Kunstnere 2021
Arthur Maria Steijn – Arthur van der Zaag – Atelier Lux – Andrim Veliji – Aalborg Universitet – AfterDark – Båll&Brand – Byen Sover – Clarissa Concilio & Paolo Rota – Camilla Brix Andersen – Cong Liu & Catalin Doaga – DAC – Desilence – Desorb & Sjøgren – Den Danske Scenekunst Skole – Hans E. Madsen & Frederik Dahl Hougs – Jonas Johansson, Olle Bjerkås & Per-Olov Jernberg – Kollision, LiteNordic Spaces, Martin Professional – Kulturhuset Islands Brygge – KEA: Theo, Simon & Tiberiu / Sandra Löve Daðadóttir, Anton Gyldendal Melberg & Mikael Christensen / Robert Jülke, Michaela Hladka, Ivelin Demitrov Dimitrov – Karen T – Læger Uden Grænser – Martin Ersted – Mads Vegas – Mariliis Kundla & Sofia Ivarsson with The Gallery: Søren Norge Lauridsen & Dagmar Bille Milthers / Senja Ruohonen & Nikolaj Dinesen / Nicoline Jo Højer Hansen, Annabelle Hill, BegoÑa Sanchez Oviedo / Oana Predescu & Nikolaj Dinesen / Panagiotis Stamidis & Filipe Almeida / Ebba Palmquist, Mateusz Palenica, Elena Ferraro / Luca Pellizzari / Irene Liut & Jeppe Holm / Karolina Palica & Antti Heikka– Pleasure Control – Paula Castillo – Studio Vertigo – Studio Jakob Kvist – Sara Ki Plans & Jonathan Ki Lindhult – Sany Ivanova & Anders Nissen – Tokyo Blue
GREEN BEAM IV

GREEN BEAM IV
HVEM: Båll&Brand
HVOR: Tivoli – Christiansborg – B&W Hallen på Refshaleøen
HVORNÅR: kl 17.00 – 02.00
OM VÆRKET
Green Beam skyder for fjerde år i træk gennem himlen over København. Strålens rute går i år fra Tivolis Koncertsal, gennem tårnet på Chrisiansborg, og ender på B&W Hallen på Refshaleøen, og den er i alt 3,7 km lang.
OM KUNSTNER
Arbejdet er lavet af samarbejdet Båll & Brand (bll & brnd) som hovedsageligt arbejder med lyd og lys. Gruppen har stået bag adskillige markante lysværker i Danmark og i udlandet, herunder kunstværker på Bjolfur (1.048 m) på Island, og senest den Kongelige Danske Katedral i Roskilde, Copenhagen Light Festival 2020 og Amsterdam Light Festival.
Find Båll & Brand på Instagram: https://www.instagram.com/bllbrnd/
TAK TIL
Tivoli
Refshaleøens Ejendomsselskab
Christiansborg Slot
Slots- og Kulturstyrelsen
TRICK OF THE TAIL

TRICK OF THE TAIL
HVEM: Arthur Steijn
HVOR: I vandet mellem Skuespilhuset og Nyhavn, 1252 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Koncept & Tema Trick of the Tail er en animeret undervands lys installation, der minder os om fantastiske historier af liv, vi ikke kan leve. Undervandslys-installationen Trick of the Tail er et værk med animerede former, der udtrykker bevægelsen af en hale. Halens form minder om den, vi kender fra Den Lille Havfrue på Langelinje. Installationen visualiserer bevægelsen af en havfrue, som en hale der svømmer væk fra det jordiske liv, tilbage til det naturlige undervandshabitat, hvor de andre havfruer bor.
Publikums Oplevelse
En lysende animeret hale i en svømmebevægelse. Fra vandet, kajen og muligvis cykelbroen kan man observere en undervandsbelysning og visuelt bevægende omrids af en hale bestående af adskillige LED-strips i en varm farve. Halen lyser op, bevæger sig og forsvinder derefter igen. Halebevægelsen kan ses med intervaller og i forskellige timede animationer. Omridset med LED-stripsene understreger den imaginære eksistens af havfruer, der bor i og omkring Københavns havn. Den lysende hale under vandet er omkring 1,7 m lange, 1,25 m brede og stikker ca 1,5 m i dybde.
OM KUNSTNEREN
Arthur Maria Steijn, med baggrund i elektronik og kunst akademiet (MFA) i installationskunst, er studie lektor på Institut for Visuelt Design på Det Kongelige Akademi i København og arbejder som selvstændig designer inden for scenekunst og udstillingsdesign (arthursteijn.dk) Siden 1995 har han designet video og animation til både eksperimentelle og mere kommercielle danse, teater, musical og operaværker, bla til musical “Midt om Natten” der spiller i 2021. Arthur er sammen med lektor Jakob Ion Wille i gang med sidste fase af et kunstnerisk udviklings projekt “ Flash Forward” om fremtidsscenarier, støttet af Det Kongelige Akademi. Til Copenhagen Light Festival 2019 producerede Arthur animation til video projection mapping til van der Zaag’s værk “Windows of Light” i Nikolaj Kunsthal. Apropos lys, har Arthur i mange år været optaget af solen og hvordan vi igennem sollys indretter tiden på jorden. Han er på vej til at lancere (primo 2021) en ny serie inden- og udendørs solur, designet til dit specifikke sted, se solur.dk (online fra 10 feb 2021).
TAK TIL
Skuespilhuset; Nanna Jelsgaard, Jesper Orland & Michael Nilsson
BJ Lys Aps; Brian Johansen
Havnefogeden; Morten Johansen
Christel Kaaber
Nigel Zabiela
Simon Bjerg Steijn
CAR PARK HOLIDAY

CAR PARK HOLIDAY
HVEM: Arthur van der Zaag
HVOR: Ofelia Plads, Kvæsthusbroen 1, 1250 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 23.00
OM VÆRKET
CAR PARK HOLIDAY på Ofelia Plads, er en stedsspecifik lysinstallation skabt af lysdesigner Arthur van der Zaag. CAR PARK HOLIDAY er den tredje lysinstallation, Arthur har laver til CPH Light Festival. Hvert værk har været en bevidst undersøgelse af samspillet mellem lys og overflade, samt hvorledes lys kan indgå som et fortællende element.
Dette års installation CAR PARK HOLIDAY tager udgangspunkt i tre biler og deres omgivelser, til at fortælle historier med lys og materialitet. Historier der skaber referencer til ferier, rejser, minder, anonymiteten ved at kører ud af landevejen, fortællinger om livets forgængelighed og hvordan naturen tager over i slutningen af en livscyklus. Publikum opfordres til at se nærmere på installationen og finde deres egne fortællinger baseret på minder og observationer.
OM KUNSTEREN
Arthur van der Zaag er født i Amsterdam, Holland (1966) og har haft base i København i to årtier. Han har en kandidatgrad i Lightning Design og er ekstern lektor på Aalborg Universitet CPH Master i Lightning Design. Han har skabt en karriere med sit arbejde for teatre og museer. Han udforsker løbende mulighederne for hvordan lys kan udnyttes til at fremhæve materielle elementer og ændre måden strukturer og rum opleves.
Nogle af hans nuværende lysdesign projekter kan ses nu på Museet for Søfart i Helsingør ”Oceanista” og SMK ”Kircher- Nolde”.
TAK TIL
Foreningen Ofelia Plads
CAR PARK HOLIDAY er realiseret med hjælp fra et international team af lysdesignere og teknikere: Beata Kur (Polen), Brain Cord’homme (Frankrig), Nepheli Poulaki (Grækenland), Thomas Lewin (USA) Zoltán Tasnádi (Ungarn). August van der Zaag (Denmark)
THE ICE IS MELTING AT THE PØULES. HARSDORFFS HUS.

THE ICE IS MELTING AT THE PØULES. HARSDORFFS HUS.
HVEM: Båll&Brand
HVOR: Harsdorffs Hus, Kongens Nytorv 5, 1050 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
“The Ice is Melting at the Pøules” er del/fragment af et samlet kunstprojekt med samme navn, der havde premiere på Nordatlantiske Hus under Copenhagen Light Festival 2018 og siden har været rundt om i verden – senest vist på Scheepvaart Museum i Amsterdam under Amsterdam Light Festival sidste vinter.
Dette nye fragment består af lys, der skinner gennem smeltevand fra det grønlandske indlandsis, ekstrakt af blå kornblomst og heralden af forårs blå anemone samt råolie. Det vil skabe et organisk lysværk på facaden af den historiske bygning Harsdorffshus på Kongens Nytorv – en bygning der tidligere husede det danske udenrigsministerium.
Råolie findes i mange former og farver, og det er ofte langt fra det tjærestof, vi ser i Hollywood-film. Råolie fra Texas er brugt i dette værk har en smuk gylden farve. Smeltevandet kommer fra Kangerlussuaq i Grønland, og uforeneligheden mellem olie og smeltevand understreger kompleksiteten i, både de vidunder, som olien har bragt verden med hensyn til udvikling, og hvordan det har bidraget til at hæve levestandarden for millioner af mennesker, men samtidig understreger det et igangværende dilemma: Hvor afhængige vi stadig er af olie og det åbenlyse faktum, at det er en af de største bidragsydere til menneskeskabte klimaændringer.
Det er nedslående at læse de seneste undersøgelser af observerede tab på indlandsisen og observere, hvad der sker i Grønland og rundt omkring på kloden. Titlen på det overordnede kunstprojekt henviser til den tidligere udenrigsminister i Danmark Villy Søvndal, som i 2009 proklamerede “The ice is melting at the Pøules”. Hans uheldige udtale gik verden over og overskyggede selve meddelelsen. Hvilket var og på en eller anden måde stadig er vigtig for klimadebatten i Danmark og verden over. Der er en tendens til at spille manden i stedet for bolden.
Dette fragment THE ICE IS MELTING AT THE PØULES fortæller historien om de 8 millioner liter is, der smelter – hvert sekund!
OM KUNSTNEREN
Arbejdet er lavet af samarbejdet Båll & Brand (bll & brnd) [link til insagram], der hovedsagelig arbejder med lyd og lys. Gruppen har stået bag adskillige markante lysværker i Danmark og i udlandet, herunder kunstværker på Bjolfur (1.048 m) på Island, og senest Den Kongelige Domkirke i Roskilde, Copenhagen Light Festival og Amsterdam Light Festival. Læs mere om det samlede kunstprojekt her: www.wearemelting.art
TAK TIL
Karberghus A/S
Office Club – Harsdorffs Hus
PRESSURE

