Copenhagen Light Festival 2022

PHOTONIC EMPATHY
HVEM: Lumus Instruments (NL)
HVOR: Bryghuspladsen, Bryghusgade 1, 1473 København
(ligger inden for Kulturkvarteret)

HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Photonic Empathy er et berøringsfølsomt kunstværk, som inviterer publikum til at påvirke installationens visuelle fornemmelse, look, farver og dybde. Det, der ved første øjekast ligner et tomt skelet, fyldes med mange facetter af skønhed.

Photonic Empathy udforsker geometrien i tre kasseformede rektangler med to forskellige belysningsmetoder. LED-båndene på de lange ribber i kasseformen bruger indirekte lys til at give fylde til de separate rammer. Disse lysende bånd kan styres individuelt og dermed hurtigt fremhæve forskellige dele af geometrien. Det skaber en desorienterende effekt, som får strukturens geometri til at se ustabil ud. De lukkede flader for enden af hver kasseform er udstyret med paneler med uendelighedsspejle, som opfanger og omdirigerer fotonerne inde i kasseformerne.

Hvis fotonerne var beskueren, ville skulpturen være fuldstændig omsluttet. Lad os prøve at leve os ind i fotonernes verden og forestille os deres univers.

OM KUNSTGRUPPEN
Lumus Instruments er et kreativt belysningsstudie fra Holland, som designer produkter, der medvirker til at stimulere skabelsen af bæredygtig kunst. Deres primære aktiviteter er udvikling, design og konstruktion af modulbaserede lysinstallationer og kontrolsystemer.

TAK TIL
Værket er støttet af BLOX

LIGHT DOCUMENTARIES
HVEM: Carlos Alvarez Clemente (ES)
HVOR: BLOX, adgang via trapperne på vandsiden
HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Light Documentaries er en installation i krydsfeltet mellem lysskulptur og videokunst. Værket består af en horisontal videoprojektion der er delt i to: den ene halvdel viser en video med et landskab, mens den anden halvdel er fyldt med en langsomt muterende farvegradient. 

Værket skaber en dvælende og meditativ atmosfære, som inviterer publikum til at stoppe op, og for en stund lade sig henlede af stemningen i værket. Videosekvensen kredser om en fjern geografi, mens de skiftende farver minder som skyer i bevægelse og organiske formationer i naturen. 

De fleste af videoerne er filmet med et mini-dv-kamera og et 4K digitalkamera fra kunstnerens rejser gennem Spanien. Værket har en varighed på 10 minutter – uden en klar begyndelse eller afslutning. 

OM KUNSTNEREN
Carlos Álvarez Clemente (f. 1990, Spanien) bor og arbejder i København og på de Kanariske Øer. Han har en MA fra KASK Conservatorium i Belgien og arbejder primært med installation, fotografi og skulptur. Hans arbejde er blevet anerkendt med priser og legater, herunder Young Art Prize Gijón/Xixón (Work in Public Collection), Billedkunst Arbejdslegat – Statens Kunstfond, ophold ved Statens Værksteder for Kunst, Injuve Creation Grant mm.

www.carlosalvarezclemente.com

TAK TIL
AV-eksperterne i CIPEX for sponsorat af udstyr
BLOX

JAM
HVEM: Tokyo Blue (DK)
HVOR: Lille Langebro
HVORNÅR: Tænder med gadelyset

OM LYSVÆRKET
JAM er den sødmefulde hilsen fra den danske sommer i en kold og mørk februar måned. En intens smag af sommerens bærhøst. 

Med inspiration hentet i den farveskala, som man kan finde i syltede bærmarmelader, dvs. røde, violette og orange farver, iscenesætter kunstnergruppen Tokyo Blue Lille Langebro i en markant farveskala, der forvandler de hårde materialer i broen til et varmt og sanseligt syltetøjsunivers. 

Værket kan opleves fra mange vinkler i bybilledet og bidrager for en periode med et nyt lag til fortællingen og bevidsthed om broen som arkitektonisk værk i en dynamisk og aktiv by. De små højlys fra broens mange lyspunkter reflekteres i vandspejlet og fremstår som bær trukket på strå en mild sensommer aften. JAM er sanseligt, koncentreret, en smagsoplevelse for øjet. Værsgo og spis!

OM KUNSTGRUPPEN
Tokyo Blue har eksisteret siden 2011 og består af Lys- og rumdesigner Silla Findstrøm Herbst, Lys- og tekstildesigner Katrin Barrie Larsen, Kunsthistoriker Helle Frøjk Knudsen, Billedkunstner og ingeniør Astrid Espenhain og alle til dagligt arbejder professionelt med lys og rum.

TAK TIL
GOBO for filtersponsorat

NEUTRINO
HVEM: Markus Anders Art & Circus Lumineszenz (AT)
HVOR: BLOX – trædækket mod vandet, Bryghusgade 1, 1473 København
(ligger inden for kulturkvarteret)

HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Neutrino er en lysinstallation i stor skala, som betragter den subatomare verden fra et poetisk perspektiv. En form for orden, som vi ikke er i stand til at forstå fuldt ud. Neutrinoer skabes under nogle af de mest kraftfulde begivenheder i hele kosmologien, såsom i supernovaer, der opstår som følge af nukleare reaktioner i hjertet af en stjerne, eller når en neutronstjerne begynder at rotere langsommere.

Installationen er en symmetrisk ikosaeder med en diameter på 4 meter. Den består af en struktur i aluminium, hvorpå der sidder 150 meter LED-bånd. Lyskonceptet i dette tredimensionelle objekt er i stand til at vise imponerende abstrakte mønstre, som sætter gang i festivalgæsternes egne forestillinger om den subatomare verden.

OM KUNSTNEREN
Neutrino er skabt i samarbejde mellem Circus Lumineszenz og Markus Anders Art. 

Circus Lumineszenz (AT) er et kunstnerisk og uddannende projekt baseret i Østrig, hvor vi gennem brug af lys og kreativ teknologi udvikler multimediemiljøer, installationer, forestillinger og objekter, hvor publikum inviteres, ikke kun til at overveje og nyde, men i de fleste tilfælde til at deltage aktivt som medskabere af oplevelsen.

Markus Anders Art (AT) designer og bygger lysskulpturer, som rejser fra et sted til et andet. Han ønsker at dele deres iboende symbolik med verden og så mange mennesker som muligt – at bringe mennesker sammen og få dem til at tænke og drømme. Han fokuserer især på skabelsen af store skulpturer, fordi deres realisering er en kompleks udfordring i forhold til statik, materialevalg og logistik.

TAK TIL
BLOX
österreichische Botschaft Kopenhagen

GREEN BEAM V
HVEM: Båll & Brand (DK)
HVOR: Fra Tivoli, til Christiansborg, slutter på Refshaleøen
HVORNÅR: 17-02 og kl 06-08.

OM LYSVÆRKET
*Green Beam er de seneste år blevet et vartegn for Copenhagen Light Festival, og for femte år i træk skyder den grønne laserstråle frem på himlen over København. Med sin ikoniske grønne farve forbindes byen af den i alt 3,7 kilometer lange stråle. Laserstrålens rute starter i hjertet af Tivoli, fortsætter gennem tårnet på Christiansborg og ender til sidst på B&W Hallen på Refshaleøen. 

Green Beam vil være tændt fra den 4. februar til og med den 27. februar i tidsrummet fra kl. 17-02 og igen fra kl 06-08.

OM KUNSTGRUPPEN
Båll & Brand består af Martin Ersted og David Ruben Karpantschof som arbejder med storskala lys-, og lydinstallationer og eksperimenterer med mange forskellige former for materialer og lysmedier. Udover at stå bag markante lysværker herhjemme, har gruppen også udstillet internationalt i blandt andet Island, Vilnius og senest på facaden af Scheepvaartmuseet i Amsterdam under Amsterdam Light Festival edition #8. Duoen bidraget med flere værker til Copenhagen Light Festival i gennem årene. 

www.bllbrnd.dk

TAK TIL
Tivoli
Refshaleøen
Christiansborg Slot
Slots- og Kulturstyrelsen

DON'T BE BLUE
HVEM: Mads Vegas (DK)
HVOR: Kalvebod Bølge, Kalvebod Brygge, 1560 København V
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Bevæg dig i et blåt landskab af lys og find et roligt åndehul midt i byen. Don’t Be Blue er skabt stedsspecifikt til Kalvebod Bølge og består af ca. 250 lysarmaturer i udelukkende blå nuancer, som leger med Kalvebod Bølgens arkitektur. 

Indenfor chromoterapi, som en behandlingsform der tager udgangspunkt i lysets farver, anses farven blå for at være afslappende og beroligende på krop og sind. Blå giver et roligt og jævnt åndedræt, og kan hjælpe mod søvnløshed og stress. Don’t be Blue er skabt med intentionen om at skabe ro og glæde blandt de som bevæger sig ind i det blå lys, og samtidigt inviterer værket festivalgæsterne til at stoppe op og hilse, snakke og sammen hjælpe hinanden ud af pandemiens ensomhed.Nyd det blå lys, tal sammen, smil til hinanden og tag opløftet videre.

OM KUNSTNEREN
Mads Vegas har gennem 25 år arbejdet professionelt med lysdesign og lyskunst i alle afskygninger, både nationalt og internationalt hvor han har skabt lys til teater, på festivaler, til mode- og musikbranchen samt på restaurationer. Han har udstillet i København, Washington DC, Rom, London og Berlin, og deltager for femte år i træk med lysværker på Copenhagen Light Festival. Mads Vegas har tidligere deltaget med værkerne: Eternal Sundown, Bridge over Bubbled Water, Aurora Sky, WAUWW- What An Unusually Wonderful Wave, Kaos/Eros/Ro. I 2018 modtog han Louis Poulsen Lyspris for Eternal Sundown.

TAK TIL
GOBO for sponsorering af filtre
Malmbergs Elektriska
Havhøst
Svajerbar

GOING UNDER – 30 SUNRISES AND 30 SUNSETS
HVEM:Niels Bonde (DK)
HVOR: På den lille bådebro på Vindebrogade nær Stormbroen
HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Going Under – 30 sunrises and 30 sunsets tager udgangspunkt i bølgernes bevægelser, refleksioner og spejlinger i havet. Værket er en dynamisk mosaik, der med kæmpe pixels viser vandets farver og lyset. Lysinstallationen viser en timelapse af farverne, spejlinger og refleksioner i havet, som dynamisk forandrer sig efter nat og dag og aktiviteten i havnen.  

Værket er skabt ved hjælp af en særlig algoritme, der med brug af 7×6 pixels genkender billeder med 95% sikkerhed, hvor farvernes indbyrdes forhold i et billede danner en unik kode. Den særlige sammensætning af farver og lys i Københavns Havn visualiseres i form af pixels i værket.

Værkets titel henviser til en sang “Going Under” af den amerikanske singer-songwriter og poet Patti Smith: 

“Sun is rising on the water, 

Light is dancing again

Let’s go under where the sunbeams

Let’s go under my friend”

Om kunstneren
Niels Bonde (f. 1961 i Glostrup) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi 1981-83/1988-94. Herefter studier ved Städelschule, Institut für Neue Medien, Frankfurt am Main (1993-95). Gennem installationer og fotografi undersøger Niels Bonde grænsen mellem det private og indtrængen af forskellige former for overvågning samt computerteknologiens tilstedeværelse i hverdagen. 

@niels.bonde 
http://nielsbonde.com 

TAK TIL
Værket er støttet af By & Havn

HVAD
HVEM: Robert Garde og Garcia Pauwels (DK)
HVOR: Strommas kaj, Ved Stranden 26, 1202 København K (ses bedst fra modsatte side af kanalen)
HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Lys er masseløst, flamingo består af ca. 98% luft, og ordet ‘hvad’ er uden umiddelbart indhold. Samtidigt lyser lysstofrør kloden op, og flamingo er spredt over verdenshavene. Værket Hvad skaber en grundlæggende forvirring og undren: Hvad er ‘hvad’ og hvorfor? Skulpturens form er i dagslys utydelig, mens den i mørket afsløres af lys.

