker sollys, måneskin, stjerneskær, nordlys og evighedens himmelske lys.

Link til booking af billetter

 

 

 

Artist Talk med Tokyo Blue fredag d.23 kl. 17.00-18.00
Af: Tokyo Blue
Hvor: Enghaveparken, Vesterbro
Har du lagt mærke til lysinstallationen med de lysende duer i Enghaveparken? Installationen hedder Dueslag og er en del af Copenhagen Light Festival 2024. Dueslag er lavet af kunstgruppen Tokyo Blue.
Fredag den 23. februar kl. 17-18 kommer Tokyo Blue og fortæller om værket sammen med Fillip Danstrup fra Vesterbro Bibliotek og Kulturhus. Vi mødes foran værket. Arrangementet er gratis og åbent for alle.
Om Dueslag:
Der lever duer i Enghaveparken. Mange duer. For nogle er de venner, for andre er de en forbandelse. Som i resten af verden er byduen nemlig både elsket og hadet, når den indtager byens parker og pladser. Duen er dog også et fascinerende dyr, og dens historie er tæt vævet sammen med menneskets gennem tusinder af år. Dens navigationsevner har gjort den til et vigtigt kommunikationsmiddel for os, vi har spist den og vi har anvendt den som statussymbol.
Derudover er duen et af de mest intelligente fugle, der både kan genkende tal, bogstaver og ansigter. Med lysinstallationen “Dueslag” sætter Tokyo Blue fokus på vores kære nabo og bringer os tættere på det liv, der også er en del af bylivet.
Dueslag er støttet af Vesterbro Bibliotek og Kulturhus.
Fuldmånefest // Copenhagen Light Festival Fredag d.23 17.00-18.00
Af: Kulturhuset indre by & Kejser
Hvor: Charlotte Ammundens plads
Under Copenhagen Light Festival kan du nyde det tankevækkende værk “The Right To Choose” af italienske Petra Polli i de mørke timer her på Charlotte Ammundsens Plads i hjertet af København! Lyskunstværket kan opleves under hele festivalen fra 2.-25. februar mellem kl. 17-23. Vi slutter af med et brag lørdag den 24. februar kl. 16-21
PROGRAM:
18.00 Bankeråt sælger Chili sin carne på pladsen

18.30 Lyslanterne opsætning

19.30 Gratis Koncert med bandet Kejser

— OM KEJSER —
KEJSER er en ungt indiepop band, som er nomineret til Årets nye danske navn til GAFFA-PRISEN 2024.

Bandet debuterede med en EP i 2021, hvilket desværre nok er forbigået langt de fleste. Den skæbne må ikke overgå deres debutalbum ”Drømme på plakaten”, for det er i den grad et album, der må tale til alle de lyttere, der f.eks. holder af Guldimund, Bisse, Blaue Blume etc., og gerne vil høre noget, som er ligeså originalt, særegent, og definerende for sin samtid.

KEJSER har kastet sig ud i albumprojektet uden at kende eller skele til gængse metoder og formler. De kommer med et debutalbum i sin rene og ukuelige DIY-form.

”Vi er startet fra bunden – uden netværk, uden åbenlyse evner og bare gået i gang med den stejle læringskurve. Det her album er lyden af drømmen om at lave storladen popmusik, når man er en slacket outsider uden nogle seje venner, ingen erfaring eller penge”, lyder det fra bandet, der har Nicklas Qvist Kristoffersen som sanger.

— OM VÆRKET THE RIGHT TO CHOOSE —
Kulturhuset Indre By er en del af Copenhagen Light Festival 2024!
Tag en ven under armen, kom ud i de mørke timer på Charlotte Ammundsens Plads og oplev det tankevækkende lysværk “The right to choose” af den italienske kunstner Petra Polli. Gennem lysværket sætter kunstneren skarpt fokus på tekstilforureningens negative aftryk på klimaet. Værket kan opleves gennem hele festivalen, som løber fra 2.-25. februar.