PRESSURE
HVEM: Hans E Madsen og Frederik Dahl Hougs
HVOR: Knasten, Havnegade 14, ved Christian IV’s bro, 1058 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Pressure, er en lysbegivenhed i forbindelse med Copenhagen Light Festival 2021. Med start d. 5 februar og slut d. 27 februar.
Værket er bygget i ´Knasten’ konstruktionen på kajen, ud for havnegade 14. En placering der bevirker, at alle som kommer over Knippelsbro og passerer Christians Brygge vil opleve værket.
Værket består af en 300 meter lang RGB-LED slange som er formet som en krydsedulle og er viklet ind i konstruktionen. Lysglimt af impulser pisker rundt i LED krydsedullen, kører mod hinanden og ind i hinanden – skifter farve og giver stemning af en digital stresset krydsedulle.
Historikken med værket er tilvejebringe et værk som signalere en stemning af kaos – kommunikation – ukontrol – stress – programmering – tankerækker – hjerne scanning – virus – nervebaner mm.
OM KUNSTNERNE
Billedkunstner Hans E Madsen, er idemand bag værket og udfører det i samarbejder med lysteknikker og lysdesigner Frederik D. Hougs / Theaterpixel, som designer programmerne på værket.
SLØR

SLØR
HVEM: Båll&Brand
HVOR: Børsens tårn, 1217 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Dragerne og deres haler, der snor sig i tårnet på Børsen, gror vinger af lys, når et slør (SLØR) vinker ud af det historiske tårn og blæser en forandringsvind over bygningen og det indre København.
Vinklen og dannelsen af lyskolonnerne er baseret på Fibonacci-sekvensen, og hvis du er særlig opmærksom, kan du være heldig at se dragerne slå et slag med deres nye sæt vinger.
OM KUNSTNER
Arbejdet er lavet af samarbejdet Båll & Brand (bll & brnd) som hovedsageligt arbejder med lyd og lys. Gruppen har stået bag adskillige markante lysværker i Danmark og i udlandet, herunder kunstværker på Bjolfur (1.048 m) på Island, og senest den Kongelige Danske Katedral i Roskilde, Copenhagen Light Festival 2020 og Amsterdam Light Festival.
TAK TIL
Dansk Erhverv
IN SEARCH OF RESCUING LIGHT

IN SEARCH OF RESCUING LIGHT
HVEM: Læger uden Grænser
HVOR: Ved Stranden 19, 1061 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Læger uden Grænser bidrager for første gang med et værk til Copenhagen Light Festival. Installation er en ca. 3 minutter lang videoprojektering, skudt op på indermuren af Københavns kanel ved Højbro Plads. Projekteringen skildrer den livsfarlige rejse over det centrale Middelhav, som mennesker tager i et desperat håb om at finde beskyttelse fra krig og konflikt, som de flygter fra i deres hjemland. Det centrale Middelhav er fortsat verdens mest dødbringende grænse til søs med over 20.000 registrerede dødsfald siden 2014. Værket skildrer den håbløse virkelighed, som mange tusinde mennesker står i, når der ikke er nogen, der vil eller kan sikre dem en sikker passage over havet. Installationen vil gerne skabe fokus på situationen på Middelhavet ved brug af negativer og animation i stærke røde, gule og orange farver, der udspiller sig i en projektering af en solopgang og solnedgang, der bevæger sig på kanalens vandoverflade.
Læger uden Grænser
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Læger uden Grænser hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, og kæmper for adgang til livsvigtig medicin og behandling. Læger uden Grænser har også været til stede på det centrale Middelhav fra 2015-2020 og har bidraget med livreddende hjælp til de nødstedte.
Kreativ formidling i samarbejde med Nomi Ancher Bekker og Signe Dige
Læger uden Grænser har fået to dygtige og kreative kunster til at udarbejde selve projekteringen. Nomi Ancher Bekker er arkitektstuderende på 3. år på KADK, Institut for bygningskunst og kultur. Nomi arbejder i et krydsfelt mellem kunst og arkitektur, det abstrakte og det konkrete. Signe Dige er en visuel kunstner og er meget betaget af forvandling af stemninger og rum. Til hverdag arbejder hun med video og lys og har stor erfaring fra både koncerter og begivenheder i mange af Københavns populære spillesteder og kulturrum.
TAK TIL
STROMMA
ÅND

ÅND
HVEM: StudioVertigo
HVOR: Højbro Plads, 1200 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
I japansk kultur er tranen et mystisk væsen, der siges at leve i tusind år. Tranen repræsenterer lykke og lang levetid, et symbol på håb og helbredelse gennem udfordrende tider.
Kunstværket er inspireret af rapporter om dyr, der strejfer rundt i urbane områder og begiver sig ind i nedlukkede byer rundt om i verden. Meget var falske nyheder, men der har været en masse ægte observationer af vilde dyr, som er blevet mere dristige, nysgerrige og udforsker de tomme gader i verdens største byer. Dyr har en tendens til at eksistere i dele af byer, vi ikke rigtig bor i, der findes i periferien som en uset tilstedeværelse, ligesom spøgelser.
Kunstværkerne er troværdige repræsentationer af origami traner. De er skabt af foldet 4,5 mm naturligt genanvendt polypropylen. De interne strukturelle elementer er skabt ved hjælp af foldeteknikker, der findes i origami. De interne LED-lys belyser hele tranens krop indefra og fungerer som glødende lanterner.
OM KUNSTNER
Studio Vertigo er et samarbejde mellem Lucy McDonnell og Stephen Newby, der arbejder internationalt med at skabe lysinstallationer og skulptur. Deres arbejde sætter spørgsmålstegn ved forholdet mellem objekter, seere og deres miljø. Sidste år blev deres arbejde bestilt til Amsterdam Light Festival og Lumiere Durham, DNLights, Nightfall og Uppsala Light Festival i Sverige.
www.studiovertigo.co.uk
https://www.instagram.com/studio_vertigo
https://www.facebook.com/wearestudiovertigo
TAK TIL
Københavns Kommune – Kultur- og Fritidsforvaltningen
Jobindex
THE GALLERY

THE GALLERY
HVEM: Upcoming lysdesignere // Kurateret af Mariliis Kundla og Sofia Ivarsson.
HVOR: Matrikel 1. Gammel Strand 26-28, 1202 København
OM VÆRKET / VÆRKERNE
The Gallery præsenterer lyskunst af unge og kommende lyskunstnere i vinduerne af en historisk bygning ved Gammel Strand, der tidligere har fungeret som hovedkvarter til det danske lysfirma Louis Poulsen og nu hjemsted for samarbejdsrum Matrikel1. Kunstværkerne er valgt for at skabe en kontemplativ atmosfære i kontrast til det omliggende travle bybillede og for at fremvise det brede spektrum af udtryk, som lyskunst tilbyder.
Kunstnerne, der udstiller på The Gallery, kommer fra hele verden og er alle førsteårsstuderende på Danmarks eneste kandidatuddannelse i lysdesign ved Aalborg Universitet. De studerende er inviteret af kuratorer Sofia Ivarsson og Mariliis Kundla til at komme med forslag på stedsspecifikke installationer med temaet SUPERNATURE.
Temaet SUPERNATURE kan fortolkes på mange forskellige måder. Forslagene omfatter kunstværker, der fremhæver eller overdriver naturen i sig selv og viser hvor fremmedgjort vi er fra den. Kunstværker der tager lysets fænomener ned til noget håndgribeligt, som konfronterer os med efterbilleder af vores egne refleksioner og meget mere. I alt er ni forslag valgt med det formål at repræsenterer en bred vifte af både visuelt indhold og anvendte teknikker. Alle forslag viser, at menneskene bag har potentialet til at bruge deres fascination for lys og dets kvaliteter til skabe lys kunst, der inspirerer et bredt publikum.
The Gallery er et koncept udviklet af lysdesignerne Sofia Ivarsson og Mariliis Kundla, præsenteret for første gang på Copenhagen Light Festival 2021.
Læs mere om de ni lysinstallationer her
OM KURATORERNE
Sofia Ivarsson er en svensk lysdesigner og kunstner, der stræber efter at skabe oplevelser af skønhed og funktion med en subtil bevidsthed om fysiske fænomener og respekt for menneskelige behov.
Sofia har været baseret i København i 10 år og er en del af et voksende landskab af kreativt arbejde i krydset mellem lysdesign og lyskunst i hele Norden. Hendes arbejde spænder fra teaterproduktioner og store lysinstallationer, til udvikling af lysfestivaler og eksperimentelle udstillings- og værkstedsformater. Hun driver sit eget studie Noga og er også en del af designerduoen bag Time Travel Agency – et fremtidsorienteret forsknings- eller designstudie. / www.nogastudio.dk
Mariliis Kundla er en lysdesigner og audiovisuel kunstner fra Estland. Som skaber, udforsker hun lysmediet gennem prismen på hendes alsidige baggrund og fusionerer forskningsbaseret lysdesign og ny mediekunst. Hendes mål er at skabe uforglemmelige atmosfæriske oplevelser – som tillader publikum at udforske lyskunst og opnå en dialog med rummet. I løbet af de seneste år har Mariliis været en del af talrige lokale og internationale storskala lysinstallationer, koncert scenografi og medieproduktion projekter. Hun er grundlægger af KUMA Studio og medstifter af Spectra & Space – et nyetableret lysdesignstudie med base i København. Mariliis var også medskaber af det multisensoriske lysinstallation “Solaris” udstillet i Reffen til Copenhagen Light Festival 2020. / www.mariliiskundla.com
TAK TIL
Matrikel 1
AAU – Aalborg Universitet
TREE OF LIGHT

