Lysværker 2020

Kunstnere 2020

Amanda Søes – ArtGroup 1103 – Arthur van der Zaag – Amager Lyser – Børsen – Camilla Brix Andersen – Cong Liu – DAC – ERNA Projects – Flip – Glyptoteket – Group 3 – Hans E. Madsen – Karoline H. Larsen – KCC MariliisMihkelMartin Ersted – Mads Vegas – mARTy ART – Maxime Touroute, Louis Clément, Maxime Hurdequint – Nadia Ali Hansen – Palle Vedel – Peter Rietz – Reffen – Ruta Palionyte – Schengen Kingdom – Silla Herbst & Katrin Barrie Larsen – Thomas Lewin,  Beata Kur,  Jessica O’hara-Baker – ThonLab – Vertigo – Siiku – Studio Jakob Kvist – ZOO

AURORA SKY
HVEM: Mads Vegas
HVOR: citizenM, Rådhuspladsen

citizenM præsenterer Aurora Sky, en fordybende lysinstallation af Mads Vegas, forstærket med lyden af musik fra Teitur.

Installationen oplyser det fantastiske citizenM hotel på Rådhuspladsen og invitere forbipasserende til at fordybe sig i et urban, kunstnerisk fortolkning af Aurora Borealis (Nordlyset). Mads beskriver selv: “Naturen kan aldrig blive designet eller genskabt, men den kan inspirere.”

Værket vil invitere mennesker til at kigge opad mod himlen, og fortsætte deres Aurora Sky oplevelse på citizenM’s 7. etages bar, hvor en serie af talks og events kan opleves igennem festivalen.

Med kunsten som værende en del af hotellets DNA, er citizenM begejstrede for at være en del af Copenhagen Light Festival 2020.

BLUE TUBE
HVEM: Camilla Brix Andersen
HVOR: Ved Stranden 26, på brinken

Hvert år har grafitti artister fra hele verden brugt over tusinde Molotow spraydåser, når de beriger Roskilde Festival med street art, men hvad sker der med alle dåserne bagefter? I 2020 er nogle af dem blevet genbrugt og dissekeret ind til kreationen af mange forskellige kunstprojekter, lavet af kunstneren Camilla Brix Andersen. Med fokus på bæredygtighed, arbejder hun med en innovativ og eksperimenterende tilgang til materialer, og bestræber sig også til at bruge hele dåsen indenfor ren æstetik.

BEADS'N STRINGS
HVEM: Silla Herbst & Katrin Barrie Larsen V. Tokyo Blue
HVOR: Lille Langebro

I forbindelse med Copenhagen Light Festival 2020, ønsker vi med vores konceptoplæg, at tydeliggøre broens form, konstruktion og ikke mindst tilstedeværelse i havneforløbet. Ved at anvende og farvefiltrere de allerede eksisterende lysgivere på broens værn kan man opnå stor effekt og stadig bevare grundgrebet for broens tegning. Ved at tilføje lys med lamper fra vandsiden på brostykkets midte, der til dagligt henligger i mørke, forenes de to brosider i et sammenhængende stræk hen over havnen, samtidigt med at den flotte krumning af broens forløb tydeliggøres som en positiv belyst side.

Tak til: GoBo

BÅD
HVEM: Hans E. Madsen
HVOR: Knasten

Værket ‘BÅD’ af Hans E. Madsen kan beskrives som et glødende tredimensionel tegning eller skitse af en båd, svævende i luften tæt på havnen. I Danmark er både en del af national identiteten, som en søfarts og fiske nation

‘BÅD’ er lavet med ca 60 LED lys-ledninger tilknyttet til aluminiumsrør der individuelt er hængt fast i luften fra den store kontruktion omkring – dette tillader værket at bevæge sig omkring til vinden.

Kunsteren Hans E. Madsen arbejder med store installationer i offentlige rum, tilknyttet det bestemte sted – ofte med lys som værktøj. Værkerne er ofte udarbejdet med billige hverdags materialer, og er midlertidige i naturen.