OM VÆRKET:
Installationen består af flere bomuldsbaner, der er hængt op til tørring som stoffer i farver. På disse naturlige bomuldslagner kan man se en videoprojektion, der viser en flod i den nye trendfarve. Tekstilindustrien sluger store mængder vand og forurener miljøet.
Vandforurening er en stor udfordring, især inden for tekstilforædling. Giftigt garveslam og farverester fra tekstilindustrien løber mange steder ufiltreret ud i floderne, så den kommende sæsons nye trendfarve allerede kan ses i farven på floderne.
Konsekvensen er, at millioner af mennesker ikke har rent drikkevand og er plaget af sygdomme. I årevis har slagord som “cheap is cool” og “fast fashion” bestemt vores købsadfærd. Kollektionerne ændrer sig på kort tid og frister os med lave priser. Hvilket bidrag er vi hver især parate til at yde?

Links:

– Gå på opdagelse i Petra Pollis værker og dagsorden: https://www.petrapolli.com/ 

– Det fulde program for Copenhagen Light Festival findes her: https://copenhagenlightfestival.org/program-2024-2/

Tak til:
– Petra Polli
– Copenhagen Light Festival
– Sharing Copenhagen
– Brixen Culture Water Light Festival
– Det Italienske Kulturinstitut
– Indre By Lokaludvalg for at støtte fuldmånefesten

 

 

 

Singing in the rain - EVENT d. 23. - 25. februar
Af: Kongelys og Niclas Fruergaard
Hvor: Brønshøj Vandtårn
D. 23-25. kl. 17.30-21.30 åbner det spektakulære vandtårn op for et eventyrligt, indendørs uvejr med lys og drømmende musik. Her er der fri entré!
Lørdag d. 24. kl. 15-15-45 er der derudover ekstraordinær livekoncert med Kongelys, som spiller inde i selve installationen. Koncerteventet kræver særskilt billet, som kan købes her:
https://www.kongelys.nu/billetter. Pris: 70 kr.

Eventbeskrivelse:
I Brønshøj Vandtårns mageløse betonkatedral rækker tværbjælker uendeligt mod himlen. Projekteret regn siler ned. Et lyn flænger rummet. Imens vandrer du på en tågesky af tyk røg, der dækker hele rummet. Herinde skal du egen hånd finde lyset i mørket.

Installationen Singing in the Rain er en interaktiv, fabelagtig installation, du selv er en levende del af. Her ledes du ind i rummet og får udleveret en lyskæde-oplyst paraply og en UV-lommelygte. Mørket kunne nemt opsluge dig. Men det gør det ikke. For stemningen er fortryllende og magisk, og musikken i rummet som drømmende, håbefulde klange, komponeret af installationens skabere, kunstnerinitiativet Kongelys

Din UV-lygte vil afsløre hemmelige illustrationer rundt på søjlerne. Billeder af alt det i livet, der også giver os lys, foruden det, vores øjne opfanger. Lys er også kys, dans, venskab, uselviskhed, nærvær, hverdagslykke.


Det er det lys, vi giver hinanden, midt i mørket.

For der er altid lys – hvis du leder.

 

Kunstnerprofil/Hvem står bag:
Kunstnerinitiativet Kongelys indgår i konstellation med dramaturg og medievidenskaber Niclas Fruergaard om at skabe Singing in the Rain under Copenhagen Light Festival.

Kongelys, der udgøres af Kasper Nissen og Kim Møbjerg, skaber audiovisuelle kompositioner til andægtige rum, hvor salene fyldes med blide toner, der inviterer i refleksive retninger, akkompagneret af særlige lysstemninger, der ligeledes vil danne en tryg ramme. Du lader dine tanker fare – lader stemningen omfavne dig.

Med en baggrund fra DR Lyd og audiowalken Den, der går ved siden af dig betoner Niclas Fruergaard det menneskelige niveau i sit arbejde, som audiovisuelle sansepåvirkninger kan nå dybt ind i os med. Lys og lyd har en iboende evne til at interagere med en særlig inderlighed og intimitet. Det er en bevægelse mod at binde et bånd af fortrolighed med dens besøgende, der helt organisk inviteres til medfortælling og indre fantasi.