TREE OF LIGHT
HVEM: Sany Ivanova & Anders Nissen
HVOR: Lige ved siden af Nikolaj Kunsthal på Nikolaj Plads 10, 1067 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Tree of Light er en interaktiv lysinstallation skabt ud fra tesen om at inspirere til udforskning og nysgerrighed hos dets besøgende. Inspireret af måden træer samler deres energi gennem dets rødder, består installationens design af 5 trykpuder, som gør det muligt at kontrollere lyset up gennem træets stamme.
Der er flere måder at interagere med installationen og forskellige effekter kan blive aktiveret afhængig af måden installationen påvirkes. Hvordan åbner du for de hemmelige effekter? Undersøg dette ved at besøge Tree of Light placeret ved siden af Nikolaj Kunsthal.
OM KUNSTNEREN
Installationen er skabt i et samarbejde mellem Sany Ivanova og Anders Nissen. Baseret på et bachelorprojekt mellem Karolina Palica og Sany Ivanova.
Sany er en designer fra Bulgarien og har længe haft en fascination for interaktiv kunst. Som medialog uddannet har hun en baggrund i computerprogrammering, elektronik og design hvilket hun gennem årene har implementeret i forskellige projekter, der spænder over computergrafiske simulationer for kunstdokumentarer og reklamer, samt musikinstrumenter til interaktive lysinstallationer og spil.
Find Sany på Instagram: sanyw3rk
Anders er en dansk design ingeniør, som har været meget aktiv i ”maker space” fællesskabet/kulturen hvor han har været involveret i forskellige typer af projekter som rangerer indenfor alt fra hydroponics garden til cykel belysning og forbedring af kameraudstyr til private hjem. Gennem årene har Anders samlet ekspertise i lodning, 3D printning og udvikling af mekaniske strukturer, som har været en stor fordel for skabelsen af denne installation.
Find Anders på Instagram: thenissen123
TAK TIL
Nikolaj Kunsthal
En særlig tak til Kornelijus Jurkėnas og Karolina Palica for assistance gennem projektet. Kunstværket er baseret på et bachelorprojekt af Karolina Palica, Sany Ivanova & Nick Boe Elsborg.
ELECTRIC SUN – ZIEGLERS GAARD

ELECTRIC SUN – ZIEGLERS GAARD
HVEM: Paula Castillo
HVOR: Zieglers Gaard, Nybrogade 12, 1203 København K
HVORNÅR: 17.00-22.30
OM VÆRKET
Electric sun er en poetisk præsentation af sollysets vej i det indendørs arkitektoniske rum, men omvendt til det udendørs. En fordybende sekvens i skift af lys og farve projekteret fra en bygningsfacade til gaden, replikerer den organiske kvalitet af naturligt lys og inviterer besøgende til at sætte farten ned og blive absorberet af en magisk surrealistisk seance, hvor man går ind i lys, farver og tid.
OM KUNSTNER
Født i Chile, bor i Brooklyn, NY.
Paula er en scene- og lys designer, som udforsker forholdet mellem lys og rum som en tværfaglig praksis indenfor arkitektur, teater, performance og visuel kunst. Hendes arbejde er blevet udvalgt til festivaler og udstillinger i Chile, Nordamerika og Europa. I øjeblikket, praktiserer hun arkitektonisk lysdesign, som en del af Flux Studio teamet, mens hun udvikler lyskunst installations projekter i både naturligt og elektrisk lys.
TAK TIL
Københavns Kommune – Kultur- og Fritidsforvaltningen
Karberghus A/S
Office Club – Zieglers Gaard
SOLHESTEN

SOLHESTEN
HVEM: Karen T
HVOR: Nationalmuseets facade. Frederiksholms Kanal 9-5, 1220 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – kl 22.30
OM VÆRKET
Med hovedinspiration i Solvognen, køres den inde fra museet, igennem murerne og ud i gaderne. Den bindes sammen i en før- nu og fremtids fortælling. En malerisk LIVE performance, hvor Nationalmuseets murer taler; i levende streger, farver, bygningens detaljer og lyd.
Gennem alle tider har mennesket været optaget af lyset, i alle dets afstøbninger, bevægelse. Solen har afgørende betydning, for alt liv på jorden. I menneskers indre og i det ydre. Karen T tager os med ind i en transformerende verden af farver og grafik, mennesker og dyr, dag og nat med stjernebilleder – i en kontrastrig skala.
En cyklisk fortælling, fra morgen gry til sol opgang. En menneskelig tids rejse i billeder og lyd. En lysende rammefortælling, som fortsættes igen og igen. Årene igennem.
Billederne flyder ind i 5 forskellige livsrytmer, som er stilhed, staccato, kaos, lyrik og flow, tilsammen et 12 minutter lang bølge.
Billedkunst, musik og arkitektur i et // Alle kompositioner er skrevet af Karen T
KUNSTNERISK STATEMENT
Jeg er optaget af at kaste lys på forskellige emner, tematikker, i alt hvad jeg arbejder med, i mine værker. En vedvarende kunstnerisk eksistentiel søgen.
TAK TIL
Nationalmuseet
Københavns Motorbådsklub
Overretssagfører L.Zeuthens Mindelegat
DENDROLUX

DENDROLUX
HVEM: Svartljus medlemmerne: Jonas Johansson, Olle Bjerkås og Per-Olov Jernberg
HVOR: Frederiksholms Kanal 24-30, 1220 København K
HVORNÅR: kl. 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Da udtrykket “wood wide web” blev opfundet, lærte mange, at træer taler og plejer hinanden i massiv skala. Et sundt træ kan dele sine ressourcer med et sygt, og et træ, der belejres, kan advare andre. Ikke alt for forskellig fra os selv. DENDROLUX udnytter træernes kommunikative kræfter langs Frederikholms Kanal og oversætter ”tree speak” til lys. Kom forbi og lyt. Forstår du deres stemmer?
OM KUNSTNER / KUNSTNERGRUPPE
Svartljus er et kunstnerkollektiv med medlemmer her og der. Samarbejdet med naturen er altid vores motivation, det være sig fra de matematiske mønstre, der former de designs eller de miljøer, de lever i.
I HAVEN (2019) rejste vi til det nordlige Sverige og skulpturerede et rum ud af is med lys dansende langs væggene. I CIRCLED (2019) vovede vi os sydpå og programmerede en lyscirkel i den catalanske ørken med kys som udløser. Med DENDROLUX udforsker vi netværket af træer og skabninger gennem lys og leg. Og når vi uddyber vores forhold til moderne teknologi, stræber vi også efter at komme tættere på den ældste der findes.
DENDROLUX er lavet af Svartljus-medlemmer Jonas Johansson, Olle Bjerkås og Per-Olov Jernberg.
TAK TIL
Københavns Kommune – Kultur- og Fritidsforvaltningen
Københavns Motorbådsklub
FATA MORGANA

FATA MORGANA
HVEM: Desilence og Bragt&Galmez
HVOR: Bryghuspladsen 1473, København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
I et uendeligt blik er Fata Morgana en kontemplativ skulptur, der interagerer med seerne, mens refleksionen gentagne gange integreres i sig selv, varierende afhængigt af dens position i rummet og de elementer, der omgiver den. Fata Morgana-installationen er inspireret af en optisk illusion kaldet samme navn; et kompleks mirage, der kan frembringe subjektive illusioner sammensat af overlejrede billeder; men i så fald lever de inducerede opfattelser i deres eget lys og lyd og skaber overlejrede billeder ikke kun af det reflekterede lys, men også lyset og vibrationen, som i sig selv spreder sig. Mirage er et optisk fænomen udløst af afvigelsen af lysstrålerne på grund af overlapningen af luftlagene i forskellige temperaturer. Faktisk er det en sjælden udbredelse af lys i et miljø, hvor temperaturen, trykket og fugtigheden ikke forandrer sig lodret som normalt. Afvigelsen fra disse lysstråler giver os indtryk af at se objekter på steder, hvor de ikke er. Og de kan deformere det observerede billede. Vi kan klassificere mirages i 3 kategorier: overlegne luftspejlinger, de underordnede og Fata Morgana, de mest komplekse optiske illusioner, der består af forskellige overlejrede billeder. Billeder produceret af en optisk illusion kan fortolkes. For eksempel har de ringere spejlinger normalt et akvatisk udseende, i mellemtiden kan Fata Morgana-illusioner ligne slotte, bjerge eller andre komplekse elementer. Fata Morgana er et samarbejde mellem Desilence og Bragt & Galmez.
KUNSTERISK SKABELSE – Desilence
Fata Morgana er designet af Desilence bestående af billedkunstnere Tatiana Halbach og Søren Christensen. Kernen i Desilence er kærligheden til maleri, til den fængslende bevægelse, til den smukke og gennemtænkte idé. En indstilling til at gå den sidste kilometer for at finde balancen. Vi er naturligt passionerede i vores arbejde. Når vi starter et nyt projekt, er det fordi vi hver især virkelig brænder for at give vores energi 100% til det. Siden 2005 har vi omhyggeligt arbejdet under navnet ‘Desilence’ – Store sceneshows, live visuals, visuel scenografi, musicals, danseforestillinger, installationer, vores portefølje når bredt. Vi tror på udforskning og omhyggelig udformning. Men også eksperimentering og undersøgelse af forskellige vinkler. www.dslnc.com/showreel/
STRUKTUR – Bragt & Galmez
Bragt & Galmez håndterer produktionen af strukturen, der gør konceptet levende. De er et tværfagligt design- og innovationsstudie sammensat af Patricia Galmez og Maks Bragt med base i Danmark. Gennem design skaber de produkter og projekter, der fremmer grøn omstilling, samarbejde og opbygning af samfund. https://bragt-galmez.dk/
TAK TIL
Bryghuspladsen
DICHROIC SPHERE