BLUE HORIZON
HVEM: redesignet af Silla Herbst
HVOR: Børsen

For kun 400 år siden startede Christian den 4. konstruktionen af Børsen. Fra dens indvielse har bygningen, med dens snoede drage tårn, været Danmarks mest ikoniske bygning og centrum for handel i København. Bygningen har på skift været royalt og privat ejet, men siden Dansk Erhverv tog over i 1857, har Børsen været ejet af danske virksomheder repræsenteret af Dansk Erhverv.

Copenhagen Light Festival laver en kæmpe lys installation i bygningens store smukke vinduer, som vender ud mod Frederikholms Kanal. For at understrege at Børsen stadig er et handels centrum, er vinduerne oplyst i blålige farver. Lysene vil være statiske.

CHROMATIC CITY / SØJLEN
HVEM: Jakob Kvist
HVOR: Slusen, Lone Kellermanns Vej

Søjlen (en del af Chromatic City)
Søjlen er en lysskulptur som materialiserer sig ved hjælp af kraftige lyskastere i himlen over København. Søjlen er den største installation af sin slags i Europa, og er i klart vejr synlig for mere end 3,9 mio. mennesker i hele Øresundsområdet. 

Formålet med Søjlen er, at skabe en skulptur af lysstråler som materialiserer sig i luften, og således intuitivt leder folk hen til udgangspunktet for værket. På samme måde som man har ledt efter enden af regnbuen, har Søjlen en ur-menneskelig tiltrækningskraft som drager mennesker på opdagelse og fordrer udforskning byen i jagten på at finde frem til lyskilden.

Sponsoreret af Sluseholmen

DIGITAL REFLECTIONS 2.0
HVVEM: NEXT x CLF v. Jesper Kongshaug
HVOR: Havnepromenaden
DICHROIC SPHERE @ BLOX
HVEM: Jakob Kvist
HVOR: Bryghuspladsen

Dichroic Sphere består af en geodætisk trækonstruktion, påsat dichroic folie der er lyst op ved hjælp af én enkelt glødepære. Den specielle dichroic folie bøjer lyset i farver alt efter betragtningsvinklen. Kombineret med den geodætiske trækonstruktion, vil farvernemønstret være konstante uanset betragtningsvinklen, hvilket giver Dichroic Sphere en overnaturlig visuel fremtoning. Dichroic Sphere er synlig fra lang afstand, lyser omgivelserne op og kaster et net af skygger, 360 grader rundt om skulpturen.

DIGITAL REFLECTIONS 2.0
HVEM: Erna Projects
HVOR: Muren i havneparken v. Islandsbrygge. En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

FORMATION undersøger mødet mellem det fysiske og det visuelle.

Materialer, poetisk lys og kontekstens rå beton skaber en visuel dialog mellem nutid og fortid, der kan opleves dag som nat. Sommerens grønne vækster på muren er gået i vinterhi, og i deres sted vokser lysende formationer, der transformerer betonen og jorden til smukke skyggerelieffer.

Støttet af: Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Statens Værksteder for Kunst, Nordjysk Lift, Copenhagen Light Festival og Kulturhuset Islands Brygge.

FOR THE LONELY GIANT PLANT
HVEM: Ruta Palionyte
HVOR: Nordea, Strandgade Christianshavn

Installationen er inspireret af Titanum Arum, en dækfrøet plante med en verdens største blomsterstand. Grundet plantens stærke lugt, som minder om et rådnende lig eller råddent kød, er den også kaldt Ligblomst.

Set i større perspektiv, vender installationen mod den barokke Christians kirke og dens have, samt Indre by østpå og havnen vestpå. Denne sammenkoblende sti bliver til et ly for ‘den kæmpe plante’, som blomstret ved hjælp af lys og farver. Blomstringen legemliggør kraften af en naturfænomen i forhold til vores omgivelser.

GREEN BEAM III
HVEM: Båll & Brand
HVOR: Tivoli – Danhostel Copenhagen City – Reffen

En hyldest til den smukke energi af lys. En reference til Niels Bohr’s atomiske model og hans princip af lys transmission. Dette års Green Beam vender tilbage til Københavns himmel under Copenhagen Light Festival, og har udviklet sig med en overraskende twist, og strækker sig over 4 kilometer. Den grønne laserstråle – en af de mest destilleret former af lys – opretter forbindelse mellem tre væsentlige interessepunkter i København: hjertet af Tivoli, den ikoniske bygning Danhostel Copenhagen City og det gamle skibsværft ved det nu kulturelle midtpunkt Refshaleøen. Et et værelse fra den 15. sal på Danhostel, er strålen vinklet, og fortsætter til Refshaleøen hvor den markere de ydre grænser af festivalen.