OM KUNSTGRUPPEN
Kunstnerduo bestående af Robert Garde og Garcia Pauwels. De har tidligere deltaget på Copenhagen Light Festival i 2020 med installationen “Permutations Of Empathy (“I may not always love you”)”

BLACK & WHITE
HVEM: Båll & Brand (DK)
HVOR: Ved Den Sorte Diamant, Søren Kirkegaards plads 1, 1219 kbh K
(ligger inden for Kulturkvarteret)
HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Black and White er en lysskulptur, der helt konkret knytter sig til Den Sorte Diamants arkitektur. Her skærer grafiske lyskegler sig igennem mørket og skaber et ekko af bygningens formsprog. Med placeringen tæt på bygningen bliver lyskeglerne en naturligt forlængelse af arkitekturen, hvor de forstærker de vertikale og horisontale linjer i facadekonstruktionen.

Værket er en hyldest til Den Sorte Diamant og undersøgelse af lys, rum og arkitektur, hvor lyset bliver et skulpturelt element i byrummet.

OM KUNSTGRUPPEN
Båll & Brand består af Martin Ersted og David Ruben Karpantschof som arbejder med storskala lys-, og lydinstallationer og eksperimenterer med mange forskellige former for materialer og lysmedier. Udover at stå bag markante lysværker herhjemme, har gruppen også udstillet internationalt i blandt andet Island, Vilnius og senest på facaden af Scheepvaartmuseet i Amsterdam under Amsterdam Light Festival edition #8. Duoen bidraget med flere værker til Copenhagen Light Festival i gennem årene. 

www.bllbrnd.dk

TAK TIL
Værket er blevet realiseret i samarbejde med/med støtte fra Den Sorte Diamant, Dansk Blindesamfund, STARK Gentræ, snedkerservice.dk og BANG MARCUSSEN ARKITEKTUR.

COSMOS
HVEM: Camilla Brix Andersen (DK)
HVOR: Nationalmuseets balustrade, Stormgade 2-8
(ligger inden for Kulturkvarteret)
HVORNÅR: Tænder med gadelyset

OM LYSVÆRKET
Cosmos hænger som et planetsystem, der fylder den gamle kolonnade ved Nationalmuseet i Stormgade med lysstråler og dynamiske skygger.

Når lyset pulserer sammen med den akkompagnerende musik og byens lyde, bliver du inviteret med på en stemningsfuld rejse gennem den gamle kolonnade, hvor hverdagens sanseindtryk bliver brudt op, og en ny og dybere oplevelse toner frem i deres sted. Installationen er stærkt inspireret af science fiction og den aktuelle verdenssituation, både på det tematiske og æstetiske plan, og den leger med vores opfattelse af os selv og virkeligheden ved at stille spørgsmål om menneskeheden og vores fremtid. Kan vi redefinere vores forbrugsmønstre, så vi får styr på klimaforandringerne og redder planeten? Er vi på vej mod at blive en art, som bor på flere planeter?

Cosmos er en fællesbetegnelse for lysinstallationerne The Orb, Solaris og Stella – som er fremstillet af henholdsvis barnevognshjul og metaldåser, bækkener fra trommesæt og metalrester. Værket er ledsaget af musik af Martine Francisca Miller.

OM KUNSTNEREN
Camilla Brix Andersen (født i 1993 i Singapore) er en alsidig kunstner, som modtog sin bachelor i Kunst og Teknologi fra Aalborg Universitet i 2018. Hun er i øjeblikket i gang med at tage en professionsbachelor i Grafisk Design fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – en baggrund, som understøtter hendes udforskning af skæringspunktet mellem kunst og design. Brix står bag en bred vifte af værker, herunder lysinstallationer, visuel kunst og grafik, og hun udforsker nye veje mod forståelsen og brugen af materialer samt lysets og skyggernes egenskaber og hvordan de komplementerer og komplicerer omgivelserne.

TAK TIL
Nationalmuseet

LOOP
HVEM: Søren Lyngsø Knudsen (DK)
HVOR: Højbro Plads, Kbh K
HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Loop er en dynamisk lys- og lydinstallation der består af ca. 30 søjler stående i en cirkel, som både kan opleves på afstand og helt tæt på. Dialogen mellem lyset og lyden skaber en syntese, der tilsammen spiller ind i omgivelserne. Opleves værket fra afstand, vil man som festivalgæst være i stand til at fornemme lydens rytmik og tonalitet. Bevæger man sig tæt på Loop, mødes man af en dominerende lyd, der forstærkes af lyset. 

Værket udfordrer publikums sanser og prikker til deres nysgerrighed over for sammenhængen mellem lyd og lys, samt den måde, vi opfatter vores omgivelser. Her skaber samspillet mellem lyset og lyden et dynamisk helhedsbillede i konstant forandring.

Loop er en videreførelse af Søren Lyngsø Knudsens tidligere installationsværker for flerkanalslyd og audiovisuals og dermed også en komposition for 32-kanals lyd.

OM KUNSTNEREN
Søren Lyngsø Knudsen (f. 1983) er uddannet i Elektronisk Musik fra Det Jydske Musikkonservatorium i Aarhus i 2009. 

http://sorenlyngso.dk

TAK TIL
Statens Kunstfond

ORAKLET
HVEM: Marie Nørgaard Nielsen (DK)
(ligger inden for Kulturkvarteret)
HVOR: Bertel Thorvaldsens Plads
HVORNÅR: kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Oraklet er en lysinstallation i stor skala, der med en spiralformet konstruktion af træ, metalstænger og hvidt stof, omslutter festivalgæsterne. Man går ind én vej, kommer til spiralens midte, fortsætter og kommer ud et andet sted.

På afstand ligner værket et oplyst ufo-lignende fartøj, som vibrerer og ånder i aftendisen. Værket skaber en mystisk tiltrækningskraft og en følelse af at komme i kontakt med noget der er større end en selv. Går man helt tæt på værket opleves en spiralformet konstruktion, der løfter sig op i midten, og gennem de halvtransparente vægge kan man fornemme de skikkelser, der bevæger sig inde i den. Spiralen har en dragende lysende midte, som bliver kraftigere desto tættere man bevæger sig ind i installationen.

Bevægelsen ind i oraklets midte giver den besøgende en oplevelse af at forsvinde fra masserne og komme tættere på noget guddommeligt. Oraklet er en kontrast til vores tidsalder, hvor alting går hurtigt og det er svært at finde ro til at møde den visdom vi alle bærer i os. Oraklet findes i dig selv – svarene ligger i din intuition, den der forbinder dig med dit højere selv. Når du virkelig lytter gennem støjen, vil der komme svar.

OM KUNSTNEREN
Marie Nørgaard Nielsen er en dansk kunstner som arbejder i stor skala med tekstiler og tredimensionelle strukturer. De seneste 7 år er hendes arbejde blevet støttet af Statens Kunstfond.Gennem sit arbejde forsøger hun at skabe en forbindelse til vores hjerter; at fylde beskueren med lys og et glimt af vores unægtelige forbindelse til det guddommelige. 

https://www.instagram.com/marienoergaardnielsen

TAK TIL
Statens Kunstfond, Grosserer L. F. Foghts Fond, Brother Brother & Sons, Jes Hermann Saatterup, Thorvaldsens Museum.

Værket er skabt med særlig støtte fra lysfirmaet BB&S.

WOVEN LIGHT
HVEM: Michelle Yi Martin (US)
HVOR: Nørgaard på Strøget, Amagertorv 13 – 15, 1160 København
HVORNÅR: kl. 18-23

OM LYSVÆRKET
Woven Light er en legesyg dialog mellem vævekunsten, lys, kultur og tid, skabt i realtid gennem en livestream fra kunstnerens studie i San Francisco. Billedsproget er skulpturelt, prismatisk, amorft og dynamisk. Det vil hele tiden ændre sig, når sollyset reflekteres på forskellige måder fra studiets vævede akrylplader. De californiske solstråler når vejen ind i den danske nat.

OM KUNSTNEREN
Michelle Yi Martin er multikunstner og selvlært væver. Hun er født i Seoul, Sydkorea, og bor i San Francisco. Yi Martin har undervist i humaniora i over 20 år. Hun har en bachelorgrad fra Santa Clara University i Californien og en kandidatgrad fra University of San Francisco, hvor hun blev involveret i programmet Teaching for Excellence and Social Justice (undervisning i ekspertise og social retfærdighed). Hun gennemførte sine kandidatophold hos Textilsetur i Blönduós, Island (2017), hos Josef and Anni Albers Foundation i Bethany, Connecticut (2019) og hos The Space Program i San Francisco (2020). Yi Martin modtog et tilskud fra Statens Kunstfond til at udstille sine værker i Aarhus (2019). 

TAK TIL
Mads Nørgaard

FLUCTUS
HVEM: Mads Buus (DK)
Lyddesigner: Alexander Clerici (DK)
HVOR: Børsen, Slotsholmsgade 1, 1216 København
HVORNÅR: Kl. 18-23 // minuttal: 00 – 20 – 40

OM LYSVÆRKET
3D mapping-værket Fluctus på det ikoniske Børsen er en visuel oplevelse, der knytter sig til bygningens historie og placering ved vandet. Fluctus er en abstraktion over vand og bygger på forudgående undersøgelser af vandets bevægel­ser. Herhjemme er vand noget der uskyldigt rinder ud af vores haner, men har ved den globale opvarm­ning potentiale til at forårsage vores undergang.

Fluctus giver således anledning til at reflektere over den aktuelle problemstilling om vand som ressource. Det visuelle udtryk gør brug af ligninger fra fysikken, animeret indhold og en 3D scanning af renæssancebygningens faca­de. Dette understøttes af et lydunivers, der undersøger virkningen af lyd i vand. Selvom lyd rejser hurtigere gennem vand, har man en forståelse for at det går langsommere i havets dybder. Disse tempi undersøges ved hjælp af stry­gere, der strækker sig, teksturer der ekspanderer og store lydbølger, der skvulper op til vandoverfladen.

OM KUNSTNEREN
Mads Buus er uddannet i Grafisk Kommunikation med speciale i Art Direction fra DMJX. Han har tidligere skabt visuals til live musik, lavet lyskunst, interaktiv kunst og virtuelle produktioner.

Alexander Valentino Clerici er uddannet lyddesigner med speciale i interaktionsdesign, skabt musik & lyddesign til museer lavet lydkunst og er udøvende musiker.

TAK TIL
Barco
Dansk Erhverv

COMMS
HVEM:
Billedkunstner: Hans E. Madsen (DK)
Lysdesigner: Frederik Dahl Hougs (DK)
HVOR: Knasten på Havnegade 14, 1058 kbh k
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Vi mennesker er hele døgnet omgivet af signaler som strømmer forbi og igennem os. I en digital tidsalder befinder vi os alle steder og ingen steder på samme tid. Den tid vi lever i, er et samsurium af virtuelle og faktuelle relationer og arrangementer, og mennesket er i højere og højere grad forbundet i et usynlig netværk af kommunikationsværktøjer. Værket Comms illustrerer den usynlige gennemstrømning af signaler ved brug af ikoniske paraboler, og gør os herigennem opmærksomme på den konstante stråling vi dagligt udsættes for. 

Parabolerne i værket er tilsammen et billede på den informationscentral der holder styr på alt og alle, og leder samtidig tankerne hen på en militær overvågningscentral, som skaber følelsen af ikke at kunne slippe ud af overvågningens greb. Comms belyser så at sige det usynlige og skildrer her den digitale forbindelse mellem os mennesker på tværs af tid og sted.