DICHROIC SPHERE
HVEM: Jakob Kvist
HVOR: Træbryggen ved BLOX, 1473 København K
HVORNÅR: Fra kl 6.00 – 8.00 og igen fra kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
For andet år sættes dette værk op ved BLOX, i år på vandsiden af bygningen. Dichroic Sphere består af en geodætisk trækonstruktion, påsat dichroic folie der er lyst op ved hjælp af én enkelt glødepære. Den specielle dichroic folie bøjer lyset i farver alt efter betragtningsvinklen. Kombineret med den geodætiske trækonstruktion, vil farvemønstrene være konstante uanset betragtningsvinklen, hvilket giver Dichroic Sphere en overnaturlig visuel fremtoning. Dichroic Sphere er synlig fra lang afstand, lyser omgivelserne op og kaster et net af skygger, 360 grader rundt om skulpturen.
Den specielle folie på Dichroic Sphere folie skifter farve efter hvilken lyset om rammer skulpturen. I dagslys, når solen skinner igennem strukturen, vil farverne fremstå asymmetriske, eftersom at lyset traverserer igennem strukturen i én retning. I overskyet vejr, hvor lyset er skyggeløst, reflekteres farverne i henhold til de enkelte overflader på strukturen. Om natten, når skulpturen er oplyst indefra af den ene pære, er farverne konstante i forhold til lyskildens placering inde i midten af strukturen.
OM KUNSTNEREN
Jakob Kvist (1985), Lyskunstner og designer
Jakob Kvist er en internationalt anerkendt og prisvindende lysdesigner der arbejder med midlertidige og permanente værker i spændingsfeltet mellem kunst, design, arkitektur og musik. Med en baggrund som byplanlægger fra Roskilde Universitet med speciale i Byrum og midlertidighed, tager Jakobs arbejde afsæt i det urbane rum og de mennesker som tager ophold i det. Jakob har bl.a. lavet værker for Roskilde Festival, Trailerpark festival, Frost Festival, Copenhagen Light Festival, Strøm Festival, Roskilde kommune, Helsingør kommune, Københavns Kommune, Kulturby Aarhus 2017 og det Kongelige Teater. Derudover har han lavet en lang række tværæstetiske projekter med bl.a. Mø, Phlake, Cph Phil, Den Sorte Skole, Bisse, When Saints Go Machine, WhomadeWho, Mike Sheridan mfl. Jakob har senest være nomineret til Den Danske Lyspris 2018 for udstillingen Smartphonemania, har haft et værk på forsiden af det anderkendte Roof Magazine, har fået optaget værker i udgivelsen “Superlux, Smart Light Art, Design and Architecture for Cities”, samt modtaget Politikens iByen pris 2014 for Panorama på Tietgenkollegiet.
TAK TIL
Bryghuspladsen
“THE GRASS IS ALWAYS GREENER…”

"THE GRASS IS ALWAYS GREENER..."
HVEM: Tokyo Blue v. Silla Findstrøm Herbst og Katrin Barrie Larsen
HVOR: Lille Langebro, Vester Voldgade, 1411 København K
HVORNÅR: Tænder med gadelyset kl 18 og opleves bedst efter 18.15. Slukker ved morgengry.
OM VÆRKET
Begæret efter naboens grønnere græs har eksisteret siden tidernes morgen. Det farverige og misundelsesværdige liv leves tilsyneladende til perfektion hos andre i den digitale version, og får ens eget liv til at fremstå mindre spektakulært og spændende. Den drift der gør at mennesket sammenligner, stræber og misunder andre, har SoMe og forbrugssamfundet givet næring til i vores tid, og de gyldne oplevelser og highlights fra menneskers liv bliver opfattet som hele sandheden for den udenforstående.
En bro kan ses som symbol på overgang og forbindelse. En symbolsk sammenhængskraft, der skaber adgang over noget ellers ufremkommeligt. Broen tager en fra det ene græs til det andet.
Værket leger med tanken om at Lille Langebro – med sin forbindelse mellem København K og Christianshavn – skaber den forbindelse til naboens grønne græs.
“The grass is always greener …?” inviterer festivalens gæster til at undersøge, om græsset virkelig er grønnere på den anden side.
Træd ud på broen. Se dig omkring……..
Måske er “græsset“ faktisk grønnest lige der hvor du er.
OM KUNSTNERNE
Tokyo Blue har eksisteret siden 2011 og består af 4 medlemmer med vidt forskellig baggrund inden for kunst, teknik og humaniora.
Vi har det til fælles, at vi alle til daglig arbejder professionelt med lys og rum. Fascinationen af farver og deres evne til at skabe sanselige oplevelser er vores fælles og grundlæggende omdrejningspunkt. Vi arbejder og eksperimenterer med farvers kompleksitet og er særligt optagede af samspillet mellem farve, lys, flade, materialer og rum. Vores installationer tager ofte udgangspunkt i eksisterende rum og arkitektur. Lys og farve væves sammen med de fortællinger, associationer eller historiske lag, der knytter sig til stedet, og de hverdagslige rum omdannes til fiktive rum, hvor sanserne pirres og hjernen udfordres.
Silla Findstrøm Herbst (Lys- og rumdesigner) og Katrin Barrie Larsen (Lys- og tekstildesigner) fra gruppen, står bag “The grass is always greener……….”
NUETS PORTAL

NUETS PORTAL
HVEM: Desorb og Sjøgren
HVOR: GoBoat. Islands Brygge 10, 2300 København S
HVORNÅR: 17.00-22.30
OM VÆRKET
NUETS PORTAL belyser grænsetilfældet; det uhåndgribelige tidsrum mellem fortid og fremtid, gradienten mellem lys og mørke, dynamikken mellem stilhed og larm. I disse grænselande ligger nuet, skumringen og musikken. Installationen illustrerer dette spændingsfelt gennem knivskarp laser, ambient LED-lys, røg og pulserende bevægelser i både lyd og lys. Lyset bakkes op af et lydværk, der smelter værket og publikum sammen med havneområdet på harmonisk vis. Med brede og sitrende elektroniske lydflader understreges værkets undersøgen af kontraster og grænsefader. GoBoats flotte glasbygning på Islands Brygges havnekant agerer centerpunkt for værket, hvorfra både lyd og lys vil strømme ud i havneområdet.
Værkets placering og udformning åbner, med masser af corona-venlig plads, op for en fælles kulturoplevelse i en tid, hvor pandemien udfordrer den kulturelle sammenhængskraft.
Med NUETS PORTAL inviterer Sjøgren Music og Desorb til en enestående oplevelse på en af Københavns flotteste lokationer, hvor alle byens borgere og gæster er inviteret, hvad end man beskuer installationen fra vandet, fra Langebro, modsatte side af havnebassinet, eller dykker ned i den fulde oplevelse ved at udforske værkets forskellige sider på Islands Brygge.
OM KUNSTNER
Jeppe Holm og Rasmus Sjøgren har de seneste 6 år arbejdet sammen i musikprojektet Celestial Son. Det har altid været en vigtig del af Celestial Sons udtryk at arbejde på tværs af medier. I de senere år har samarbejdet udviklet sig i en mere eksperimenterende retning i et forsøg på at samle lyd og lys i et fælles udtryk. Rasmus og Jeppe lavede en udstilling i februar 2020 i samarbejde med Designwerck. Udstillingen var en enkeltdags-installation, der legede med lasers refleksion på forskellige materialer, og indeholdte et lydspor, som fulgte laserens bevægelser. Rasmus Sjøgren er musiker, komponist og producer. Han har, ved siden af bandet Celestial Son, lavet lyd og musik til bl.a. film, kunstudstillinger, tv og lysinstallationer. Jeppe Holm er elektroingeniør og har i nogle år arbejdet med udvikling af lysarmaturer og med styring af gadelamper. I løbet af de seneste år har han startet virksomheden Desorb, der udvikler lysprodukter til scenekunst, mens han ved siden af uddanner sig til lysdesigner.
Instagram:
@sjogrenmusic & @jep.ph
TAK TIL
GoBoat
Lemvigh-Müllers Fonden
Mano Event
SYNCHRONISED SYMPHONY