HEIDTHORNIR
HVEM: Nadia Ali Hansen
HVOR: Buegangen, Nationalmuseet

Lysinstallationen Heidthornir, tegnet af Cecillie Lundsgaard, forsøger gennem en serie af stillbilleder at illustrere nordisk mytologis historie om solen og månens oprindelse, som bliver projekteret på væggen.
Historien er taget fra Snorri Sturlusons Edda, som er den mest udførlige nedskrivning tilbage af nordisk mytologi og legender.
Måne og Sol, som er bror og søster, er forbandet til at flygte over himlen, jagtet af ulve.
IGNIS FATUUS
HVEM: Thomas Lewin, Beata Kur, & Jessica O’Hara-Baker
HVOR: Kulturtårnet, Knippelsbro

Kulturtårnet Knippelsbro sørger for baggrunden for dette stedsspecifikke værk. Et nu ikke-funktionsdygtigt kontroltårn for broen, der engang var en integreret del af flådetrafikken ud og ind af den handels havnen, der nu fungere som kulturel institution.
Hvordan var det at leve i tårnet? For at give en varme og en sikkerhed for tryg overgang, og stadig være ukendt og næsten usynlig bag tårnets kobber ydre?

INTERACTIVE TRAMPOLINE
HVEM: Cong Liu
HVOR: Trampolinerne på Havnegade

Den interaktive trampolin bringer dig gennem en stjernes livscyklus. Spring ind og nedsænk dig selv i galaksen og giv liv til en ny stjerne. Din hoppebevægelse skaber fusionsreaktioner under stjernernes udvikling. Spring hårdere og højere! Du kan udløse et supernovaudbrud. Efter chokbølgen smelter du i en pragtfuld stjernetåge.

INTROVERT
HVEM: Palle Vedel
WHERE: Next to Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 Kbh S. En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

på Christian Lemmerz’ statue Platons Hule.
Hvem ser du i øjnene, når du kigger indad?

 

Sponsoreret af Amager Vest Lokaludvalg, Copenhagen Light Festival and Kulturhuset Islands Brygge.

XI'AN – BYPORTEN
HVEM: Palle Vedel & Camilla Brix Andersen
HVOR: Islands Brygge 18, 2300 København S. En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

Gå gennem den lysende port til Københavns havnefront. Jernporten ved siden af Kulturhuset Islands Brygge er prydet med 6 funklende kugler, der vil skabe en poetisk indgang til havnen. Kuglerne er skabt af dissekerede graffitispraydåser.

Sponsoreret af Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Copenhagen Light Festival, Nordjysk Lift and Kulturhuset Islands Brygge.  

LIGHT RINGS
HVEM: Thonlabs
HVOR: Skuespilhuset, i vandet/in the water

Værket består af 8 ringe af 4 forskellige størrelser (i størrelser fra 71 til 122 cm). I hver ring er monteret adresserbare LEDér som bliver animeret som et dynamisk farvehjul.  I alt bliver der brugt 450 LEDér. Ringene er placeret 25-30 cm under vandspejlet, og holdes til bunden af en betonklods og nylon reb. Ringene er lavet af træ, og er behandlet på samme måde om undersiden af et skib, og kan derfor flyde samt holde til længere tid i saltvand.