OM KUNSTGRUPPEN
Hans E. Madsen (f. 1958, DK) er uddannet fra Aarhus Kunstakademi i 1977-1981 og Art Academy of Ljubljana, Slovenien i 1980-1982.  Hans kunstneriske virke har i mange år manifesteret sig i en række markante værker i det offentlige rum, der alle bruger lyset som medium. Næsten alle er de stedspecifikke og inviterer ofte publikum til interaktion. 

Frederik Dahl Hougs (DK) er lysdesigner fra Den Danske Scenekunstskole. 

www.hansemadsen.com
www.theaterpixels.com

TAK TIL
Støttet af Statens Kunstfond Produktionsudvalg

KØBENHAVNEON
HVEM: Thomas Lewin og Stangdennis (DK)
HVOR: Kulturtårnet, Knippelsbro 2, 1400 København K
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Værket Københavneon er en samling af byens mest ikoniske neonskilte samlet på én central og historisk placering, der kaster lys over havnen.

For næsten et århundrede siden omfavnede københavnske købmænd neon som en måde at sælge deres varer i vinterens mørke. Finurlige, fantasifulde, med strejf af humor, der kunne sætte smil på de forbipasserendes ansigter, blev disse neonskilte sanktioneret street art.

Inspireret af barndomsminder om høns, der lægger æg i søer, frøer, der hopper rundt om tårne, og lakrids, der smelter i regnen, har Thomas Lewin i samarbejde med streetartist Stangdennis taget udgangspunkt i Stefan Outzens og Helena Helmers bog Neon, og skabt en hyldest til Københavns historiske neonskilte. 

I et historisk nik til sin fabrik på Amager har Signify generøst doneret de Philips Hue Outdoor Lightstrips, der blev brugt til at realisere Københavneon

Om kunstnerne
Stangtennis som streetart har eksisteret siden 1999, lavet af ingen ringere end Stangdennis. Man kan finde Stangtennis-klistermærker hele verden rundt. Stangdennis synes, at kunst er virkelig sjovt og håber, at du er enig.

Før han flyttede til København for at studere lysdesignets forviklinger på Aalborg Universitet, var Thomas Lewin en post-produktion lydtekniker i New York City, hvor han mixede til film, radio og tv. Han elsker at finde glæden i lyset.

Signify er verdens førende lysproducent og den virksomhed, der står bag de førende brands inden for intelligent belysning til hjemmet; Philips Hue og WiZ Connected. 

TAK TIL
Signify
Kulturtårnet
Alle oprindelige ejere af neonskilte og logoer

IN LIGHT OF TODAY
HVEM: Kollision, Clever og Volkswagen City Studio
HVOR: Volkswagen City Studio – Vesterbrogade 1A, 1553 København
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET

Grøn energi, klimavenlig energi, bæredygtig energi og vedvarende energi – det er efterhånden udtryk, de fleste er bekendt med.

In Light of Today er en interaktiv installation, der visualiserer, hvor meget vedvarende energi, der er i Danmark i det øjeblik, du møder den.

Værket er udtænkt af designkontoret Kollision i samarbejde med Clever og Volkswagen City Studio og er designet i håbet om, at vi sammen kan finde en smartere måde at køre tingene på. Clever og Volkswagen vil accelerere skiftet til e-mobilitet, og håber at kunne motivere og inspirere mennesker til at deltage i den grønne omstilling.

Set i lyset af i dag – hvad vil du så gøre i morgen?

Scan QR-koden ved værket eller gå ind på today.kollision.dk for at interagere med installationen.

OM KUNSTNER
Elbilen er et vigtigt skift i forbindelse med den grønne omstilling. Og endnu bedre bliver det, når den strøm, elbilerne kører på rent faktisk er grøn.

Volkswagen
Volkswagen AG har med strategien ”Way to Zero” sat sig fast på at koncernen senest i 2050 skal have et helt klimaneutralt miljøregnskab. Ud over en opskalering af den elektriske mobilitet skal produktionen inklusive forsyningskæder samt driften af elbiler gøres klimaneutrale, når det gælder miljøregnskabet. Dertil kommer den konsekvente genanvendelse af højvoltsbatterierne fra udtjente elbiler.

Clever
Clever er Danmarks førende ladeoperatør. Med indbygget intelligent opladning lader Clevers ladebokse automatisk bilen om natten, når der er mindre belastning på elnettet og ofte overskud af vedvarende strøm. 

Og Clever leverer nu strøm til både elbilen og boligen med elselskabet Clever Power. De sikrer også, at der kommer mere vedvarende energi til Danmark, med opførslen af en ny solcellepark.

Kollision
Designkontoret Kollision kombinerer arkitektur, kunst og nye teknologier med fokus på brugernes oplevelse. De designer fysiske rum og udstillinger i samspil med egne digitale platforme, der styrer dynamisk lys og interaktiv formidling. Kollision arbejder i mange skalaer, fra små interaktive lysinstallationer over nationale besøgscentre til oplevelser integreret i bygninger og byrum.

WEAVING LIGHTS
HVEM: Kollision
HVOR: H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYVÆRKET
I maj 2013 flyttede Dansk Industri (DI) tilbage i deres ombyggede hovedkvarter på Rådhuspladsen lige ved siden af ​​Tivoli og Rådhuset i hjertet af København. Den nye udvendige del af bygningen består af en stor mediefacade, som et fyrtårn af æstetik i et hav af visuel støj, der flyder i og omkring et af de mest trafikerede vejkryds i København.

Inden åbningen arbejdede et team bestående af Kollision, Martin by Harman og Transform Architects sammen med DI i at designe og udvikle et lyssprog på linje med DI-mærket og udnytte den diagonale karakter af LED-strukturen på facaden. Det resulterede i en softwareplatform til styring af facaden, som blev overdraget til DI, så de kunne udtrykke sig på facaden.

Kollisions bidrag til Copenhagen Light Festival 2022 sætter fokus på bygningens karakter ved at undersøge nye lysudtryk baseret på det markante diagonale gitter. Som forbipasserende vil du opleve en række forskellige designs med 2 minutters intervaller. De har alle det til fælles, at de undersøger nye måder at væve subtile, men stadig dynamiske og farverige lysmønstre på i flere lag. Lyslinjer bevæger sig langsomt på gitteret og løber over eller under andre krydsende linjer, de møder undervejs. Hermed ønsker Kollision at skabe et mere 3-dimensionelt lysdesign – men stadig i tråd med lysets originalsprog.

Mediefacaden er den første af sin størrelse og slags i dansk sammenhæng – 4.000 kvm udstyret med mere end 80.000 RGB LED’er.

OM KUNSTNERNE
Tegnestuen Kollision kombinerer arkitektur, kunst og nye teknologier med fokus på brugernes oplevelse. De designer fysiske rum og udstillinger baseret på deres specialudviklede digitale platforme, som styrer dynamisk lys og interaktiv kommunikation. Kollision arbejder i alle skalaer fra den lille interaktive lysinstallation over nationale besøgscentre til integrerede oplevelser i bygninger og bydesign.

UNTERWASSERTAGE
HVEM: Julian Angerer, Arno Dejaco, Anna Heiss, Clara Mayr, Nora Pider 
HVOR:  Mellem bygningerne, Nicolai Eigtveds Gade 4-6, 1401 København
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Mellem himmel og jord hænger to personer fra en tynd line. Uden mulighed for at bevæge sig hverken ned til jorden, op over husets tage eller tættere på hinanden, sidder de fast i en evig indre dialog. Midt i al håbløsheden bliver de to figurer et billede på den moderne vestlige eksistens, hvor de hænger ud i en evig spørgen om “hvad nu?” 

Værket er ledsaget af en afgrundsdyb komisk dialog skrevet af Arno Dejaco samt et atmosfærisk lydlandskab akkompagneret af Julian Angerer.

OM KUNSTGRUPPEN
Info på vej

TAK TIL
ATP
Water Light Festival Brixen

Brixen Water Light Festival, der foregår i Maj, viser en dansk installation som en del af et samarbejde med Copenhagen Light Festival.

EOS/NYX
HVEM: Mads Vegas 
HVOR: Langebro og Knippelsbro – brobuerne
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Med den græske mytologiske fortælling om Nyx og Eos som udgangspunkt, iscenesættes de ikoniske broer Langebro og Knippelsbro til en fortælling om dag og nat. 

Mytologien beretter om Nyx, nattens gudinde, der ved enden af natten møder Eos, morgenlysets gudinde, i en evig kamp om lyset. I Mads Vegas’ fortolkning er Langebro med sine natteblå farver Nyx, mens Knippelsbro med det morgenrøde lys er Eos. Under festivalen vil de to broer  i de mørke timer kæmpe en kamp, hvor lyset reflekteres i vandet og kan nydes på afstand.

Om kunstneren
Mads Vegas har gennem 25 år arbejdet professionelt med lysdesign og lyskunst i alle afskygninger, både nationalt og internationalt hvor han har skabt lys til teater, på festivaler, til mode- og musikbranchen samt på restaurationer. Han har udstillet i København, Washington DC, Rom, London og Berlin, og deltager for femte år i træk med lysværker på Copenhagen Light Festival. Mads Vegas har tidligere deltaget med værkerne: Eternal Sundown, Bridge over Bubled Water, Aurora Sky, WAUWW- What An Unusually Wonderful Wave, Kaos/Eros/Ro. I 2018 modtog han Louis Poulsen Lyspris for Eternal Sundown.

@madsvegaslighting
www.madsvegas.dk

TAK TIL
Vanpee
Nordic Rentals
Malmbergs Elektriska

PHENIX
HVEM: Julien Menzel (FR)
HVOR: V. Cirkelbroen, Strandgade
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Som fabeldyret fugl Føniks tager værket Phenix form af en stor fugl. I et samspil mellem lys og lyd inviterer Phenix festivalgæster under sin vinge til en spektakulær lyd og lysoplevelse.

Phenix er med sin 11 meters længde, 15 meters bredde og 5 meter højde en lysskulptur i stor skala. Lyset i installationen er animeret, så der skabes dynamiske former og farveovergange, og værket er akkompagneret af et audiovisuelt lydunivers bestående af fuglelyde og atmosfæriske stemninger. 

OM KUNSTNEREN
Julien Menzel er en fransk kunstner med en baggrund indenfor arkitektur. Siden 2012 har han lavet lysbaserede værker og interaktive installationer, med et ønske om at pirre beskuerens sanser. 

@mrzl_art 

TAK TIL
Samsung
By & Havn
ATP

TRUST NATURE
HVEM: Umage x Hackstage (DK)
HVOR: Havnegade 29, KBH K, Umages Facade
HVORNÅR: Kl. 05-07 og 17-23

OM LYSVÆRKET
Grønne planter og farvestrålende blomster vokser frem på bygningsfacaden med 3D mapping-værket Trust Nature på Havnegade 29.  

Værket er en visuel fortælling, der viser hvordan naturen vil blomstre og verden blive smukkere, hvis menneskeheden giver den ro og plads. Ambitionen er at vække en følelse hos beskueren, der gør tanke til handling – og understreger at vi alle må gøre os umage for naturens skyld. Stol på naturen!

Trust Nature er skabt med teknikken projection mapping, hvor man med 3D mapping kortlægger en overflade på en bygning ud fra en 3D/rumlig forståelse og her kan skabe effekter, der gøres livagtige af de fysiske elementer der lyses op på.  

Værket er et inkluderende, progressivt lysværk der med foranderlige farver, lysstyrker, stemninger og bevægelser er dragende. Placeret langs Københavns Havn, kan værket nydes fra flere vinkler – på tæt hold såvel som fra den anden side af havnen.

Designvirksomheden UMAGE og VFX-kollektivet Hackstage kombinerer kærlighed for miljøet med skræddersyet teknologi, der udfordrer sanserne og opløser perceptuelle grænser. Resultatet er en visuel ode til naturen.