SYNCHRONISED SYMPHONY
HVEM: Andrim Veliji
HVOR: Under Knippels Bro. Knippelsbrogade 10, 1409 København
HVORNÅR: 17.00-22.30
OM VÆRKET
Formålet med lysværket er at give dig en personlig sensation, gennem det synkroniserede audiovisuelle repræsentation af din musik, ved at farve instrumenterne med visuelle toner. Det gør det muligt for dig at blive helt nedsænket i dine yndlingsmelodier, som aldrig før.
Installationen ‘Synchronized Symphony’ finder sted på Christianshavn-siden under Knippelsbro (Knippelsbrogade 10). Når festivalen begynder, sendes der en kode ud, som du kan bruge til at deltage fra din mobiltelefon, hvor du vil kunne ønske en sang, i kø for at den kan spilles i Synkroniseret symfoni. Installationen giver en visuel repræsentation af det valgte musik ved at farve instrumenterne med visuelle toner.
OM KUNSTNER
Andrim Veliji er studerende på Copenhagen Business School med en iværksætter- og kunstnerisk glød for kreative projekter. Han har arbejdet med forskellige virksomheder fra store til små gennem sit arbejde. Han trives med at finde nyligt tilgængelige måder til at bane vej frem i kreative løsninger.
LIGHT WEAVING

LIGHT WEAVING
HVEM: Kollision
HVOR: Industriens Hus, H. C. Andersens Blvd. 18, 1553 København
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
I maj 2013 flyttede Dansk Industri (DI) tilbage til deres genopbyggede hovedkvarter på Rådhuspladsen lige ved siden af Tivoli og Rådhuset i hjertet af København. Den nye ydre del af bygningen består af en stor mediefacade, som et æstetisk fyrtårn i et hav af visuel støj, der flyder i og omkring et af de mest trafikerede kryds i København.
Før åbningen arbejdede et team bestående af Kollision, Martin Professional og Transform Architects i sammen med DI på at designe og udvikle et sprog af lys i tråd med DI-mærket og udnytte LED-strukturens diagonale natur på facaden. Dette resulterede i en softwareplatform til kontrol af facaden, som blev overdraget til DI, så de kunne udtrykke sig på facaden.
Kollisions bidrag til Copenhagen Light Festival 2021 fokuserer på bygningens natur ved at undersøge nye lysudtryk baseret på det slående diagonale gitter. Som forbipasserende vil du opleve en række forskellige designs med 2 minutters intervaller. De har alle til fælles, at de undersøger nye måder at væve subtile, men stadig dynamiske og farverige lysmønstre i flere lag. Lyslinjer bevæger sig langsomt på nettet og løber over eller under andre krydsningslinjer, de møder undervejs. Kollision ønsker hermed at skabe et mere 3-dimensionelt lysdesign – men stadig i tråd med det originale sprog.
Mediefacaden er den første af sin art og størrelse i dansk sammenhæng – 4.000 kvm udstyret med mere end 80.000 RGB-lysdioder.
Kollision: http://kollision.dk/
TAK TIL
Dansk Industri
L’ETOILE

L'ETOILE
HVEM: Atelier LUX
HVOR: Ved Kgs. Nytorv 4, 1050 København K
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Mennesket har altid været fascineret af stjernerne som har inspireret til science-fiction, religion, clairvoyance og astrologi. Uanset hvilken fortolkning du giver det er, L’ETOILE, en 3D lyskunst installation en hyldest til stjernerne som har formet en diskret kulisse til vores verden siden dets begyndelse, siden mennesket for første gang så undrende ind i nattehimlen. LUX forsøger at genskabe den lysende plet på nattehimlen som mennesket har observeret for årtusinder: stjernen. Det repræsenterer den første og eneste lyskilde synlig for mennesker, en primær og fundamental lyskilde. Lysobjektet, minimalistisk og teknisk innovativt, tilbyder 360 ° graders belysning og inviterer den besøgende til at vende tilbage til det fundamentale i lys ved at tage dem så tæt på en stjerne for at beskue dens glans. Stjernens glimtende grene forstår at udvikle og formere sig afhængig af synsvinklen/vinklen fra hvor den bliver beskuet. Ved brugen af denne symbolske figur, designer LUX en gigantisk 3D stjerne med funklende grene i lysende hvidt. Med denne innovative og monumentale lysskulptur, inviterer LUX besøgende til refleksion der bidrager deres gang gennem byen af forskellige indslag og lys animationer.
OM KUNSTNER
LUX er en duo af lysartister fra Frankrig sammensat af Simon Chevalier og Lucile Cassassolles. Med en baggrund indenfor grafisk design, bringer LUX en ny tilgang til lys. Symboler, typografi og grafiske elementer, Simon & Lucile tilfører en version af 2D design i deres 3D kreationer. Inspireret af science fiktion og primitivt, brutalistisk kunst eksperimenterer de ved at illustrerer stor-skala geometriske former for at skabe gennemførte, ekstremt-præcise grafiske skulpturer. Se lys i alle dets former, som et rigtigt materiale og en moderne form for udtryk og takket være et konstant fokus på den teknologiske proces, kan de genskabe originale lysskulpturer og styre hver niveau af projekter : design, programmering, produktion og opsætning.
Deres første bidrag til Festival of Light « Fête des Lumières » i 2018 var et vigtigt skridt for den unge duo af artister. I 2019 og 2020, deltog LUX i adskillige begivenheder verden over : Vinterljus Light festival i Sverige, Luminale Biennale of Light Art i Frankfurt og Dubaï Design Week i De Forenede Arabiske Emirater.
TAK TIL
Institut Francais
KAOS/EROS/RO

KAOS/EROS/RO
HVEM: Mads Vegas
HVOR: Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM LYSVÆRKET
Den første elektriske gadelampe blev tændt i 1892 og byen blev aldrig den samme. Byens rum blev forstørret, nattelivet så dagens lys og den moderne metropols elektrificerede belysning blev symbolet på den pulserende storby der aldrig sov. Så fulgte neonreklamer og trafikbelysning, lygterne fra bilerne, busserne, cyklerne og fra og de oplyste vinduer. Historien om København er historien om lyset i byen og om natten i byen.
Vi fejrer lysfestivalen med et værk af Mads Vegas, der fabulerer over byens lys, kaos og kærlighed. En konstruktion af lysende neonrør og bogstaver hænger frit svævende foran museet, som et pejlemærke i en mørk og kaotisk tid, hvor byen og natten samtidig er mere rolig end nogensinde og der er tid til kærlighed.
Værket kan ses foran København Museum, Stormgade 18 mellem kl. 16 og 24 hver dag under hele lysfestivalen.
OM KUNSTNEREN
Mads Vegas er lysdesigner/lyskunstner. Han har arbejdet 25 år nationalt og internationalt med belysning til scenekunst, koncerter, festivaller, restauranter, mode og kunst. Som lyskunstner har Mads bl.a. skabt store lysinstallationer til Ørestad Nord, Renzo Pianos Auditorium i Rom, Battersea Power Station i London.
Ved Copenhagen Light Festival har han tidligere deltaget med værkerne: “Eternal Sundown”, “Labyrinth of Light”, “Bamboo Break”, “Like A Bridge Over Bubbled Water” og “Aurora Sky”.

TAK TIL
Københavns Museum
Glasblæseriet A/S
INFINITY WELLS

INFINITY WELLS
HVEM: Pleasure Control
HVOR: Islands Brygge 18, 2300 KBH S (ved siden af Kulturhuset Islands Brygge)
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Infinity Wells er en kunstinstallation bestående af seks betonbrønde placeret tæt ved Københavns vand. Som døbefont opmuntrer brøndene sine seere til at opleve en personlig dåb i mørket. Hver brønd repræsenterer en periode i et menneskeliv. Fødsel, spædbarn, barndom, ungdomsår, voksenalderen og død. Når en seer nærmer sig en brønd, kommer brønden til liv, og nede i vandet oplever seeren et specielt designet tema i lys og lyd. Ved at se ned i alle brøndene, vil seeren reflektere over hele livets cirkel. Når cirklen er færdig kan seeren fortsætte og nyde følelsen af genfødsel.
OM KUNSTNER
Pleasure Control er et københavnsbaseret kunstkollektiv, der smelter musik, kunst og kultur med samvær.
Mangfoldighed og multikulturalisme er vores identitet.
TAK TIL
Soundboks
Hackstage
IBF
Kulturhuset Islands Brygge
WAUWW – WHAT AN UNUSUALLY WONDERFUL WAVE

WAUWW - WHAT AN UNUSUALLY WONDERFUL WAVE
HVEM: Mads Vegas
HVOR: Bølgen på Kalvebod Brygge, 1561 København V
HVORNÅR: Fra 6.00 – 10.00 og igen fra 16 – 02.00.
OM VÆRKET
Med 250 håndfiltrerede lysarmaturer fantaserer Mads Vegas om vidunderlige bølger, og leger således frit og farverigt med Kalvebod Bølges former.
OM KUNSTNEREN
Mads Vegas er lysdesigner/lyskunstner. Han har arbejdet 25 år nationalt og internationalt med belysning til scenekunst, koncerter, festivaller, restauranter, mode og kunst. Som lyskunstner har Mads bl. andet skabt store lysinstallationer til Ørestad Nord, Renzo Pianos Auditorium i Rom, Battersea Power Station i London.
Ved Copenhagen Light Festival har han tidligere deltaget med værkerne:
“Eternal Sundown”, “Labyrinth of Light”, “Bamboo Break”, “Like A Bridge Over Bubbled Water” og “Aurora Sky”
#madsvegaslighting
TAK TIL
By & Havn
Havhøst
Svajerbar
Skinker og klinker og lamper der blinker
MANGFOLDIGHEDENS PORTE