Inspiration:
Værket er en forlængelse af mine studier af fænomenet “bioluminescence”. Altså når organismer udsender og bruger lys til f.eks. jagt, kommunikation eller partnerudvælgelse. Det er et udbredt fænomen i naturen, hvor organismer så forskelligartede som fra svampe til orme, bruger lys til et vel af forskellige funktioner. Især hvordan lyset fra dybhavsgobler bruges til jagt, har i den senere tid optaget mig meget. Værket og dens adfærd/animation, er et forsøg på at gengive en sværm af dybhavsgobler på jagt samt deres indbydes kommunikation ved hjælp af lys. Jeg synes det er meget interessant at undersøge om nogle af de lys-mønstrene som benyttes af goblerne, har samme effekt på mennesker.
LIKE A BRIDGE UNDER BUBBLED WATER
HVEM: Mads Vegas
HVOR: Under Stormbroen

Et stedspecifikt værk der leger med olie-lamper, bobler, vand og formen på en af segmenterne af broen. Mads Vegas, født i 1976, har den danske lysdesigner, og lyskunstner, arbejdet professionelt med lys i over 20 år. Mest har han lavet lysdesign for teatre, men også mange designs for koncerter, festivaler, kunsteriske og sociale arrangementer, restauranter, og lystinstallationer i offentlige rum.

LITTLE TOKYO (EVENT)
HVEM: Hackstage
HVOR: Broens Gadekøkken, Strandgade 95,1401 København

OPLEV LYSET I BROENS GADEKØKKEN
I vinterferien lægger Broens Gadekøkken væg og vilje til et spændende samarbejde med den københavnske kunstgruppe, Hackstage. I anledning af CPH Light Festival vil et område op til skøjtebanen ved Inderhavnsbroen være prydet af et levende LED-kanvas, der i pulserende rytmer skaber ændringer i det neonfarvede lysmønster.
“Little Tokyo” hedder lysinstallationen, der er inspireret af Tokyo’s pulserende og farverige natteliv, og skal ses som en hyldest til fodgængere og cyklister, der benytter Inderhavnsbroen.
Tidsrum 
Lysinstallationen “Little Tokyo” kan opleves hver dag fra søndag den 9. februar til søndag den 16. februar 2020 fra kl. 17-21.
Lysinstallationen kan opleves med musik fredag den 14. februar og lørdag den 15. februar 2020 fra kl. 17-21.
LYSTES BRYDNING I PRISMEN
WHO: Palle Vedel
WHERE: Holmbladsgade 71

(english below)

Et lysinferno trænger igennem idrætshallen Prismens gennemsigtige facade, hvor lyset brydes i uendelige stråler.

Støttet af Amager Øst Lokaludvalg og Prismen

Refraction of Light
by Palle Vedel

A light inferno breaks through the activity center Prismen’s transparent facade, where the light is refracted into infinite rays.
Holmbladsgade 71

Sponsored by Amager Øst Lokaludvalg and Prismen

LYSETS UNIKKE EGENSKABER I VINTERMØRKET
WHO: Amanda Søes
WHERE: Poulsen, Kuglegårdvej 19, 1434 Copenhagen K. Entry from the canal/Proviantbroen.

(english below)

Louis Poulsen har ladet lysdesigner Amanda Søes bidrage til dette års festival med et lysværk, der fejrer lysets unikke egenskaber i vintermørket.

Tanken bag projektet udspringer af designerens store interesse for samspillet mellem lyset og mørket, og ikke mindst hvad lyset gør ved os som mennesker, dvs. hvordan lyset påvirker os fysisk og psykisk. Samt en fascination for naturens nordiske lysfænomener og de egenskaber naturen fører med sig.

ENGLISH
Louis Poulsen has invited lighting designer Amanda Søes to contribute with an installation to this year’s festival, one that celebrates the unique qualities of light in the darkness of winter.

The idea behind the project stems from the designer’s great interest in the interplay of light and darkness and in what light does to us as humans, i.e. how light affects us physically and mentally. As well as her fascination for natural light phenomena in the northern hemisphere and the qualities that nature brings.

Louis Poulsen is hosting the installation, and Solar Screen has sponsored the foil and Metacoat has sponsored the paint, for the installation.­­­­

»mARTy-ART« FOTOUDSTILLING
HVEM: »mARTy-ART«
HVOR: Steel House, Herholdtsgade 6, 1605 Kbh

»mARTy-ART« laver foto kunst af lysende objekter med specielle teknikker. Alle billeder er råmateriale uden efterbehandling. Udstillingen sættes i gang med fernisering Lørdag d. 8. februar 2020 med bl.a. billeder fra flere af hans fotoserier fra ArtWindows.dk. Ferniseringen krydres med optræden med live elektronisk impro jam.