OM KUNSTNERNE
UMAGE er en dansk designvirksomhed, der kombinerer æstetik og funktionalitet med udsøgt håndværk og et højt fokus på at skabe miljøvenlige løsninger. Ved at designe lamper og møbler, der holder hele livet, kan naturen få lov til at blomstre og genvinde sin kraft.

Hackstage er et audiovisuelt forsknings- og udviklingslaboratorium med speciale i visuel kunst og tekniske løsninger inden for scene- og performancekunst. Hackstage består af et bredt netværk af kunstnere med forskellige kompetencer, herunder ingeniører, filosoffer, AV-teknikere, spildesignere og dataloger. 

www.umage.dk

www.hackstage.com 

BORDERS
HVEM: Studio Jakob Kvist
HVOR: Kgs. Nytorv 5, v. Harsdorffs Hus, samt på selve Kgs nytorv
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Borders er en lysskulptur, som tager udgangspunkt i afspærringen som territorial afgrænsning og forhindring. Almindeligvis fungerer hegn og afspærringer som et hjælpemiddel der adskiller, opdeler og skaber rum. Men i værket Borders tages hegnet ud af sin normale funktion og placeres selvstændigt som et lysende objekt midt i byrummet. Således er hegnet den centrale aktør i en dialog mellem kontekst og beskuer. 

Værket består af et aluminiumsskelet beklædt med pink LED-lysstofrør, som gennem repetitioner danner en struktur, der minder om en forsimplet stregtegning af et hegn. Formen er dermed åben, således at beskueren aktivt kan bevæge sig ind og ud gennem hegnet.

Borders rummer en del modsatrettede symboler, og værkets fortolkning er dermed op til beskueren. Hvem er inde og hvem er ude –  i en åben dialog mellem værk, beskuer og sted.

OM KUNSTGRUPPEN
Studio Jakob Kvist arbejder med stedsspecifikke midlertidige og permanente værkproduktioner, hvor lys er det centrale materiale. I krydsfeltet mellem kunst, design og arkitektur, skaber Studio Jakob Kvist værker, der indleder en visuel dialog med den specifikke kontekst, og gør det fysiske rum og dets brugere til centrale medspillere i oplevelsen af værket. Studio Jakob Kvist har tidligere deltaget med værker på Copenhagen Light Festival. Heriblandt Dichroic Sphere (2021), Gates of Diversity (2021), Chromatic City (2020), The Pillar (2020), Chromatic Fields (2019), Inside/Out (2018)

www.jakobkvist.com 

TAK TIL
Karberghus

SOLEILS (OBS TAGET NED PGA STORMEN)

OBS TAGET NED PGA STORMEN

HVEM: LUX – Simon Chevalier & Lucile Cassassolles (FR)
HVOR: På Kgs Nytorv nær Den Franske Ambassade (Kgs Nytorv 4)
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Efter fremvisningen af lysværket L’ETOILE på Copenhagen Light Festival i 2021 vender kunstnergruppen LUX igen blikket mod himlen for at hente inspiration. Denne gang vil de hylde himmellegemerne, fordi de er kilder til håb og drømme og har ledsaget vores fælles kultur siden tidernes morgen. Dette års kunstværk, SOLEILS, symboliserer opgang og nedgang og illustrerer dermed livets og planetens cyklus. De tre værker vækker et betagende, gavnligt og tilfredsstillende lys til live. En sjælden og varm stråleglans i vintermørket. De samme stjerner glimter over os alle. Vi deler den samme planet, vi er forenede, sammenkædede og i forbindelse med hinanden. LUX ønsker at sende et budskab om optimisme og styrke. Solen er forbundet med alle levende væsner på jorden, og alt, hvad daler ned ved dagens ende, vil altid stige op den næste dag, igen og igen.

OM KUNSTGRUPPEN
LUX er en kunstnergruppe, der består af Simon Chevalier og Lucile Cassassolles, som  har deres virke i det sydlige Frankrig, tæt på Alperne. Siden 2016 har Simon skabt lysskulpturer, og Lucile har produceret og administreret kunstværkerne. Som kontrast med en verden, der er gennemsyret af hurtige, farverige og højlydte distraktioner, der trænger sig ind på tilskueren, har de valgt at præsentere simple, stillestående kunstværker i sort og hvid. De drømmer om en roligere, renere og mere stille fremtid, og de bruger lys og elektricitet til at vise en ny vej fremad for vores tidsalder. 

TAK TIL
Institut français du Danemark

ÅNDEDRAG
HVEM: Morten Just (DK)
HVOR: Sydbank, Kgs Nytorv 30
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
3D mapping-værket Åndedrag puster liv i Sydbanks bygning på Kongens Nytorv. Man taler ofte om at en storby har et liv og en puls. Hvor en puls er rytmisk og kantet, er åndedræt cirkulært og uden en start eller slutning.  Med animationer der leder tankerne hen på cykliske vejrtrækninger, vækker værket for en stund bygningen til live og giver den og byen et åndedræt.  

3D-animationerne i værket er lavet på baggrund af en 3D scanning af bygningsfacaden, hvor det er muligt at projektere på bygningen, så grafikken præcist matcher bygningens konstruktion, detaljer samt ornamentering.  

OM KUNSTNEREN
Morten Just er uddannet fra Designskolen Kolding i 2006 på instituttet for interaktionsdesign og industrielt design. De sidste 15 år har han arbejdet med video og animation som et scenografisk element indenfor teater, udstillinger, film mm. Bl.a. med videoscenografi til balletten “Snedronningen” i Tivoli og flere videoværker til Nick Cave udstillingen “Stranger than Kindness” i den Sorte Diamant.

@morten_just

TAK TIL
Projektet er sponsoreret af Sydbank

A DOZEN SUN
HVEM: Maj D og HagbArt
HVOR: Sankt Annæ Pl. 36, 1250 København – Skuespilhusets trædæk mod vandet
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
I sommeren 2021 afleverede borgere i Odsherred ca. 40 m2 gul og orange plastik i særlige containere. Med hjælp fra unge frivillige fra 8 forskellige lande, er alle 5000 stykker plastik blevet vasket, skåret, boret i huller og derefter monteret på hønsenet. Resultatet er den 3,6 meter høje kugleformede lysskulptur A Dozen Sun.

På afstand fremstår værket som en lysende gul sol, der svæver lige over jorden. Bevæger man sig tættere på, ses alle små stykker genbrugsplast, som i et farvesorteret system er monteret på den cirkelformede stålkonstruktionen.

Værkets titel A Dozen Sun henviser til de fysiske mål i kuglen, som næsten alle er delelige med tallet 12 – et dusin. Samtidig underbygger 12-tallet den cykliske symbolik, som værket rent fysisk referer til med genbrug af plastikaffaldet. Værket kalder således på en særlig eftertanke på vores klima og miljø, hvor netop plastik er en af de mest omstridte poster i klimaregnskabet. Med genbrugsplast som omdrejningspunktet markerer A Dozen Sun både en afslutning og en ny begyndelse, hvor værket som en livgivende sol skaber nyt håb og lys for fremtiden.

Om kunstneren
Maj D er miljøkunstner og arbejder med borgerinddragende kunstprojekter med fokus på natur og miljø. Martin Hagbart Madsen er uddannet skibstømrer og har stået for beregning og konstruktionen af stålskelettet.

Se skabelsesprocessen og del dine egne billeder på Instagram: #adozensun og @maj_d_art 

www.maj-d.com

Tak til
Elektricom
Tengslemark Smedie
STARK
Vestervang Byggemarked
Den Rytmiske Højskole i Vig
Skuespilhuset
Ofelia Plads
MY LIQUID REACH, OR IN THE MURK
HVEM: Kirke Hundevad Meng (DK)
HVOR: Refshaleøen. Sidegavlen af den næststørste B&W hal S1, (tæt på) Refshalevej 177 A
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
My Liquid Reach, Or in the Murk undersøger vores relation til det vand der omgiver og passerer igennem os. Vand er så langt fra det her neutrale og gennemsigtige, smags- og lugtløse flydende element. Vand har en historie, og det er lige så meget en idé, som det er en substans. I takt med at perspektivet flyttes fra havet og grundvandet til vores vandveje, bliver vandet og vores økonomiske systemer til en abstrakt symbiotisk materie. 

Værket består af computergenererede og håndtegnede animationer projekteret fra to RGB lasere i fuldt farvespektrum. Laser-animationerne i værket består af figurationer, hvor diagrammer, som den hydrologiske cyklus bliver til en krop af vand, og små partikler, der kunne være mikroplast, bliver til stjerner på himlen. My Liquid Reach, Or in the Murk  er en forestilling om rækkevidden, og en poetisk kærlighedserklæring til vores interaktion med vandet på jorden. 

OM KUNSTNEREN
Kirke Meng er uddannet fra Royal Institute of Art i Stockholm i 2015. Gennem tekst, performance og lysinstallationer arbejder Meng med sidestilling af visuelle og sproglige verdener. Hendes håndtegnede laser-animationer kunne seneste opleves projekteret på Roskilde Rådhus i sommeren 2021.

TAK TIL
Refshaleøen

TRANSCENDENCE
HVEM: Maani Nikdel / Lily A. Nissen / Michael M. Nissen (DK)
HVOR: Refshaleøen. Sønder Hoved, v. havnebussens stoppested og Urban Rigger (tæt på) Refshalevej 163A
HVORNÅR: Kl. 17-23

Lys: Martin Professional
Lyd: Septon group
Musik:  Bjørn Svin

OM LYSVÆRKET
Hvad sker der, når du fordyber dig i lys, lyd og rum? Dyk ned og se selv, hvis du tør. Transcendence er en multi-sensorisk oplevelse, som på et øjeblik giver dig følelsen af at være i vægtløs og uforglemmelig transcendental tilstand. Mærk og sans uendelighedens afgrund på en rummelig rejse, der ophæver fysikkens love og forbinder filosofi, gamle ritualer og mystik.

Transcendence er omsluttende lys- og lydoplevelse udført som en minimalistisk pyramide, med Martin Professional Dynamic lys og specialkomponeret musik af Bjørn Svin. Pyramiden er lavet af et gennemsigtigt gulv med lysteknologi og vibrerende spejle, som giver følelsen af ​​at svæve i en uendelig strøm af stjerner.

Transcendence er en portal til stjernerne.

OM KUNSTGRUPPEN
Maani Nikdel er en kunstner, der hovedsageligt laver portrætfotografering og er netop begyndt at designe møbler og illuminerede genstande. Siden 2008 har han arbejdet som autodidakt fotograf. Maani en Master i Datalogi og arbejdet inden for IT fra 2009. I 2016 kom han til Martin Professional som IT Site Administrator 

Lily Akhavan Nissen er en prisvindende designer med en MA. i industrielt design. Hun er en UX-designer & Researcher med Product & Experience Design-baggrund, som elsker at engagere sig i nye designudfordringer. 

Michael M. Nissen er cand.mag. i industrielt design samt en baggrund i møbel- og produktdesign. Med en kærlighed til kreativ tænkning og praktisk erfaring spænder hans arbejde over en bred vifte af discipliner, herunder skulptur, modelfremstilling, imaginær verden, tegning og teknikker. 

TAK TIL
Refshaleøen

DARKNESS: THE WATER IS BLACK AS NIGHT
HVEM: Carlo Volf (DK)
HVOR: Peblinge Dossering, 2200 Kbh N
Du kan starte fra Sø Pavillonen eller fra Dronning Louises Bro

HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Værket stiller spørgsmålstegn ved brugen af kunstlys i dag. Bruger vi i virkeligheden for meget kunstlys og kan vi i virkeligheden måske få mere ud af mindre lys? Værket fokuserer på mørket og hvordan det bedre kan udnyttes, samt hvordan det påvirker os som mennesker.