Links:
Kongelys.nu
Broenshoejvandtaarn.dk

Instagram: @Den_Niclas
Instagram: @Kongelys_Band 

 

Tak til:
Foreningen Brønshøj Vandtårn
Brønshøj Husum Lokaludvalg
Kultur- og Fritidsforvaltningen Brønshøj-Husum
BARE Events and Productions

 

 

 

AFSLUTNINGSFEST for COPENHAGEN LIGHT FESTIVAL på REFFEN d. 24. februar
Af: Copenhagen Light Festival
Hvor: Werkstatt, Refshaleøen

Kom og fejr lyset i mørket med os til afslutningsfesten på Copenhagen Light Festival.
Træd ind i en fortryllende verden af lys og lyd, hvor vi præsenterer en unik og magisk musikoplevelse med live-performance af Katrine Grarup Elbo, Øynn & Mike Sheridan.

Kom med på gratis rundtur og oplev værkerne på Refshaleøen og dans til sent på natten når Mari to the future, Boogie Rookie og Oscar Hugo gæster DJ-pulten.
Vi runder festivalen af på festligste manér og markerer afslutningen på disse fortryllende uger med en eskapade af lyd og lys. Lad os sammen skåle og nyde de sidste stråler fra lysværkerne.

https://reffen.dk/events/afslutningsfest/

 

 

 

Liquid Relations - Showcase d.25 Februar kl. 18:30 - 20:00
Af: Kildevæld Kulturcenter
Hvor: Bellmansgade 3C, 2100 København

Værket Liquid Relations, på Kildevæld Kulturcenter er skabt med udgangspunkt i analoge optagelser og eksperimenter med vand fra søen ved siden af bygningen.

D. 22. Februar kl. 18.30 inviterer Kildevæld Kulturcenter og Eva Esmann Behrens indenfor til en kop varm kakao og en fortælling om værkets tilblivelse. Eva vil tage os med ind bag facaden og give et indblik i alt det praktiske, idéer, tanker og fremgangsmetoder, og fortælle om alt det vi ikke kan se når et værk bliver til. Der vil blive mulighed for at få en live oplevelse af hvordan produktionen er foregået – og man kan selvfølgelig også stille spørgsmål til Eva. Dørene åbner fra kl 18.

Facebook event:

https://www.facebook.com/events/401873172436526

 

 

Omvisning: Lyskunst på Vestre Kirkegård d.21 Februar 19:30 - 20:30
Af: Områdefornyelse Bavnehøj
Hvor: Vestre Kirkegårds Allé 15, 2450 København

Kom med på en magisk omvisning på Vestre Kirkegård og lad dig fordybe i de fantastiske lyskunstværker ✨Vi tager dig helt tæt lyset, mens du får fortalt historierne bag værkerne og deres stedsspecifikke betydning.

Vi tilbyder 2 GRATIS omvisninger.

Tilmeld dig via Billetto-linket:

Tilmelding efter først til mølle-princippet!

Du bliver omvist af Jan Fønss, der er forperson for Områdefornyelse Bavnehøj og medlem af Bavnehøjs kunstnetværk, og Maria Eichhorn fra Områdefornyelse Bavnehøjs sekretariat.

Vi glæder os til at se jer til en fortryllende aften

 

Jellyfish Is This City - EVENT d. 10. + 16. februar kl.18-20
Af: Ungt Lys v. PatiMati
Hvornår: 10. + 16. februar kl. 18-20
Hvor: Sejlende lysevent i Københavns Kanaler, starter fra GoBoat på Islands Brygge
Se facebook event for Jellyfish sejlturen
Se rute for Jellyfish sejlturen

Vandmænd spiller en vigtig rolle i havnens økosystem. Denne udstilling er en hyldest til disse skabninger, der stille overvåger kanalerne i København. Kom og se dem stige over vandet, når de sejler gennem byen.