Selve udstillingen varer februar måned ud. Kom og gå på opdagelse i billederne og se om du kan få øje på alt lige fra spøgelser til rutchebaner!

PERMUTATIONS OF EMPATHY (“I may not always love you”)
HVEM: Schengen Kingdom
HVOR: Blaa Gallery, Blågårdsgade 29

To enheder reagerer på hinanden ved hjælp af kunstig intelligens. Melodien fra den ene maskine analyseres af den anden, og der genereres et svar, og omvendt. Dialogens udgangspunkt er en tilpasning af den første linje i The Beach Boys ‘”God Only Knows”.
PORTAL OF STILNESS
HVEM: Peter Rietz
HVOR: Nationalbankens facade

En lys- og videoinstallation tilegnet ro, refleksion, natur, nærvær. –Et skift fra den daglige travlhed og overfladiskhed til et lavere gear. En opfordring til fordybelse og at lade drømmene slippe løs. Det lettere dramatiske, men udvalgte ord portal er hyppigt anvendt i science fiction og computerspil om et sted, man kan bevæge sig fra én verden til en anden. De levende billeder: Månen står som symbol på drømme og ro og bevæger sig støt gennem natten.
Månen er hovedaktøren i sekvenser af rolige eller næsten uvirkelige drømmebilleder hvor kun naturen optræder.

Inspirationen til installationen kommer fra den usædvanlige, smukke, 8 timer lange musik-komposition ”Sleep”, komponeret af Max Richter med det oprindelige formål at få en god nats søvn!
Få den fulde oplevelse af Portal of Stillness: Åbn ”Sleep” gennem egen musik-app (se QR-koder til de hyppigst anvendte). Find den del af værket, du synes passer bedst til din personlige oplevelse af værket. – Lad roen og fordybelsen indfinde sig…

REST
HVEM: Group 3
HVOR: Nordea, Strandgade Christianshavn

REST konfronterer seeren på en legende og æstetisk måde med emnet lysforurening. Dette moderne problem forstyrrer de fleste levende organismers dag-nat-cyklus og påvirker således negativt bl.a. søvn – især i by- og industriområder.

Besøgende inviteres til aktivt at engagere sig i installationen, hvor de kan træde ind i et kunstigt eng-lignende felt af glødende akrylstænger. Når besøgende går gennem installationen, lyser stængerne i deres nærhed blåt.

CONEXUS
HVEM: Siiku
HVOR: Christian IV bro

SIIKUs værk på Chr. IV’s Bro til Copenhagen Light Festival 2020 bærer titlen CONEXUS – latin for ‘forbindelse’. Værket er en abstakt hyldest til forbundetheden i verden; mellem mennesker og til naturen, vi omgiver os med og er en del af.

Forbindelse og forening af kontraster er en central pointe i SIIKUs kunstmanifest. I dette værk er trærødders forgreninger, lynets hidsige streger på himlen og nervesystemets synapser inspirationskilder i forening til det minimalistiske, bølgende og knitrende lysværk.

SKY
HVEM: Vertigo
HVOR: Musiktorvet v. Øresundsvej. En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

Sky er en interaktiv installation af kunstnerkollektivet Vertigo, der lader publikum udforske de arkitektoniske former to lysbesatte cirkler skaber, når de forskyder sig i forhold til hinanden.

De lysende cirkler er hhv. tre og fire meter i diameter og hænger hver i tre punkter. Hvert punkt styres af menneskers bevægelse på pladsen. Copenhagen Light Festivals besøgende, og de mange familier og koncertgængere, der hver dag krydser pladsen tildeles både rollen som publikum og genstand for Skys kunstige opmærksomhed. For Sky tiltrækkes af publikum, men kun hvis de tager initiativet til at komme tættere på – jo nærmere beskueren bevæger sig, jo tættere vil cirklen nærme sig – indtil en vis grænse, hvorefter Sky trækker sig tilbage i sikkerhed under Musiktorvets tag. Med seks ophængningspunkter er der plads til at seks personer kan styre cirklernes positioner i forhold til hinanden. Sky er derfor et værk, der udover dets iboende æstetiske kvalitet også indbyder beskueren til at undersøge og lege med teknikken og begreber som nærhed, samarbejde og interaktivitet.