Med brug af 50 stk LED lamper som er forbundne med hinanden og styret i et lysforløb, skabes en dæmpet illumination af søen. Belysningen drager publikums opmærksomhed ud mod søen og det mørke vand, samt den magi som den mørke aftenhimmel skaber. Eksisterende belysning langs Peblinge Sø nedtones og dæmpes, så værket og Peblinge Sø kan træde frem.

OM KUNSTNEREN
Carlo Volf, MAA, er en dansk arkitekt. Han arbejder på en intensiv affektiv afdeling, NID, som forsker ved Psykiatrisk Center København, Københavns Universitetshospital og er ligeledes medstifter af Daylight Academy. Hans arbejde fokuserer i høj grad på dagslys, belysning og ventilation i det byggede miljø, hvor hans er arbejde er forankret i de sundhedsmæssige aspekter i arkitekturen. Han har arbejdet på flere af de nye hospitaler, herunder Nyt Herlev Hospital, Psykiatrisk Center Ballerup og Ny Psykiatri Bispebjerg i Danmark. Senest vandt han Danish Design Award 2021 i kategorien ”Better learning” med det ny, behovsstyrede naturlige ventilationssystem NOTECH, som er udviklet til skoler.

ISBRYDNINGER
HVEM: Morten Just 
HVOR:  Broens Gadekøkken, Strandgade 95, 1401 København
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
En legende projektion inviterer festivalgæsterne på en sjov og anderledes tur på skøjtebanen. Små lyskilder bevæger sig som væsner over isen og trækker lange tråde efter sig. Indimellem slår de ned og bryder igennem overfladen for at fortsætte deres bevægelse på undersiden.

Værket består af en animation projiceret ned på skøjtebanen fra 2 projektorer højt over skøjtebanen. Animationerne er lavet som en collage af små optagede filmsekvenser kombineret med 2D- og 3D-animation. 

Værket Isbrydninger skaber en legende interaktion mellem isen, lyset og skøjteløbere, som samtidig giver en visuel oplevelse for tilskuere med mere fast grund under fødderne. Løb efter lyset på dine skøjter, men pas på du ikke bliver revet med, når lyset bryder isen.

OM KUNSTNEREN
Morten Just er uddannet fra Designskolen Kolding i 2006 på instituttet for interaktionsdesign og industrielt design. De sidste 15 år har han arbejdet med video og animation som et scenografisk element indenfor teater, udstillinger, film mm. Bl.a. med videoscenografi til balletten “Snedronningen” i Tivoli og flere videoværker til Nick Cave udstillingen “Stranger than Kindness” i den Sorte Diamant.

TAK TIL
Broens Gadekøkken

X COPENHAGEN LIGHT FESTIVAL

Festivalen samarbejde med flere uddannelsesinstitutioner der arbejder med lys og kunst på den ene eller anden måde. Det gør vi, fordi vi gerne vil støtte op om fremtidens lysdesignere og -kunstnere. Se de forskellige studieprojekter på programmet for 2022 nedenfor.

Vi samarbejde med Det Kongelige Akademi, AAU (Aalborg Universitet), KEA (Københavns Erhvervsakademi), og Ungt Lys (Ungt Lys er en gruppe unge medlemmer af DCL – Dansk Center for Lys)

LYSVÆRKER UDEN FOR INDRE BY

Du kan finde lysværker i Københavns yderområder og Storkøbenhavn

LUX XII – ET KAPEL PÅ VRANGEN
HVEM: Byen Sover (DK)
HVOR: Østre Kapel, Vestre Kirkegård, 2450 København SV
HVORNÅR: Kl. 17 – 24

OM LYSVÆRKET
Områdefornyelse Bavnehøj, under Københavns Kommune, præsenterer et stedsspecifikt lysværk af tegnestuen Byen Sover ved den kulturhistoriske perle Østre Kapel midt på Vestre Kirkegård. En stor lysekrone med en diameter på 3,5 meter omdanner kapellets forplads til et varmt og forunderligt fællesrum, der både kan virke dragende og højtideligt for den enkelte, men også samle kirkegårdens gæster selv på kolde og bidende dage. 

De besøgende kan fordybe sig i lysekronens ornamenterede skærme, som vender kapellet på vrangen ved at afspejle rumlige fantasier og brudstykker af de kultur- og teateraktiviteter, man kan opleve i det nedlagte kapel. Lyset fra kronen reflekterer omgivelserne, og lyset bliver således bindeled mellem naturen og kapellet. Lysværket er både tænkt som et lokkende og gådefuldt endepunkt for kirkegårdens passerende cyklister og løbere, men også et varmt og indbydende rum for kirkegårdens besøgende, der opfordrer til rekreativt ophold og fordybelse.

OM KUNSTGRUPPEN
Tegnestuen Byen Sover består af arkitekterne Jens Kamp og Karin Bech. Deres arbejde spænder bredt fra udstillingsarkitektur til arbejde med lys i form af lamper og lysinstallationer, ofte i det offentlige rum. En fascination af byens mørke, og hvordan historier kan være med til at ændre vores opfattelse af byen, er en vigtig drivkraft for tegnestuen, hvis arbejde kredser om samspillet mellem by og natur og mellem fiktion og virkelighed.

TAK TIL
Områdefornyelse Bavnehøj

www.byensover.dk

ON THE WAVE OF LIGHT
HVEM: Those Guys Lighting 
HVOR: Sydbanestien, v. Vestre Kirkegård, Bavnehøj
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
On the Wave of Light er et interaktiv værk der reagerer når forbipasserende bevæger sig foran værket. Værket består af 100 lysende LED-rør som er placeret med 1 meter mellemrum langs hegnet til Venstre Kirkegård. Når man bevæger sig foran installationen lyser lyskilderne op og skaber en bevægelse af lys langs hegnet.  Værket skaber således et trygt og lysende rum omkring festivalgæsterne, der som en lysende beskyttende bølge følger dem gennem mørket.  

OM KUNSTGRUPPEN
Those Guys Lighting er en lysdesign- og produktionsvirksomhed med base i Riga, Letland. Virksomheden består af ingeniører, lysdesignere og programmører der alle har en stor passion for lysdesign. 

TAK TIL
Områdefornyelse Bavnehøj

LYSENDE PLANTEFOSSILER
HVEM: Anna Rosa Hiort-Lorenzen 
HVOR: Bavnehøj Allé 25, 2450 Kbh
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
10 konkave cirkler på ca. 1 m i diameter støbt med fosforescerende materialer i forskellige plantemotiver, skaber en lysende fortælling om naturens symbioser.

Værket tager udgangspunkt i naturens egne processer og er inspireret af den symbiose der foregår mellem forskellige levende organismer, heriblandt træernes symbioser med netværket af svampesporer under jorden. Her får træerne fosfor i bytte for sukker og fedt. Mycelium-netværket under jorden består af små svampesporer der let kan udvinde fosforen af jorden og transportere det op til træerne.

OM KUNSTNEREN
Anna Rosa Hiort-Lorenzen er uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole og har gennem sin praksis bevæget sig mod tekstile kunstinstallationer og nu videre mod lys installationer. I 2021 modtog hun Statens Kunstfonds særlige arbejdslegat for sit arbejde med fosforescerende farver i beton.

TAK TIL
Områdefornyelse Bavnehøj

DET HER STED, HER, NU
HVEM: Søren Hüttel (DK)
HVOR: Sjælør St, 2500 Kbh
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Under broen, der hvor man kører under togbanen, skabes et stort lysværk, som forestiller en regnbue i spektralfarverne lilla, blå, turkis, grøn, gul, orange, rød og pink. Her er regnbuen indgangen og udgangen til Sydhavnen og Bavnehøj, hvor den som en portal, der via de forskellige farver illuderer mangfoldighed, er et lysende objekt over kørebanen.

De farvestrålende kakler på væggene leder tankerne hen mod forskellige landskaber. Den ene side illustrerer det grønne område på Vester Kirkegård, mens den anden er en solnedgang over vandet, som findes omkring Sydhavnen. Farverne i de to landskaber spejler sig i hinanden og bliver således hinandens æstetiske modsvar. 

Værket er opsat af Københavns Kommune i samarbejde med Banedanmark og DSB.

OM KUNSTNEREN
Søren Hüttel (f.1976 i Randers) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og Glasgow School of Art i 2005. Han arbejder primært med installation og skulptur. Kunstnerens egne erindringer og møde med populærkulturen er udgangspunktet for hans arbejde med genstande og installationer.

www.huttel.org

BUGS – DAY OF THE DEAD
HVEM: Åsa Frankenberg (SE)
HVOR: Urbanplanens Allé, Peder Lykkes Vej 73, 2300 Kbh S
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Når mørket bliver en sjælden gæst, har biodiversiteten det svært. Gennem de seneste 100 år er mængden af kunstigt lys mangedoblet. Vi har lys i husene, på bilerne, i parkerne og i gadelamperne. ”BUGS – The Day of the Dead” sætter fokus på den betydning elektrisk lys og lysforurening har for biodiversiteten og vores mange insekter. Det er nemlig sådan, at to tredjedele af planetens dyr – til forskel fra mennesket – er nattedyr, og lysforurening er en hidtil undervurderet faktor i det massive tab af biodiversitet og arter, som sker lige nu.

Værket består af 8 insekt-lanterner, konstrueret af genbrugte faldskærme og sejl. Lanternerne er fastgjort på den eksisterende belysning i Remiseparken og bruger derfor ikke ekstra strøm eller tilfører nyt lys. I stedet gør værket opmærksom på, hvordan mørke er en forudsætning for vores oplevelse af lys. Med værket fejres samtidigt insekternes liv og mangfoldighed med et udtryk der har hentet inspiration i den mexicanske festival The Day of the Dead, der fejrer de døde – i dette tilfælde de døde insekter.

Byens børn har hjulpet med at tegne vilde insekter til værket, der kan opleves i Remiseparken på Amager under lysfestivalen.

I løbet af lysfestivalen vil Miljøpunkt Østerbro og Miljøpunkt Amager invitere til en åben insektworkshop for børn i Remiseparken.

TEAMET
Kunstner og konceptudvikler: Åsa Frankenberg
Design og konstruktion: Josephine Bourghardt og Eva Wendelboe
Projektledelse, Circadian Cooperation: Malene Saxkilde
Producent: Miljøpunkt Østerbro og Miljøpunkt Amager, Sara Jörn og Nina Maria Klok

TAK TIL
Projektet er støttet af Områdefornyelsen Sundby
Urbanplanen / Partnerskabet

FACE TO FACE
HVEM: Frøjk og Herbst i samarbejde med Kulturpiloterne (DK)
HVOR: Urbanplanen, Den nærmeste adresse er Pederlykkes vej 71.
HVORNÅR: kl 17-23

OM LYSVÆRKET
Børn og unge i dag er vant til at portrættere og eksperimentere med deres ansigtsudtryk dagligt med deres smartphones med bl.a. forskellige iscenesættende filtre. På samme måde eksperimenterede Picasso med portrættet i starten af 1900-tallet. Sammen har gruppen undersøgt kubismens virkemidler. Værket er en refleksion over portrættet, selfies og iscenesættelsen af os selv.

Med udgangspunkt i Picassos portrætteknikker udforsker værket linjens, lysets og farvernes udtryksmuligheder i forhold til portrættet. Hvad sker der når vi fanger et ansigt i få linjer og hvad sker der når lys, farver og rum erstatter blyant og papir?

Face to Face er placeret i den sydlige ende af Remiseparken langs den gennemgående aktivitetssti. Værket er placeret i 2,5 meters højde, og det vil fremstå tydeligt i omgivelserne og på afstand. På afstand opleves værket som et virvar af organiske lysende linjer. I takt med at man nærmer sig værket og bevæger sig rundt om det, udfoldes dets detaljer. 