MANGFOLDIGHEDENS PORTE
HVEM: Jakob Kvist
HVOR: Louis Poulsen Showroom, Kuglegårdsvej 19 – 23, 1434 København
HVORNÅR: Fra kl. 17.00 – 9.00. Lyser hele natten.
OM VÆRKET
Mangfoldighedens Porte – Louis Poulsen
Lysværket Mangfoldighedens Porte rækker både tilbage i tiden og ind i fremtiden. For næsten 250 år siden var Kuglegården og Holmen en port for indskibning til København, hvor alle slags varer blev losset. Fisk, salt, krudt, kanonkugler og luksusvarer blev losset, opbevaret og handlet gennem portene til den historiske gård. I dag huser området omkring Holmen både kreative skoler som Kunstakademiets Arkitektskole, Teaterskolen, Filmskolen, Rytmisk Musikkonservatorium, Operaen og luksusboliger. Kuglegården danner i dag ramme om en række eksklusive butikker og virksomheder, som fortsætter handlen i stedets oprindelige ånd.
Ved brug af 26 kraftige LED-projektører, lyses bygningernes facader og porte op og danner således ramme om lysværket. Mangfoldighedens Porte er en hyldest til Kuglegården og Holmens særegne historie, arkitektur og mangeartede faciliteter, som har til huse i området i dag. Lysværket inviterer dig indenfor gennem portene til gården og lader dig gå på opdagelse i arkitekturen og de historiske bygninger. Du vil blive guidet gennem Kuglegården, hvor der fortælles om farveovergangene i lyset.
Mangfoldighedens Portes karakteristiske brug af farveovergange er en hyldest til de multifacetterede kultur- og handelsinstitutioner i området, samtidig med at det er en umiskendelig signatur for Jakob Kvists arbejde med lyskunst. Farverne vil opfordre besøgende til at gå på opdagelse og udforske Kuglegårdens helt særlige arkitektur og historik. For nogle vil det være en mulighed for at se bygningerne for første gang, siden de er blevet renoveret. For andre vil det være en oplagt mulighed for at gense gården i et nyt og mangfoldigt lys. Lyset, som projekteres op på bygningerne, vil danne ramme om en rundvisning i farverne omkring bygningerne i Kuglegården. Lysværket vil være tilgængeligt både fra søsiden og inde fra selve gården og kan tilgås gennem de store porte ud til Københavns Kanal og Holmen.
OM KUNSTNEREN
Jakob Kvist (1985) – Lysdesigner
Jakob Kvist er en internationalt anerkendt og prisvindende lysdesigner der arbejder med midlertidige og permanente værker i spændingsfeltet mellem kunst, design, arkitektur og musik. Med en baggrund som byplanlægger fra Roskilde Universitet med speciale i Byrum og midlertidighed, tager Jakobs arbejde afsæt i det urbane rum og de mennesker som tager ophold i det. Jakob har bl.a. lavet værker for Roskilde Festival, Trailerpark festival, Frost Festival, Copenhagen Light Festival, Strøm Festival, Roskilde kommune, Helsingør kommune, Københavns Kommune, Kulturby Aarhus 2017 og det Kongelige Teater. Derudover har han lavet en lang række tværæstetiske projekter med bl.a. Mø, Phlake, Cph Phil, Den Sorte Skole, Bisse, When Saints Go Machine, WhomadeWho, Mike Sheridan mfl. Jakob har senest være nomineret til Den Danske Lyspris 2018 for udstillingen Smartphonemania, har haft et værk på forsiden af det anderkendte Roof Magazine, har fået optaget værker i udgivelsen “Superlux, Smart Light Art, Design and Architecture for Cities”, samt modtaget Politikens iByen pris 2014 for Panorama på Tietgenkollegiet.
TAK TIL
Louis Poulsen
FLOS
Vanpee
CORONA – BLACK HOLE SUN

CORONA – BLACK HOLE SUN
HVEM: Kollision
HVOR: Facaden på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401 København K
HVORNÅR: Fra kl 6.30 – 8.00 og igen fra kl 17.00 – 22.30
OM LYSVÆRKET
Corona – Black Hole Sun er et af festivalens lysværker, hvis budskab vi har så inderligt brug for i denne tid. Værket er en genskabelse af den genkendelige corona, der opstår ved en solformørkelse. Den sjældne oplevelse af, at den livgivende sol står som en sort silhuet, med en skarp og vibrerende ring af lysstråler omkring sig. En på én gang dyster følelse af, at hele vores eksistensgrundlag er sat ud af spil for en kort stund, men også en sjælden og fantastisk oplevelse, der varsler lysets genkomst.
Værket er udtænkt af designkontoret Kollision i samarbejde med LiteNordic Spaces og Martin Professional, og er skabt specifikt til Københavns havnefront, prominent monteret på den gamle facade af Nordatlantens Brygge, hvis mursten iscenesætter værkets grundtanke på smukkeste vis.
Værket fremstår som en klar og let afkodelig cirkel, hvorpå der monteres programmérbart lys, der stråler på facaden på en sådan måde, at der dannes illusionen af en solformørkelse. Den forbipasserende ser hvordan lyset stråler ud fra det mørke center, og illustrerer den velkendte form af ren energi. Ikke nødvendigvis en oplevelse vi alle har haft, men som vi alle genkender som et næsten magisk fænomen.
Værket har til hensigt at tilbageerobre navnet Corona, og forankre det i solens optimisme, frem for den tunge dyne af afsavn, som navnet i disse tider har lagt over hele verden. Værket har til formål at indgyde håb og give en lysende oplevelse, midt i vintermørket.
En tro på, at den lyse tid vil vende tilbage.
Værkets styring
Den dynamisk installation vil med små forløb skabe puls og solhilsner til beskuerne. Værkets komplekse lystekniske lag gør det muligt, at lade beskueren interagere med lyset via en hjemmeside på egen mobiltelefon. Ved simpelt at føre sin finger hen over cirklens kontur på telefonen tilfører beskueren mere energi i solen, der nu stråler endnu mere kraftfuldt på omgivelserne. En levende oplevelse i mørket, der peger frem mod lysere tider. Værket styres af Kollisions egen software, Media Architecture Platform (MAP).
Scan QR-koden eller gå ind på http://corona.kollision.dk/ for at interagere med værket:
OM KUNSTNEREN
Udarbejdet i samarbejde mellem Kollision og LiteNordic Spaces og Martin Professional. Kollision: http://kollision.dk/
TAK TIL
Nordatlantens Brygge
SOLARIS

SOLARIS
HVEM: Camilla Brix Andersen
HVOR: Klostergården passage (løber fra Strøget til Læderstrædet, overfor Helligåndskirken, Amagertorv 29, 1160 København)
HVORNÅR: kl 17.00 – kl 22.00
OM VÆRKET
Solaris er en interaktiv lysinstallation skabt omkring konceptet, at kunst føder kunst. Med fokus på at nytænke både håndgribelige og immaterielle elementer og deres samspil, består installationen af en gylden sfære, bygget op af tolv trommebækkener og et ledsagende lydbillede komponeret af Martine Francisca Miller.
Med lokation i Klostergården vil installationen hænge som en gylden sol og fylde den gamle nyklassicistiske passage med stråler og dynamiske skygger, når lyset pulserer til det fordybende lydbillede og omdanner bølger til ren synergi. Sammen skabes en dragende atmosfære, der vil forstyrre de besøgendes sædvanlige opfattelse og tilbyde en ny og dybere oplevelse. Således puster installationen nyt liv i bækkenerne og omdanner den tidligere lyd og rytme til nyt lys. Kunst føder kunst.
OM KUNSTNEREN
Camilla Brix Andersen er en mangefacetteret kunstner (f. 1993, Singapore) som fik sin BA i Kunst og Teknologi fra Aalborg Universitet i 2018 og p.t. forfølger en PB i Grafisk Design på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – en baggrund der inspirerer Brix’s virke i udforskningen af krydsfeltet mellem kunst og design. Med en bred portefølje af arbejde, der omfatter lysinstallationer, billedkunst og grafik udforsker Brix nye måder at forstå og udnytte materialer, såvel som lysets og skyggens egenskaber.
TAK TIL
Jorcks Ejendomsselskab
NOVA

NOVA
HVEM: StudioVertigo
HVOR: Sundby Kirkegård, Kirkegårdsvej 26-32, 2300 Københavnen S.
HVORNÅR: Tænder med gadelyset og er tændt hele natten. Opleves bedst efter kl. 18. Kirkegården lukker kl. 22.00, men kan ses udefra Kirkegårdsvej hele natten.
OM VÆRKET
En Nova er en forbigående astronomisk begivenhed, der får en stjerne til hurtigt at øge styrken af det lys, den udsender. Denne dramatiske proces finder sted, når en stjerne genantænder efter at have været i dvale i mange år. Med lyskunstværket NOVA sættes der lys på den kommende udvikling af den gamle del af Sundby Kirkegård. Et byrum som Områdefornyelsen Sundby i tæt samarbejde med lokale borgere skal udvikle fra kirkegård til park. Den flotte gamle kirkegård har masser at byde på med sine smukke gamle træer og historiske vingesus, men nogle ting kan måske også blive bedre.
Læs mere om områdefornyelsen og projektet på www.kk.dk/omraadefornyelsesundby
OM KUNSTNERNE
Studio Vertigo er et samarbejde mellem Lucy McDonnell og Stephen Newby, der arbejder internationalt med at skabe lysinstallationer og skulptur. Deres arbejde sætter spørgsmålstegn ved forholdet mellem objekter, seere og deres miljø. Sidste år blev deres arbejde bestilt til Amsterdam Light Festival og Lumiere Durham, DNLights, Nightfall og Uppsala Light Festival i Sverige.
www.studiovertigo.co.uk
https://www.instagram.com/studio_vertigo
https://www.facebook.com/wearestudiovertigo
TAK TIL
Områdefornyelse Sundby
INTERCONNECTION