Paraden understreger vigtigheden af at have vandmænd i vores bys farvande. Vi skal ikke tage dem for givet. Uagtet deres stilhed vil vi bringe dem over vandet og give dem en stemme.

Eventet er blevet til i et samarbejde mellem Ungt Lys og GoBoat.

Vie i det fri – ved lysinstallationen PiXLEarth d.16. februar kl. 18-20
Af: Københavns Kommune
Hvor: Knasten, Havnegade 14
Vie i det fri – nærmere information

Vielse i det fri i en oase af lys

Bliv viet blandt fascinerende og indtagende lysinstallationer under Copenhagen Light Festival, der bogstaveligt talt sætter København i et fantastisk og anderledes lys med sine mange og enestående lyskunstværker.


Vielsen vil foregå ved lysinstallationen PiXLEarth på ‘Knasten’, ud til vandet ved Christian IV’s bro: En interaktiv installation af Frederik Hougs og Claus Boysen som kaster lys over klodens udvikling det seneste årti gennem visualiseringer, der kombinerer historiske data med levende data fra WWF.

 

I tilfælde af regn eller sne
Hvis vejrudsigten forudser, at vejret ikke vil egne sig til et udendørs arrangement, rykker vi indendørs på Københavns Rådhus i en af de flotte sale.

 

 

 

 

 

 

LYSLØBET d. 18. feb. kl. 18 & Familie Lysløbet kl. 18.30
Af: DGI Nordsjælland og Copenhagen Light Festival

Hvor: Start og slut på Ofelia Plads

Tilmelding via dette link

Deltag i LYSLØBET under Copenhagen Light Festival
søndag 18. februar kl. 18 💡🏃
Løb 8 km forbi 16 af festivalens imponerende lysinstallati eller deltag i Familieløbet på 3 km – start kl. 18.30

 

Åbningskoncert Copenhagen Light Festival d. 2. februar
Af: Mogens Dahl Kammerkor
Hvor: Holmens Kirke

Igen i år afholder Mogens Dahl Kammerkor åbningskoncerten på Copenhagen Light Festival netop Midvinter, 2. februar, også kendt som Kyndelmisse efter det latinske ord for Lysmesse, Missa Candelarum.

Lyset er også udgangspunktet for aftenens første uropførelse, ”Light, oh light.” af den svenske komponist Per Gunnar Petersson, til tekst af den indiske nobelpristager og mystiker Tagore.

Åbningskoncert Copenhagen Light Festival

Billetter: https://mogensdahl.unitedtickets.dk/event/abningskoncert-pa-copenhagen-light-festival/holmens-kirke/2849372?fbclid=IwAR2H-R-PoeupWcsuaoFoS7O4a48aoqrbnK3lf2x1BB8dc446y00dSCKMugg

 

 

 

 

 

 

MATCHES - Lydværk
Af: Rødder på Tværs
Hvor: Nordre kapel: 18. januar 2024
Dansk Arkitekturcenter: 2. februar 2024

MATCHES

Et lydværk for mezzosopran og en æske tændstikker

 

Kunstnergruppen Rødder på Tværs undersøger den handling at tænde en tændstik og den effekt der findes ved at skabe lys i et åbent akustisk rum i den mørke vinter. 

Flammen styrer slagets gang og bliver indikator for både styrke og noget skrøbeligt, der forsvinder igen. En enkelt tændstik og dens lys kan ses som et billede på den energisituation vi står i lige nu, hvor vi til sidst måske ikke har flere tændstikker at tænde. Samtidig portrætterer værket en gensidig styring – flammen styrer lyden, men det er mennesket, der stryger tændstikken.

MATCHES havde sin uropførelse til Den Levende Lysfest i den mørklagte museumsgård ved Roskilde Museum 2023.

 

Rødder på Tværs er en kunstnergruppe på tværs af kunstneriske kompetencer, der arbejder i et tværgående spændingsfelt af performance, lyd og billedkunst. 

Nogle værker er kompositorisk musik, andre værker er nedskrevne handlinger, som munder ud i skitser, lyd og interaktion. 

Instagram:
roedder_paa_tvaers