OM KUNSTGRUPPEN
Frøjk & Herbst har mange års erfaring fra belysningsbranchen og har gennem de sidste 2 år arbejdet tæt sammen om udvikling af kunstprojekter med fokus på lys, rum, materialer og fortællinger i kunstgruppen Tokyo Blue. Frøjk & Herbst er optagede af at kombinere moderne belysningsudstyr med analoge udtryksformer og greb, der har en stærk sanselig karakter som man kan gå på opdagelse i, både som barn og voksen.

Kulturpiloterne er en gruppe børn og unge fra lokalområdet omkring Urbanplanen på Amager. Gruppen samarbejder om at udvikle og formulere kunst og kultur til deres lokalområde.

TAK TIL
Projektet er støttet af Områdefornyelsen Sundby
Urbanplanen / Partnerskabet

DENDROLUX II
HVEM: Svartljus (SE)
HVOR: Sundby Kirkegård, Indgang ved Kirkegårdsvej 28, 2300 Kbh
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Da begrebet “wood wide web” blev opfundet, lærte mange, at træer kommunikerer med hinanden og deler næring i stor skala. Et sundt træ kan dele sine ressourcer med et sygt, og et træ kan advare andre, hvis det er under angreb. Det minder meget om os selv. Dendrolux bruger de formidlende kræfter, som bor i et smukt og majestætisk træ på Sundby Kirkegård, og inviterer alle levende skabninger til at deltage i samtalen.

Installationen involverer 14 specialfremstillede sorte lysrør på mellem 1,5 m og 2 m. Rørene har en indbygget responsiv programmering, som gør dem i stand til at reagere på kræfter udefra.

OM KUNSTGRUPPEN
Svartljus er et kunstnerkollektiv med medlemmer fra mange områder. Samarbejdet med naturen giver dem konstant motivation og inspiration, både i kraft af de matematiske mønstre, som giver form til deres designs, og de miljøer, de befinder sig i. Med Dendrolux udforsker de netværket mellem træer og skabninger via lys og leg. Og mens forholdet til moderne teknologi bliver tættere, stræber de mod at komme tættere på det ældste, der findes.

Dendrolux er skabt af Svartljus-medlemmerne Jonas Johansson, Olle Bjerkås og Per-Olov Jernberg.

TAK TIL
Områdefornyelse Sundby

OVES LAMPE
HVEM: Claus Egemose (DK)
HVOR: Sundholmsvej 46, 2300 København S – Fonden Fabrikken for kunst og design
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Fra taget af Fabrikken for Kunst og Design lyser værket Oves lampe ud over den gamle hospitalsgrund på Sundholm. Med en konstruktion af aluminum, stål, plexiglas i forskellige farver og LED lys skaber Oves lampe en lysende oplevelse i byrummet, som både kan opleves på afstand og tæt på. Værket er åbnet i toppen således at lyset kan bevæge sig op gennem konstruktionen og lyse frit mod atmosfæren. 

Oves lampe er med sit stringente formsprog og farverige udtryk tiltænkt at skabe opmærksomhed og bringe finesse ind i det omkringliggende område. 

OM KUNSTNEREN
Claus Egemose (f. 1956) er autodidakt billedkunstner og arbejder med store udsmykninger og installationer med farvespil og lys som kunstnerisk fokus. Udsmykninger der bl.a. består af plexiglaskonstruktioner der lever af dagslys, kunstlys og lys. Konstruktionerne skaber med farver og lyset oplevelser, rum og momenter indenfor og udenfor.

LYS-TAGFAT
HVEM: Christian Tesa
HVOR: Filipsparken, Parmagade 45, 2300 Kbh S
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Lystagfat udfordrer børn og barnlige sjæle i hurtighed og koordinering i en fangeleg med lyset.

Bank på den lystank der lyser og se, om du kan fange den næste før tiden løber ud, eller få hjælp af andre, så i sammen kan vinde spillet.

Værket bygger et ønske om at skabe samvær og hygge tværs af alder, sprog og kultur i en legende lysinstallation opstillet i Filipsparken. 

OM KUNSTNER
Christian Tesa er selvlært lysdesigner med stor interesse for laserlys og mekanik og har oprindelig en uddannelse inden for landbrug og maskiner. 

Tak til
Områdefornyelse Sundby

COMMUNICATOR
HVEM: Siiku (DK)
HVOR: Træbroerne ved Ørestad Boulevard nr 59-61 og nr 73-75, Ørestad 2300 Kbh S
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Med kommunikation som inspirationskilde består installationen af to skulpturer der er placeret på hver deres bro. Hver skulptur er skabt af 8 lysende bøjede aluminiumskurver, som tilsammen danner en organisk buket af 2 meters højde. På afstand vil skulpturerne opleves som en helhed i kraft af samspillet mellem lysanimationerne, hvor de med lys skaber en dialog med hinanden. Værket er således en abstraktion over sprog og kode med lyset som visuelt udtryk. Samtidig kan værkerne opleves på tæt hold, hvor festivalgæster kan bevæge sig ind i dem når de krydser broerne.

Værkets computerstyrede lys skaber en dragende, meditativ stemning og danner flotte refleksioner i kanalernes vand. Communicator skaber rum til refleksion og beundring, og spiller med blandingen af symmetri, organiske former og legende lyselementer sammen med Ørestads arkitektur og naturomgivelser.

Titlen Communicator er en reference til et kommunikationsværktøj fra Sci-Fi serien Star Trek, men også navnet på en serie Nokia-telefoner målrettet erhvervslivet fra 1990’erne. Begge dele skal lede tankerne hen på menneskets kommunikation, både før, under og efter den verserende epidemi. 

OM KUNSTGRUPPEN
SIIKU – opkaldt efter det grønlandske ord for is – er en dansk/grønlandsk kunstnergruppe bestående af Rasmus Nielsen (f. 1984, Lyngby) og David H. Péronard (f. 1981, Nuuk). De har hhv. en digital og analog baggrund i kunstverdenen og begyndte deres samarbejde som SIIKU i 2017, med fokus på gennem deres værker at skabe solidaritet og empowerment i en tid præget af klimakrise og øget global ulighed. SIIKUs værker skabes ud fra tankerne i SIIKU Manifestet, og kredser om materialernes kontrast og symbolske forening.

www.siiku.dk

TAK TIL
Grundejerforeningen Ørestad City
Ørestad Vandlaug
KLP Ejendomme

STACK
HVEM: Circuit Circus (DK)
HVOR: Kay Fiskers Plads 16, Ørestad 2300 Kbh S
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Stack er en arkitektonisk lysskulptur placeret i kanalen langs Ørestad Boulevard. En svævende, lidt mystisk konstruktion, der rejser sig fra vandet og lyser den kolde vinter op i et funklende lysspil. 

Med Stack skabes et poetisk og varmt lysværk, der står i kontrast til den grå februar-kulde og skarpe omgivelser. Et strålende fyrtårn, der med sine 3 meters højde rejser sig i kanalen og mørket. 

Gennem et generativt algoritmisk system skabes konstant foranderlige animationer, der bevæger sig over værkets næsten 2000 LEDer. Konstruktionens fyrretræspaneler fanger og reflekterer lyset fra disse og spreder det ud, så lysets farver blandes og diffuses på overfladen, og LEDerne selv træder i baggrunden. Det samme gør vandet under værket, som indgår som en naturlig reflektor, der både spejler og forvrænger lyset. Lysets natur er altid i bevægelse, næsten flydende i sit udtryk, men blødt, varmt og legende. En lysende kontrast til det hårde beton og de skarpe geometrier der omgiver værket.

OM KUNSTGRUPPEN
Thomas Sandahl, Nina Cecilie Højholdt og Christian Sivertsen er en del af det københavnske kunst- og design studio Circuit Circus (2015). De arbejder med at skabe installationer, skulpturer og artefakter. Deres værker er funderet i teknologi, herunder interaktive elementer, algoritmisk design og nye produktionsmetoder, med det mål at skabe æstetiske oplevelser.

Circuit Circus har lavet både permanente og midlertidige værker i det offentlige rum, samt udstillet til festivaler rundt omkring i verden, navnlig SXSW (USA), Roskilde Festival (DK), Reflektor (DK/Finland), art+science (Serbien).

www.circuit-circus.com  

TAK TIL
Grundejerforeningen Ørestad City
Ørestad Vandlaug
KLP Ejendomme

FORTÆLLENDE TRÆER
HVEM: Sally Rud & Laura Bogstad (DK)
HVOR: Højskoleforeningens Have, Damstien 25, 2720 København (kan også opleves fra stien langs Damhussøen)
HVORNÅR: Kl. 17-21 – NB. ikke d. 26/2

OM LYSVÆRKET
I Københavns Højskoleforenings have fra 1929, inviterer værket Fortællende træer på  en fortælling om fællesskab, natur og sang, iscenesat med lys og lyd. Havens store træer har været vidner til et rigt liv af mennesker og begivenheder gennem tiden.  

Ved hvert lysende træ, kan festivalgæster høre en lydfortælling fra stedet, og en rute lyssat med havefakler vil binde de fortællende træer sammen. Når man står i haven befinder man sig i en tidslomme og værket er en hyldest til en anden tid, men især til den natur og de mennesker som har været med til at gøre Højskoleforeningen til et helt særligt sted i København og Vanløse gennem tiden.

 Værket er lavet til Højskoleforeningens store have og kan ligeledes opleves fra stien langs Damhussøen. 

OM KUNSTGRUPPEN
Sally Rud er visuel kunstner, arkitekt og designer og arbejder med rumligt design, sanselige installationer og visuel poesi i et spændingsfelt mellem rum, lyd, lys og materialer. Hun er især interesseret i at skabe atmosfæriske rum; Helhedsoplevelser der aktiverer vores sanser og giver plads til fordybelse, nærvær og refleksion. 

Laura Bogstad er uddannet landskabsarkitekt fra Københavns universitetet og arbejder som freelance scenograf og urban designer. Hun interesserer sig for at skabe oplevelser i byen hvor opdagelse, natur og fantasi giver lysten til at bruge byrummet på nye måder. 

Det er første gang at Sally Rud og Laura Bogstad samarbejder om et værk der forener deres passion for planter, lys og magiske fortællinger. 

TAK TIL
Københavns Højskoleforening, Vanløse Lokaludvalg og BYRUMSKOLE

INFINITE DATA FOREVER
HVEM: Jacob Remin (DK)
HVOR: Over for Ruten 115, 2700 Brønshøj
HVORNÅR: Kl. 17-23

OM LYSVÆRKET
Gennem en portal i hegnet ind til byggepladsen på Ruten 14 i Tingbjerg kan du kikke ind i en anden dimension af lys og evig ”rekursion”. Store vidder af animerede lys, datalandskaber af glitches, psykedeliske rytmer af lys i bevægelse. Installationen har sin egen tidslighed og inviterer til meditativ opdagelse; bliv længere eller kom forbi flere gange for at opleve installationens forskellige temperamenter.

OM KUNSTNEREN
Jacob Remins praksis tager udgangspunkt i teknologi som social konstruktion, politisk magt og aktivistisk værktøj. Remin arbejder ofte kollaborativt og strukturelt, med fokus på  udveksling og samtale. Hans arbejde manifesterer sig som fysiske objekter i mødet mellem lys, rum, komposition og interaktion.

www.jacobremin.com

INTERCONNECTION
HVEM: Sara Ki Noguera Plans & Jonathan Ki Lindhult (SE)
HVOR: Sophienholm, Nybrovej 401, 2800 Kongens Lyngby
HVORNÅR: 7:00-8:30 & 15:30-20:30

(Foto: Ture Andersen)

OM LYSVÆRKET
Interconnection er en dragende kunstinstallation om historien om en af ​​de bedste overlevere på planeten: Svamperiget.