INTERCONNECTION
HVEM: Sara Ki Noguera Plans & Jonathan Ki Lindhult
HVOR: Remiseparken, 2300 København S
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Sara Ki Noguera Plans er en kunstner, der i øjeblikket arbejder på en række kunstværker, som sender en opfordring til handling for at bevare og tage os af vores smukke planet Jorden. Interconnection er en af dem, og er skabt sammen med kunstneren Jonathan Ki Lindhult. Denne installation inviterer besøgende ind i en magisk skov, der er rig på en af deres mest attraktive organismer: de bioluminescerende svampe.
Gennem dette vidunderland, ledsages den besøgende af eksperimentel musik skabt til denne specielle installation af lydkunstneren Anton Helmersson.
Denne håndlavede installation kombinerer forskellige discipliner for at skabe en magisk oplevelse og vække din interesse for det mystiske svamperige, som er afgørende for livet på jorden og faktisk kan være nøglen til vores fremtid.
Designet understreger skønheden ved disse svampe og muligheden for at udforske Bioluminescens som en ny bæredygtig lyskilde, der en dag kunne bruges til at belyse parkerne i vores byer.
Svampe, de stærkest overlevende på planeten, spiller en vigtig rolle i at holde vores skove i live. Svampe tilbyder medicinske egenskaber og står bag udviklingen af en underjordisk bane, såkaldt ”wood wide web”. Dette underjordiske sociale netværk er næsten 500 millioner år gammelt og gør det muligt at forbinde planter, træer og omgivende krydderier og udveksle næringsstoffer inden for et symbiotisk forhold.
OM KUNSTNERNE
Sara Ki Noguera Plans & Jonathan Ki Lindhult
TAK TIL
Interconnection er muliggjort takket være Bertil og Britt Svensson foundation og samarbejdet med Elministeren og RobLight, Rebel Lighting og Fremstillinger ApS.
Den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen – KAB – 3B
KEA OMRÅDE – LYS-INSTALLATIONER AF STUDERENDE OG UNDERVISER FRA KØBENHAVNS ERVHERVS AKADEMI

KEA OMRÅDE
HVEM: Cong Liu & P Catalin Doaga / Sandra Løve Dadadottir / RandomG / Simon Wichmann Melkane & Theo Paul Latuilerie & Tiberiu Bogdan Melinte
HVOR: Havnepromenaden, 1058 København K
HVORNÅR: 17.00 – 22.30
RELEASE

RELEASE
HVEM: Clarissa Concilio & Paolo Rota
HVOR: Remiseparken, 2300 København S
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Kunstværket “RELEASE” af Clarissa Concilio og Paolo Rota udtrykker ønsket om frihed, bestemt af den aktuelle situation med COVID-19. Denne følelse er ikke kun et fysisk behov for at gå ud og være tilbage til i normalitet, men det understreger også den rejse, som vi hver især gik igennem og stadig gennemgår under nedlukningen. Den oplevede fysiske begrænsning førte til, at sindet svævede i forskellige retninger og fandt nye måder at undslippe virkeligheden og løsne sig selv.
Fra dette, navnet RELEASE: behovet for at befri os selv. Installationen intensiverer denne opfordring til fysisk og åndelig frihed med et spontant lysstrøg, som varmt oplyser det omkringliggende område i byens mørkeste timer. LED-fleksible rør er monteret og fastgjort på en struktur, der udvikler sig i gyngernes trækonstruktioner: de besøgende vil være i stand til at opleve installationen på afstand eller nyde den, mens de sidder på gyngerne.
OM KUNSTNERNE
Clarissa og Paolo har allerede i et par år designet designet lysinstallationer sammen. De designede for eksempel installationen Elementa til Copenhagen Light Festival 2019. Clarissa Concilio er en italiensk lysdesigner med base i København. Hun har en bachelorgrad i indretningsdesign fra Politecnico di Milano (Milano, Italien) og en kandidatgrad i lysdesign fra Aalborg Universitet (København, Danmark). Clarissa arbejder i øjeblikket som lysdesigner hos Rambøll, en førende ingeniør-, arkitektur- og konsulentvirksomhed. Paolo Rota er en italiensk lysdesigner med base i København. Han har en bachelorgrad i industrielt produktdesign fra Politecnico di Milano (Milano, Italien) og en kandidatgrad i lysdesign fra Aalborg Universitet (København, Danmark). Paolo arbejder i øjeblikket som produktchef hos Graduateland. I sin fritid holder han sin lidenskab for lysdesign levende.
TAK TIL
Den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen – KAB – 3B
REFLEX

REFLEX
HVEM: Mariliis Kundla & Sofia Ivarsson
HVOR: Gammel Strand 36, 1202 København
HVORNÅR: Døgnet rundt
OM VÆRKET
‘En refleks er i biologien et ufrivilligt respons på et givent stimulus.’
REFLEX er et dynamisk kunstværk som reagerer på sine omgivelser og danner et subtilt lysspil der konstant opstår og forsvinder i samspil med kanalen ved Gammel Strand. Værket består af flere hundrede prismeformede brikker der ændrer udseende og fremtoning i løbet af dagen og natten, reflekterer elementer og bevægelser fra byen og ændrer sig i forhold til vejr og vind. De to reflekterende klynger mimer også fiskestimers simultane bevægelsesmønster og trækker en parallel til stedets historie som fiskemarked. Den kinetiske installationen understreger skalaen af byens arkitektoniske rum og forlanger tilskuerens opmærksomhed frem for at søge den. REFLEX består af to rombeformede firkanter der tilsammen indeholder 624 stærke reflekser.
OM KUNSTNER
Mariliis Kundla er en lysdesigner og audiovisuel kunstner fra Estland. Som skaber, udforsker hun lysmediet gennem prismen på hendes alsidige baggrund og fusionerer forskningsbaseret lysdesign og ny mediekunst. Hendes mål er at skabe uforglemmelige atmosfæriske oplevelser – som tillader publikum at udforske lyskunst og opnå en dialog med rummet. I løbet af de seneste år har Mariliis været en del af talrige lokale og internationale storskala lysinstallationer, koncert scenografi og medieproduktion projekter. Hun er grundlægger af KUMA Studio og medstifter af Spectra & Space – et nyetableret lysdesignstudie med base i København. Mariliis var også medskaber af det multisensoriske lysinstallation “Solaris” udstillet i Reffen til Copenhagen Light Festival 2020. / www.mariliiskundla.com
Sofia Ivarsson er en svensk lysdesigner og kunstner, der stræber efter at skabe oplevelser af skønhed og funktion med en subtil bevidsthed om fysiske fænomener og respekt for menneskelige behov.
Sofia har været baseret i København i 10 år og er en del af et voksende landskab af kreativt arbejde i krydset mellem lysdesign og lyskunst i hele Norden. Hendes arbejde spænder fra teaterproduktioner og store lysinstallationer, til udvikling af lysfestivaler og eksperimentelle udstillings- og værkstedsformater. Hun driver sit eget studie Noga og er også en del af designerduoen bag Time Travel Agency – et fremtidsorienteret forsknings- eller designstudie. / www.nogastudio.dk
REFLECT. RECHARGE. RELIGHT