Støttet af: Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest lokaludvalg, Copenhagen Light Festival og Amager Kulturpunkt.

SOLARIS
HVEM: Mariliis Kundla & Mihkel Pajuste
HVOR: Reffen

Solaris — noget som vedrører Solen.

Vi er alle født af stjernelys. Hjertet af vores solsystem giver energi og varme, som gør vores eksistens muligt. På de nordlige breddegrader længes vi efter direkte sollys i de mørke vintermåneder. Dette resulterer i at vi tilbringer lange perioder indendørs og søger efter andre former for lyskilder. Solaris er en multisensorisk installation, som giver publikum en oplevelse af, at være omgivet af kosmisk lys og lyd, i en fortolkning af NASAs billed- og lydarkiver. Et møde mellem kunst og naturvidenskab.

STORIES BY THE FIRE
HVEM: Art Group 1103
HVOR: Sankt Hans Torv

Lyt til Stories By The Fire her: www.artgroup1103.dk/lightfestival/

Vi kender alle følelsen, når vi samles omkring et bål for at lytte til musik eller en god historie – det er den stemning, vi genskaber midt i København på nogle af de koldeste og mørkeste dage i den danske vinter.

“Stories by the Fire” sammenfletter en ydre stemning med billeder på nethinden.

TAKE A LOOK INSIDE
HVEM: Arthur van der Zaag
HVOR: GoBoat huset, Islandsbrygge

TAKE A LOOK INSIDE spiller med vores opfattelse af dybde på det fysiske plan, ved at belyse forskellige elementer i strukturen, og på det optiske plan ved at undersøge farvernes indvirkning på vores dybdeopfattelse. Med lys skinnende på den udvendige facade, glasfacaden og det indre rum, er disse arkitektoniske aspekter adskilt og gjort særskilte. Farveprojektionen på disse tre lag gør det muligt for beskueren at udforske dybden af strukturen gennem skift af lys på disse overflader.

Da vandets reflekser skifter skygge, tiltrækker belysningen betragterens opmærksomhed udefra og inde. Det legende skift af farver på overfladerne skaber en sanselig maritim fortælling.

Kig indersiden bedst set fra havnen, fra den modsatte kaj eller fra den nærliggende Langebro.

THE BLUE GABLE
HVEM: Palle Vedel
HVOR: In the intersection between Englandsvej and Sundholmsvej. En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

Gavlmaleri af Matilde Digmann.

Under Copenhagen Light Festival vil det farvestrålende gavlmaleri af kunstneren Matilde Digmann være dækket med fluorescerende lys, hvilket gør Amagers egen klavermand endnu groovier i vintermørket.

Sponsoreret af Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Copenhagen Light Festival and Kulturhuset Islands Brygge

THE LIVE DRAWING PROJECT
HVEM: Maxime Touroute, Louis Clément, Maxime Hurdequint
HVOR: Trianglen, Østerbro

Live Drawing Project er en kollaborativ kunstinstallation. Publikum inviteres til at tegne frit på deres smartphones. Alle tegner samtidigt. Deres tegninger er video projiceret i realtid på en bred overflade, hvilket skaber et unikt kollaborativt kunstværk. Tegninger bliver levende, vises, forsvinder, ændrer farver og bevæger sig og skaber en levende komposition, sommetider er poetisk, nogle gange overraskende. Publikum kan se deres egne kreationer og reagere på hinanden og generere en visuel samtale i stadig udvikling i tegningens universelle sprog.

Sponsoreret af Østerbro lokaludvalg

THE WAVE / ILT
HVEM: Vertigo x Louise Alenius
HVOR: Ofelia Plads

Lydsiden til ILT illuderer et gigantisk luftrør og kroppens ønske om ilt, når det afspilles via højttalerne i The Waves i alt 40 lysporte. Bevæger man sig som publikum fra den ene ende til den anden gennem værket, oplever man fem af operaens klassiske stemmegrupper (sopran, alt, kontratenor, tenor og bas) afløse hinanden. Stemmegrupperne repræsenterer organer, der skriger på ilt. Musikken er indsunget af fem stjernesangere fra Den Kongelige Opera.