Kunstværket tager besøgende med ind på en evolutionær rejse, der beskriver den afgørende rolle, som disse fascinerende organismer har på Jorden; som at holde vores skove i live, tilbyde medicinske egenskaber og udvikle et underjordisk netværk, såkaldt “wood wide web”, hvor de omkringliggende arter forbinder sig for at skabe et harmonisk symbiotisk forhold.

Interconnection er en komplet håndlavet installation skabt af Sara Ki Noguera Plans (kunstner & lysdesigner) og Jonathan Ki Lindhult (kunstner & filminstruktør). Dens design understreger skønheden ved bioluminescerende svampe og inviterer besøgende til at udforske ideen om at bruge “Bioluminescens” som en innovativ og bæredygtig lyskilde, der kunne bruges i fremtiden til at oplyse parker i vores byer. Den berører også emnet lysforurening ved at forklare, hvordan ildfluer, som også er bioluminescerende, står over for udryddelse på grund af lysforurening, pesticider og tab af levesteder.

Dette kunstværk tæller: 3 store skulptursvampe (2 meter, 1,5 meter og 1,2 meter); 600 små svampe, der vokser fra jorden, træer og stammer; 300 enheder magisk græs og 150 ildfluer, der skaber en imaginær indgangsdør ind til svamperiget. Desuden inkluderer det et interaktivt område, hvor folk kan få rigtige svampe til at lyse ved at bruge en lommelygte.

Mens man går gennem dette eventyrland, bliver besøgende akkompagneret af eksperimentel musik skabt af lydkunstneren Anton Helmersson. Derudover har de mulighed for at scanne en QR-kode for at høre historien bag Svamperiget og ildfluerne.

Se video her

OM KUNSTNERNE
Værket er lavet af Sara Ki Noguera Plans & Jonathan Ki Lindhult (SE).

TAK TIL
The Nordic Kultur Kontakt, RobLight A/S, RebelLight, LUMINO, Berrtil och Britt Svenssons Stiftelse, Otto och Charlotte mannheimer fond, Anne Zychalak Stolten, Barbara Læssøe Stephensen, Omar Gemeaux og Fremstillinger

POP UP EVENTS

Under Copenhagen Light Festival vil nogle lysværker være aktive i enten kortere eller længere tid end festivalperioden (4.-27. februar 2022)

LIGHT & SPACE - COPENHAGEN CONTEMPORARY
HVEM: Light & Space – på Copenhagen Contemporary 
HVOR: Refshalevej 173A, 1432 Kbh K
HVORNÅR:  Se åbningstider i bunden

Udstillingen løber 03.12.21 – 04.09.22

SE MERE

OM UDSTILLINGEN
Træd ind i en verden af lys, farver og monumentale installationer i Light & Space, når CC for første gang i Europa samler en lang række af den internationale kunstscenes absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.

Gå på opdagelse i historiske værker af James Turrell, Doug Wheeler, Helen Pashgian, Robert Irwin, Larry Bell, Bruce Nauman og Mary Corse og mange flere, der udstilles side om side med europæiske samtidskunstnere, hvis praksis går i dialog med den banebrydende kunstbevægelse som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens og Jeppe Hein.

Den enestående udstilling – CCs største til dato – strækker sig over alle CCs fem udstillingshaller og ender i et interaktivt laboratorie, hvor I selv kan eksperimentere med lys, farve og rum samt bygge med gennemsigtigt LEGO og lys.

ÅBNINGSTIDER
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: 11.00 – 18.00
Torsdag: 11.00 – 21.00
Fredag: 11.00 – 18.00
Lørdag: 11.00 – 18.00
Søndag: 11.00 – 18.00

STEMMER I SKYGGER AF MONUMENTER
HVEM: Barly Tshibanda (DRC), Nanna Katrine Hansen (DK) og Katrine Dirckinck-Holmfeld (DK)Participating artists: Bernard Akoi-Jackson (GH), La Vaughn Belle (USVI), Jupiter J. Child (MZ/DK), Julie Edel Hardenberg (GL), Oceana James (USVI), Arash Pandi (IN/DK), Sabitha Söderholm (IN/DK).
HVOR: En gåtur fra Christianshavns Torv til Kgs Nytorv 
HVORNÅR: 10/2, 17/2, 24/2

Dette event vil foregå på engelsk // This event will be held in English.
Participation is free / Remember to sign up here via Billetto.

BOOKING:
Feb 10: 17:30 – 19:00:
Billetter: https://llk.dk/9wpmci
Feb 17: 18:00 – 19:30:
Billetter: https://llk.dk/9lxwpw.
Feb 24: 18:00 – 19:30
Billetter: https://llk.dk/j8pobw

Mødested: Christianshavns Torv.
Sprog: English with Danish, Greenlandic, Portuguese, Sanskrit and more.

OM POP-UP VÆRKET
I kølvandet på de store Black Lives Matter demonstrationer verden over, har der været stor international bevågenhed om monumenter, der hylder kolonitiden og hvad det betyder i det offentlige rum i dag. Stemmer i skyggen af monumenter er en audio-visuel byvandring, der undersøger materielle spor fra kolonitiden, der er indlejret bygninger og monumenter i centrum af København, fra dengang københavns havn var centrum for den koloniale handel.

OM KUNSTNERNE
Stemmer i skyggen af monumenter er skabt af kunstnere Barly Tshibanda, Nanna Katrine Hansen og Katrine Dirckinck-Holmfeld i samarbejde med Jupiter J. Child, La Vaughn Belle, Sabitha Söderholm, Oceana JamesBernard Akoi-Jackson, Julie Edel Hardenberg, og Arash Pandi. Vandringen går fra Christianshavns torv til Kongens Nytorv og skaber et flerstemmigt lydlandskab med tilhørende grafiske lysprojektioner. Her skaber kunstnerne fortællinger, der sammenfletter forskellige geografier og tider: fortid og nutid væver sig sammen og vidner om at kolonialismen ikke er et afsluttet kapitel men stadig har stærke efterdønninger i samtiden. Under vandringen inviteres publikum til at sammensætte fragmenterne til nye fortællinger om byen.

I forbindelse med vandringen har kunstnergruppen kurarteret et videoprogram, der vises i Kunsthal Charlottenborgs biograf fra den 2 februar – 15 marts.

SE MERE

Tirsdag den 22. Februar fra kl 5 – 6.30pm (CET). afholdes en offentlig samtale med de deltagende kunstnere der udfolder projektet over ZOOM. Gratis Adgang.

TAK TIL
Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Copenhagen Light Festival og Kunsthal Charlottenborg.

[købənˈhɑwˀnsg] KØBENHAVNSKE STEMMER
HVEM: Jakob Fälling, Bobby Hess, Ole Samsøe (DK)
HVOR: Nikolaj Kunsthal facade, Nikolaj Plads 10, 1067 København K
(ligger inden for Kulturkvarteret)

HVORNÅR: kl 18-23
Fre 11/2
Ons 23/2
Fre 25/2  

OM POP-UP VÆRKET
Københavnske Stemmer et samtidsbillede af København i en poetisk installation fortalt med brug af lys, lyd og håndtegninger. En Ode til København fyldt med kærlighed til byen. Installationens råstof er Københavns stemmer, lyde og visuelle indtryk. Lyde og tegninger er indsamlet i samtaler med københavnerne: på gaden, i borgernes hjem, dels i individuelle samtaler og dels i rammesatte samtalesaloner.

På afstand ses tegninger af mennesker, steder, handlinger, ting, og tanker projiceret op på muren på Nikolaj Kunsthal. Nærmer man sig tegningerne, vil man begynde at høre lyde: københavnernes stemmer, deres navne, deres dialekt, byens lyde, cykler, metroen , rådhusklokkerne, shawarmabaren på Nørrebro, hundene på Christiania, høje hæle i Hellerup, østers på Østerbro. Stemmer, der fortæller om deres København, deres tilknytning, deres dagligdag, deres drømme og længsler, deres angst. I denne installation bliver byrummet til en refleksion om det at være menneske i København. En undersøgelse af stedets identitet og menneskenes identitet gennem kunsten.

OM KUNSTGRUPPEN
Jakob Fälling er tegner, forfatter, cand.scient.soc, f. 1972. Arbejder med reportagetegning og tegnet storytelling i mange formater. Instagram: jakob.falling, www.fälling.dk

Bobby Salomon Hess er lydkunstner, tonemester, narrativ konsulent, f. 1969. Arbejder med lydfortælling og co-creation i film, installationskunst og organisationsudvikling.

filmtone.dk

Ole Samsøe er lys- og interaktionsdesigner samt indehaver af Alien Workshop. Ole Samsøe har mere end 20 års erfaring som konsulent for museer og virksomheder i Danmark og udlandet.

Bobby Salomon Hess, Jakob Fälling og Ole Samsøe samarbejder i andre lignende dokumentationsværker, hvor indsamlet lyd og tegninger spiller sammen i projektioner byrummet. Senest med “Coronarefleksioner 2020,” et portræt af coronakrisens første år.

TAK TIL
Nikolaj Kunsthal

HIPPOLYTA
HVEM: Tokyo BLue (DK)
HVOR:  Rytterstatuen, Christiansborg Ridebane, 1218 Kbh
(ligger inden for kulturkvarteret)

HVORNÅR: kl. 17.30-23
Fre 11/2
Lør 12/2
Fre 18/2 – AFLYST PGA STORMVARSEL
Lør 19/2

OM POP-UP VÆRKET

Bag Christiansborg Slot findes et lille stykke verdenshistorie i form af rytterstatuen af Kong Christian IX (1818-1906). Den er skabt af den danske kunstner Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) og hun er formentlig den første kvinde i verden, der har udført denne type prestigefyldte opgave. Anne Marie Carl-Nielsen havde i sit skitseforslag til statuen en vision om at skildre det danske folk i et figur relief på soklen. Relieffet var en vigtig del af statuens betydning og udtryk, men blev aldrig virkeliggjort, selvom kunstneren kæmpede bravt for dets realisering gennem de ca. 20 år, det tog at realisere rytterstatuen.

Lysværket Hippolytarealiserer midlertidigt Anne Marie Carl-Nielsens vision om et relief fra et nutidigt perspektiv, med fokus på at synliggøre kvindernes rolle i samfundet. Værket består af projektioner på rytterstatuens sokkel 360 grader rundt og tager udgangspunkt i ældre billedmateriale (fotografi og filmklip) af kvinder, der arbejder inden for forskellige tidstypiske erhverv (inkl. husligt arbejde), samt foregangskvinder. Billedmaterialet er bearbejdet med farver med inspiration fra gamle håndkolorerede fotografier og film.

Hippolyta er et eksempel på, hvordan lys kan gå i kunstnerisk dialog med byens monumenter og historie. En dialog hvor kvinders manglende repræsentation i vore byrum sættes på spidsen.

Glyptoteket er medafsender og bidrager med formidling af værket, da de indtil 27 februar 2022 viser særudstillingen Anne Marie Carl-Nielsen.

OM KUNSTGRUPPEN

Tokyo Blue har eksisteret siden 2011 og består af Lys- og rumdesigner Silla Findstrøm Herbst, Lys- og tekstildesigner Katrin Barrie Larsen, Kunsthistoriker Helle Frøjk Knudsen, Billedkunstner og ingeniør Astrid Espenhain og alle til dagligt arbejder professionelt med lys og rum. 

TAK TIL

Tak til Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat for økonomisk støtte og Glyptoteket for formidling.

Tak til følgende bidragydere i form af billedmateriale: kbhbilleder.dk, Lokalhistorisk Arkiv Stenlille, Museum Skanderborg, Danmark på Film, Odense Bys Museer, Historisk Arkiv Dragør, Egnssamlingen.dk, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

KRISTI LYS
HVEM: Mikkel Nielsen og  Nicolas Odyssea Andreou (DK)
HVOR: Frue Kirke, Nørregade 8, 1165 København
HVORNÅR: Kl. 19-23
tors 24/2, fre 25/2, søn 27/2

OM POP-UP VÆRKET
Kunstværket Kristi Lys er inspireret af forskellige former i naturen. Det inviterer alle til at opleve det hellige – uafhængigt af, hvad man selv tror på. Dermed udtrykkes det universelle i den menneskelige eksistens: en følelse af fællesskab, forening og sammenhæng. Det spreder håb i en svær tid og indbyder til betragtning og eftertanke. Kunstværket er specifikt designet og placeret på en måde, som omringer statuen af englen i Vor Frue Kirke, og det folder sig ud, så lyset ser ud til at strømme fra statuen af Kristus’ hænder. Billedsproget kan tolkes som englens vinger, synet af de delte vande fra fortællingen om Moses ved det Røde Hav eller som et symbol på Helligånden, der ofte symboliseres af en hvid fredsdue, der flyver til himmels.

OM KUNSTNERNE
Kristi Lys er designet af kunstneren Mikkel Nielsen, som skaber lysinstallationen i samarbejde med fotografen og lysinstallationskunstneren Nicolas Andreou Odyssea. Kunstværket er en del af Mikkel Nielsens forskning i bæredygtige 3D-print af arkitektur, og det er en integreret del af disse undersøgelser, som stiler efter at skabe større bæredygtighed i byggebranchen gennem teknologisk innovation.

MONSTER – STYGGE SKABNINGER MED STORE FØLELSER
HVEM: Shane Brox
HVOR: Ruinerne under Christiansborg Slot, Indre Slotsgård, 1218, København K. Tilgå gården fra Ridebanen eller Christiansborg Slotsplads. 
(ligger inden for Kulturkvarteret)

HVORNÅR: kl. 10.00 til kl. 21.00
Fre 11/02
Lør 12/02
Fre 18/02
Lør 19/02 

Der er åbent fra kl. 10.00 til kl. 21.00, og det koster 75 kr. for voksne og gratis for børn (0-17 år).

OM POP-UP VÆRKET
Der er skumle planer i de gamle ruiner. Multikunstneren Shane Brox har sluppet en lille hær af farverige, flyvende, krybende og ikke mindst sjove monstre løs i de gamle middelalderborge. Monstrene er skabt af genbrugsmaterialer og sætter billeder på følelser som kærlighed, frygt og ensomhed. Det er følelser, der har drevet os mennesker siden middelalderen, og som både børn og voksne i dag også kender. Besøg Ruinerne og oplev de 12 farverige skabninger oplyse de mørke ruiner, når udstillingen, Monster – Stygge skabninger med store følelser som noget helt særligt kan opleves i aftentimerne.

GLYPTOTEKET
HVEM: NEXT og Jesper Kongshaug
HVOR: Glyptoteket, Dantes Plads 7, 1556 København
HVORNÅR: kl. 17.00 – 21.30
Tirsdag d. 8/2
tirsdag d. 15/2

OM POP-UP VÆRKET
Kom og oplev hvordan lys og lysets farver kan iscenesætte og tegne vores omgivelser på nye måder, når
Copenhagen Light festival og elever fra NEXT uddannelsen sætter Glyptoteket i spil under ledelse af Lysdesigner Jesper Kongshaug.

TAK TIL
Glyptoteket

LYSDANSERNE
HVEM: Lysdanserne
Iscenesættelse af Lotte Sigh & Morten Innstrand, Afvikling af Mikkel Carlsen og kostumer af Sandra Møller Svendsen
HVOR: Søren Kierkegaards Plads (mellem BLOX og Den Sorte Diamant)
HVORNÅR: kl. 19.00
8. februar
9.februar
10.februar
22.februar AFLYST GRUNDET VEJRET
23. februar EXTRA SHOW I DAG
24. februar AFLYST GRUNDET VEJRET
BRØNSHØJ VANTÅRN MED LYS OG LYD I VINTERMØRKET
HVEM: Brønshøj Vandtårn
HVOR: Brønshøjvej 29, 2700 Brønshøj
HVORNÅR: Kl. 19.00 –21.00
D. 24., 25. og 26. februar

Transport: Bus 2A og 10 går lige til døren

OM POP-UP VÆRKET
Helt i tråd med bygningens minimalistiske arkitektur er belysningen af facaden bevidst begrænset til at understrege facadens cylindriske form –dels ved at lade kæder af lys strække sig fra tag til terræn langs stræbepiller, dels ved at mime den cirkulære grundplan i kæderne, der samlet set omslutter facaden og fremhæver den cylindriskeform for beskueren uanset synsvinkel.

Lyset understrreger, hvordan bygningen tårner sig op på det højeste sted i København (ca. 24 m) , som en rå, massiv, enkel og lysende, 35 meter høj skulptur i mørket. Bygningen insisterer på at være identisk med sin funktion: At tjene som en solid og sikker konstruktion for vandbeholderen, der skulle sikre et tilstrækkeligt vandtryk til en voksende storby i 1930-erne.

Indvendigt rejser 20 rektangulære søjler sig med ring-og radiale bjælker og bærer den højtliggende vandbeholder. Med lyssætningen i rummet skabes omskiftelige lys-og skyggevirkninger mellem søjlerne, som visuelt giver rummet et nærmest sakralt udtryk, der lydmæssigt styrkes af rummets lange efterklangstid, som også skaber spændende rammer for skiftende koncerter.

OM KUNSTNEREN / KUNSTGRUPPEN
FBV er en gruppe af frivillige borgere i Brønshøj, der har dannet en forening med det formål at skabe rammerne for lys-og lydkunst med Brønshøj Vandtårn, som kerne. Desuden er formålet at afprøve grænserne for hvad bygningen kan bruges til og dermed at revitalisere vandtårnet som et kulturhus.

Vandtårnet er opført af arkitekt Ib Lunding i 1928.

KEEP UP GOOD SPIRIT @ HUSET

HVEM: GOOD WORK PRODUCTIONS (DK)
HVOR:  HUSET-KBH, Rådhusstræde 13, 1466 Kbh
HVORNÅR: kl. 17-23
Man 21/2
Tirs 22/2
Ons 23/2
Tors 24/2
Fre 25/2
Lør 26/2
Søn 27/2

(Værket bliver hængende efter CPH Light Festival indtil maj 2022)

OM POP-UP VÆRKET
I samarbejde med Good Work Productions installerer Huset værket ”Keep Up Good Spirit” på Husets facade med fernisering den 21. februar. Værket bliver en del af Copenhagen Light Festivals Pop-up-program, men skal være med til at sprede glæde, liv og lys efter en lang isoleret coronatid.

Værket er lavet af kunstneren Nina Wengel og blev i 2012 første gang installeret over Amagerbrogade i samarbejde med Good Work Productions, der ved hjælp af kunst forsøger at påvirke sig selv, samfundet og universet positivt.

Vendingen ”keep up good spirit” er bevidst valgt over den mere brugte, men mindre poetiske “keep up the good spirit”, for at sætningen også kunne betyde ”følg med” eller ”bliv ved gode ånd”.

Skiltet har udover Amagerbrogade tidligere været udstillet på blandt andet Nansensgade i København, Roskilde Festival, et spillested i Tokyo, og til Danish Jazz Awards.

Skiltet måler ti meter og 80 cm højt og er LED og bruger derfor cirka samme mængde strøm som en kaffemaskine. Selve rammen er lavet af aluminium og vejer max 20 kilo. Det kan let installeres med almindelige plastikstrips.

OM KUNSTGRUPPEN
Good work productions er en organisation, der ved hjælp af kunst, forsøger at påvirke sig selv, samfundet og universet positivt.

Good work productions er startet af billedkunstner Nina Wengel, og har gennem tiden haft mange gode og vigtige samtidskunst ildsjæle.

TAK TIL
Za-za display, Nordea-fonden, Kunstfonden, Københavns Billedkunstudvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg og Huset

ANDRE LYSOPLEVELSER

Under Copenhagen Light Festival vil nogle lysværker være aktive i enten kortere eller længere tid end festivalperioden (4.-27. februar 2022)

LYSGARDINER
HVEM: Juleministeriet
HVOR: Hyskenstræde, 1207 Kbh K
HVORNÅR: Hver dag kl. 7 – 24

OM POP-UP VÆRKET
Funklende lysgardiner i varm hvid, bestående af 4.800 LED.

Installationen er lavet som delvist vandret og lodret: Der er 6 vandrette gardiner, som danner en tunnel under et stillads og 8(16) lodrette gardiner.

Design, produktion, installation : Juleministeriet
Produkter anvendt : MK Illumination Drape Lite 300
Opdragsgiver: Secrets of Hysken (Gadeforening)

EMBROIDRY OF LIGHT
HVEM: Rodrigo Fco. Lagüera Pérez
HVOR: Bredgade 65, 1260 København
HVORNÅR: Kl. 17.30-24

OM LYSET
Dette projekt søger at introducere Mexicos mangfoldighed, gennem broderi af nogle af de forskellige kulturer hos de oprindelige folk, spredt i forskellige regioner. Hver lokalitets farver, mønstre, kunst og kultur skaber et karakteristisk identitetssprog.

Projektet er en eksperimentel øvelse, beregnet til at være en første tiltag, der vil blive udviklet i større skala. Det kan opleves på den mexicanske ambassade i Danmark (Bredgade 65, 1260 København) og kan opleves af offentligheden gennem et vindue udefra.

OM KUNSTNEREN
Rodrigo Fco. Lagüera Pérez er BSc i arkitektur. Han er fascineret af det stærke forhold mellem arkitektur og lys og nødvendigheden af ​​at skabe oplevelser for mennesker gennem lys, for at understøtte deres velbefindende. Det førte ham til Danmark, hvor han i øjeblikket er ved at tage en cand.scient. i lysdesign på Aalborg Universitet i København.

Han brænder for at studere forholdet mellem følelser, menneskelig interaktion og lys i arkitektoniske rum. Han lægger særlig vægt på at løse detaljerne i hvert projekt, og søger altid muligheder for at innovere ved at kombinere viden, færdigheder, værktøjer og erfaringer fra begge områder for at skabe holistiske løsninger til alle projekterne.

Kunstnere 2022

Aalborg Universitet (AAU) – Anna Rosa Hiort-Lorenzen – Barly Tshibanda / Nanna Katrine Hansen / Katrine Dirckinck-Holmfeld – Båll & Brand – Byen Sover – Broens Gadekøkken – Carlo Volf – Camilla Brix Andersen – Cong Liu – Circuit Circus – Christian Tesa – Claus Egemose (Fonden Fabrikken for kunst og design) – DACDet Kongelige Danske Akademi – Frøjk og Herbst i samarbejde med Kulturpiloterne – Hackstage x Umage – Hans E. Madsen & Frederik Dahl Hougs – Kollision, Clever & City Studio – Kirke Meng – Kulturhuset Lumus Instruments – Lux – Islands Brygge – Jakob Fälling, Bobby Hess, Ole Samsøe – Julien Menzel – Jacob Remin – Julian Angerer / Arno Dejaco / Anna Heiss / Clara Mayr / Nora Pider – Københavns Erhvervs Akademi (KEA) – Mads Vegas – Maani Nikdel / Lily A. Nissen / Michael M. Nissen – Mads Buus / Allan Gram / Alex Clerici – Marie Nørgaard Nielsen – Maj D & HagbArt – Markus Anders Art & Circus Lumineszenz – Mikkel Nielsen &  Nicolas Odyssea Andreou – Michelle Yi Martin – Morten Just – Niels Bonde – Robert Garde og Garcia Pauwels – Sara Ki Noguera Plans & Jonathan Ki Lindhult – Svartljus – Studio Jakob Kvist – Sally Rud og Laura B (Vanløse lyser) – Siiku – Søren Lyngsø Knudsen – Søren Hüttel – Tokyo Blue – Those Guys Lighting – Thomas Lewin & Stangdennis – Åsa Frankenberg