Vertigo har, i deres nyfortolkning af lysdelen, taget udgangspunkt i musikkens tema og har ladet sig inspirere af kroppens indre organer, blodets bevægelse og kroppens rytmiske pulseren. Dette bliver omsat til et forløb i lys, som fra visse synsvinkler samler sig til en helhed, hvor man bl.a. kan skimte et menneskeligt hjertes pumpen. Værkets præmis er altså, at man oplever dele af værkets auditive og visuelle indhold, når man går ind i portene, kun på afstand af værket kan man høre stemmerne sammen.

Vertigo og Louise Alenius har arbejdet tæt sammen for at give publikum en oplevelse, hvor musik og lys spiller op mod hinanden i et stærkt sanseligt forløb.

Operasangere i lydsiden af værket: Sofie Elkjær Jensen (soprano), Elisabeth Jansson (mezzo-soprano), Morten Grove Frandsen (countertenor), Jacob Andersen (tenor) and Frederik Rolin (bass).

The Wave er ejet af Det Kongelige Teater, Jeudan and Odd Productions.

TIVOLI VINTERILLUMINATIONER
HVEM: Tivoli
HVOR: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V
OBS Entrépris

Hver aften i hele vintersæsonen kan du opleve to forskellige illuminationsshow på Tivoli Søen.

Det første tager udgangspunkt i den nordiske mytologis dramatiske ragnarok fortælling om Vølvens Spådom. Myten fortolkes med laser-lysshow, nydesignede illuminationer og til nykomponeret musik.

Det andet show er skabt over Jacob Gades verdensberømte musikstykke Tango Jalousie, der indeholder både drama og humor.

Tivolis Vinterilluminationer opleves bedst fra broen over Tivoli Søen eller i området foran Vertigo.

Ragnarok blev blev første sat op i 2019, hvor det blev vist på nyheder i hele verden som Skøjtebanen også gjorde.

Som et smukt og poetisk supplement til illuminationsshowet ligger der på søen 11 lysende svaner.
De kigger mod HC Andersen statuen på Rådhuspladsen og sender tanker til hans eventyr De Vilde Svaner.

Langs med Tivoli Søren og lige ved siden af illuminationsshowet hænger værket Little-Sun-Swarm skabt af den anerkendte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Det består af 33 lamper, der svæver mellem træerne i geometriske former og med skiftende lysfremtoninger i.

Læg venligst mærke til, at illuminationsshowet kan være aflyst på grund af frostvejr. 

LASERSYMFONI PÅ KONCERTSALEN
HVEM: TIVOLI
HVOR: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V
OBS Entrépris

Projektion på koncertsalen – 170 års globale gennemsnitstemperaturer
Opleve en lasersymfoni udforske og lege med facaden på Koncertsalen. Men der er også alvor bag legen. Ser man nærmere efter, vil man få øje på, at farveskalaen flere steder tager udgangspunkt i de sidste 170 års globale gennemsnitstemperaturer – og ikke mindst stigninger.

Værket er komponeret af lyskollaborationen Båll & Brand (DK) til musik af Robotic Folk (LT).
Bag Robotic Folk står den klassiske komponist og kunstprofessor Jonas Jurkūnas. Robotic Folk er Jurkūnas elektroniske folkemusik kompositioner, der tager udgangspunkt i en fremtid, hvor robotter udforsker artefakter fra en uddød menneskelig civilisation.

TIVOLI BOWIE / LED
HVEM: TIVOLI
HVOR: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V
OBS Entrépris

Den store LED installation er en dynamisk lysoplevelse akkompagneret af sangen ´Sense of doubt´fra afdøde David Bowie

TIVOLI SKØJTEBANE
HVEM: TIVOLI
HVOR: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V
OBS Entrépris

Skøjtebanen – skab lys hvor du skøjter.

Over 100.000 små lys danner loft over den runde pavillon skøjtebane foran ikoniske Nimb.
På skøjterne kan du få sat en magnet, der danner lys efter dig, når du skøjter.
Skøjtebanen blev første sat op i 2019, hvor den blev vist på nyheder i hele verden, som Tivoli Søens Ragnarok gjorde.

TING-ZI FT. NEWS ZAPPER 1&2
HVEM: Yang Fudong & Liu Jin, iscenesat af Palle Vedel
HVOR: Værket projekteres på panoramavinduerne på Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 København S
En del af Amager Lyser!

Ting-zi feat News Zapper 1&2
De kinesiske kunstnere Yang Fudong og Liu Jin har optaget 24 timers nyheder på 24 Tv-kanaler i Asien.

Den uendelige strøm af nyheder er mixet sammen og komponeret til elektroniske lyde og billedmontager. Værket fremstår som et pågående og insisterende bombardement af lyde og billeder.

Støttet af Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Copenhagen Light Festival og Kulturhuset Islands Brygge.

WETLAND PROJECT
HVEM:Brønshøj vandtårn / Brady Marks and Mark Timmings
HVOR: Brønshøj Vandtårn, Brønshøjvej 29, 2700 København

Åbningstider:
Onsdage: 16-22 Omkring 20-21 vil lys og lyde blive smukkest!
Fredag-søndag: 13-17

To meget forskellige geografiske steder sammen til et mikrokosmos af lyd og lys inde i Brønshøj Vandtårn. Vådområdeprojektet præsenterer et økoakustisk møde mellem en af Københavns vigtigste historiske vandforsyningsbygninger og en truet marsk 7000 km væk.

The Wetland Project er et arbejde fra tværfaglige kunstnere Brady Marks og Mark Timmings. Projektet præsenteres med støtte fra Canada Council for the Arts.

YOU ARE DATA
HVEM: Chaos Engine
HVOR: Lergravsparken Metrostation En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

Når du står foran denne femten meter lange lysinstallation vil du føle dig reduceret til, hvad du i virkeligheden er: data.

Algoritmer findes overalt og organiserer de næsten ubegrænsede data i verden. Vores søgninger, kliks, ’synes godt om’er’ og køb afgør hvilke nyheder vi ser, de annoncer vi møder, de oplysninger, der er tilgængelige for os og endda hvem vores venner er. Disse komplekse konfigurationer danner ikke kun viden og sociale forhold i den digitale og fysiske verden, men bestemmer også, hvem vi er, og hvem vi kan være, både online og offline. Algoritmer skaber og genskaber os ved hjælp af vores data til at tildele og omfordele vores køn, race, seksualitet og statsborgerskab. De kan genkende os som berømtheder eller markere os som terrorister. I denne æra med allestedsnærværende overvågning indebærer moderne dataindsamling mere end blot en indsamling af information om os.

Enheder som Google, Facebook og NSA bestemmer også, hvad denne information betyder, og konstruerer vores verdener og identiteter. Vi har meget lidt kontrol over, hvem vi algoritmisk er. Vores identiteter gøres nyttige –  ikke for os, men for en anden. Når et menneske bliver et sæt data på et websted, reduceres vedkommende. Alt krymper. Vores individuelle karakter. Venskaber. Sprog. Følsomhed. På en måde er det en transcendent oplevelse: vi mister vores kroppe, vores rodede følelser, vores ønsker, vores frygt. Vores ’selv’ bliver ikke mere frit; men mere ejet. Og vi ejes, fordi vi nu er lavet af data.

Støttet af: Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, Copenhagen Light Festival og Amager Kulturpunkt.

ZOO
HVEM: ZOO
HVOR: Zoologisk Have København, Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg
OBS Entré / Eentrance fee

Den første lysfest i Zoologisk Haves historie.

ZOO skinner i et helt nyt lys, når du går på opdagelse blandt interaktive lysinstallationer, oplyste træer og arkitektur til lyden af vilde dyr. Stil sulten i en af Havens spisesteder eller smut en gratis tur op i Zootårnet lysfesten fra kl. 17-21.

Fotos: Neel Andreasen

1.1 RED DOTS
HVEM: KCC
HVOR: Lergravsparken Metrostation En del af Amager Lyser! / A part of Amager Lyser!

I 2020 præsenterer KBH-Commerce & Culture, partner The People’s Republic of China in Denmark og partner Philips en spektakulær udsigt over 1,1 kilometer traditionelle røde kinesiske lanterner langs Strøget. Installationen har et andet udtryk i år, da alle 210 lanterne er ens og med røde LED -pærer, der forstærker den æstetiske oplevelse.