REFLECT. RECHARGE. RELIGHT
HVEM: Morten Buss Andersen, AfterDark
HVOR: Københavns Hovedbanegård, 1651 København
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
Du ved det nok ikke. Endnu.
Men lysinstallationen ”Reflect. Recharge. Relight” bærer på en hemmelighed: Og nej, det har ikke noget med selve lyset at gøre. Eller med mørke for den sags skyld.
Ikke engang Københavns Hovedbanegård – hvor installationen ellers står – er det vigtigste ved hemmeligheden.
I stedet er det særlige ved ”Reflect. Recharge. Relight,” at værket handler om dig. DU står centralt i rampelyset … og hér er forklaringen:
Københavns Hovedbanegård har altid været et hektisk og livligt sted. Folk vrimler ind og ud. Tog ankommer og afgår – hele døgnet, året rundt.
Men nu giver ”Reflect. Recharge. Relight” dig mulighed for at trykke på pauseknappen, selv om du befinder dig midt på banegården. Du kan endda kortvarigt skrue tiden tilbage.
PRØV SELV: Næste gang, du skal med toget – så giv dig selv en ”mental mikropause.” Sæt farten ned, stands op, blot et par sekunder. Løft blikket fra mobilens bedøvende lys – og kig op mod stationens loftshvælvinger; hvor du nu pludselig ser det hele i et nyt lys.
Rejs med 110 år tilbage i tiden, og lad dig opsluge af hovedbanegårdens arkitekt Henrich Wencks oprindelige visioner og idéer for bygningsværket.
Bemærk blandt andet, hvordan belysningen – som med en gammel filmrulle – nærmest ”fremkalder” de smukke, dramatiske og snørklede ornamenteringer fra Danmarks industrialiserede fortid.
(Vidste du forresten, at selv banegårdens oprindelige dørhåndtag, bænke og lysekroner er udtænkt og designet af Henrich Wenck?)
Læg også mærke til, hvordan omgivelserne omkring dig nu får deres eget selvstændige liv; når mørke møder lys: Dine øjne suger oplevelsen ind – og reflekterer den som en særlig stemning mod dit sinds lærred.
For de fleste af os er hovedbanegården ”bare” et transitområde – vi hastigt bevæger os igennem, mens vi egentlig er på vej andre steder hen.
Men lige nu – mens Copenhagen Light Festival 2021 finder sted – forvandler banegården sig til noget andet. Lidt uventet bliver den nu et sted, hvor du kortvarigt finder ro, får tid til at dvæle og lade tankerne vandre:
Reflect: Styrk dig selv med et kort afbræk – til refleksion.
Recharge: Tank de mentale batterier og dit velbefindende op igen.
Relight: Genantænd din indre gnist – og lad den lune dig resten af dagen; hvor end du rejser hen.
God rejse.
OM KUNSTNEREN
Fra tid til anden taler mine forældre om dengang, jeg som 4-årig første gang viste glødende interesse for, hvordan mørke og kunstig belysning kan spille næsten symfonisk sammen – og skabe nye overraskende indtryk og oplevelser.
Heldigvis mærker jeg stadig den nærmest barnlige begejstring for feltet den dag i dag. Og jeg føler mig privilegeret, hver gang jeg arbejder med at iscenesætte en fortælling.
Dramaet, stemningen, hemmelighederne og de arkitektoniske overraskelser – pludselig træder det hele frem, når mørket falder på, og belysningen afslører de skjulte finesser.
Efterhånden har jeg indset, at flertallet af bygninger og områder bærer på ufortalte ”after dark storries,” som forskønner ved at blive fortalt.
Hen over årene er min gamle barndomsbegejstring nemlig kun taget til i styrke. Og sidste år tog jeg springet og slog dørene op til AfterDark – lysdesign.
Inden jeg kastede mig over den mere kunstfærdige side af facade- og bygningsbelysning, brugte jeg tiden på at opbygge et solidt fagligt fundament.
Jeg er uddannet elektriker, og i næsten ti år arbejdede jeg som belysningstekniker – og fik omfattende erfaring med standarder og lysberegninger.
Al dén praktiske og teoretiske erfaring kommer mine kunder til gode i dag – uanset hvilke individuelt tilpassede belysningsopgaver jeg arbejder med: Lær mig og min tilgang til belysning nærmere at kende – og se eksempler på tidligere belysningsprojekter hér: www.afterdark.dk
TAK TIL
BEGA
Claus Dalsgaard A/S
AEQUOR

AEQUOR
HVEM: Vertigo
HVOR: Børnekulturhuset Ama’r. Øresundsvej 8B, 2300 København S
HVORNÅR: kl 17.00 – 22.30
OM VÆRKET
AEQUOR er et visuelt lysværk i børnehøjde af kunstnerkollektivet Vertigo.
Som lygtefisken i dybhavet lokker og tiltrækker bytte med dens lysende knop på hovedet, bliver forbipasserende lokket med ned i et lysende dybhavsunivers, som udspiller sig i fire vinduer i Børnekulturhus Ama’r.
I de fire vinduer præsenterer Vertigo fire forskellige visuelle fortolkninger af og fortællinger om det uvisse dybhav, og de skabninger der lever heri. Fra afstand vil man kunne se refleksioner og lys fra vinduerne, der oplyser området omkring børnekulturhuset, men kun hvis man har mod nok til at komme nærmere og kigge helt ned i dybet, vil man få den fulde oplevelse af AEQUORS lysende dybhavsunivers.
ET KAPEL PÅ VRANGEN

LUX Xll - ET KAPEL PÅ VRANGEN
HVEM: Byen Sover
HVOR: Vestre Kirkegård, 2450 København SV
HVORNÅR: 5. februar – 30. april // Værket opleves bedst mellem 18.00-19.00, indenfor kirkegårdens åbningstid kl. 7-19.
OM VÆRKET
Områdefornyelse Bavnehøj, under Københavns Kommune, præsenterer et stedsspecifikt lysværk af tegnestuen byen sover ved den kulturhistoriske perle Østre Kapel midt på Vestre Kirkegård. En stor lysekrone med en diameter på 3,5 meter omdanner kapellets forplads til et varmt og forunderligt fællesrum, der både kan virke dragende og højtideligt for den enkelte, men også samle kirkegårdens gæster selv på kolde og bidende dage.
De besøgende kan fordybe sig i lysekronens ornamenterede skærme, som vender kapellet på vrangen ved at afspejle rumlige fantasier og brudstykker af de kultur- og teateraktiviteter, man kan opleve i det nedlagte kapel. Lyset fra kronen reflekterer omgivelserne, og lyset bliver således bindeled mellem naturen og kapellet. Lysværket er både tænkt som et lokkende og gådefuldt endepunkt for kirkegårdens passerende cyklister og løbere, men også et varmt og indbydende rum for kirkegårdens besøgende, der opfordrer til rekreativt ophold og fordybelse.
Hvert 20. minut ledsages værket af en lydmæssig kulisse, som forstærker værkets højtidelighed.
Lysværket kan opleves i kirkegårdens åbningstid kl. 7-19. Værket er et led i Områdefornyelse Bavnehøjs undersøgelse af Østre Kapels potentiale som lokalt mødested.
TALK af Østre Kapel den 25. februar: Begivenheden opdateres på Områdefornyelse Bavnehøjs facebook-side: https://www.facebook.com/Omraadefornyelsebavnehoej
OM KUNSTNER
Tegnestuen byen sover består af arkitekterne Jens Kamp og Karin Bech. Deres arbejde spænder bredt fra udstillingsarkitektur til arbejde med lys i form af lamper og lysinstallationer, ofte i det offentlige rum. En fascination af byens mørke, og hvordan historier kan være med til at ændre vores opfattelse af byen, er en vigtig drivkraft for tegnestuen, hvis arbejde kredser om samspillet mellem by og natur og mellem fiktion og virkelighed.
TAK TIL: Områdefornyelse Bavnehøj
Andre lysoplevelser under festivalen
Under Copenhagen Light Festival vil nogle værker være oppe i en kortere eller længere tid end festivalens periode (5-27 februar 2021)
BODY BOYCOTT (DEN DANSKE SCENEKUNST SKOLE POP-UP)

BODY BOYCOTT
HVEM: Viktor holm Lauridsen & Mathilde Niemann Hyttel – studerende på Den Danske Scenekunst Skole
HVOR: Karberghus, Højbro Plads 15, 1200 København K
HVORNÅR: Fre d. 26. feb. og Lør d. 27. feb.
OM LYSVÆRKET
Værket er en videoinstallation af 2. års lys studerende fra Den Danske Scenekunst Skole. Værket undersøger hvordan et kollektive begær kan formidles gennem kunsten. Værket er et forsøg på at visualisere og manifestere længsel efter kropslig kontakt.
LUMINARIUM – LYDLØS KINETISK LYSKUNST PERFORMANCE

LUMINARIUM - LYDLØS KINETISK LYSKUNST PERFORMANCE
HVEM: Laterna Magica Museum for Visuel Viden
HVOR: Niels Ebbesens Vej 13A, 1911 Frederiksberg C
HVORNÅR: Fredag-Søndag kl. 17.00 – 22.30, fra 12. til 27. februar 2021 OM VÆRKET
LUMINARIUM er en kinetisk lyskunst forestilling sammensat af lyskoreografi, lysperformance og lysvideo dokumenteret gennem fotografi, film og live videoperformance. Denne performance af lys for linsen kan opleves på museets facadevinduer på weekendaftener i løbet af Copenhagen Light Festivalen 2021. Målet med Luminarium som visuelt sprog er at fokusere på det lydløse, bevægende billede som en grundlæggende form for social kommunikation og derigennem fremme meningsfuld kunstnerisk gestikuleren i en tid præget af urban lysstøj. Lysperformances har altid været associeret med fascinerende og ekstravagante oplevelser – både i den analoge og den digitale æra – og drives af lyskunstnere med en forbløffende energi til at gå nye veje, udforske nye teknikker og virkemidler, og fastholde genrens plads i kunsthistorien. Ifølge kunsthistorikeren Frank Popper er udviklingen af lyskunst knyttet til de æstetiske overvejelser forbundet med teknologisk fremskridt. Med LUMINARIUM ønsker Laterna Magica Museum at introducere en anderledes æstetisk oplevelse i det offentlige rum og genoplive en tryllebindende genre indenfor kunstnerisk lysfremstilling.
OM KUNSTNERNE
Forestillingen udføres af Laterna Magica Museum for Visuel Viden i samarbejde med dets netværk af kunstnere, der er kendt for eksperimenteren med lyskoreografi, lysperformance, og lysvideo.
LYSFANGER

LYSFANGER
HVEM: membran.xyz
HVOR: Nørrebrohallen, Den Røde Plads Nørrebrogade 209, 2200 København N
HVORNÅR: 17:00 – 23:00, fra d 10. til d 27. februar 2021
OM VÆRKET
Mens folk går i store buer udenom hinanden, vandrer en stilfærdig lyskegle omkring på Den Røde Plads på Nørrebro. Nørrebrohallen og Membran inviterer besøgende på pladsen til at besøge www.lysfanger.xyz og selv eksperimentere med lyskeglen.
Her får du lyset i din hule hånd, og det er dig, der fører det rundt i dets utallige nuancer og former.
Du kan selv bestemme, om du vil lave fangeleg for hele klassen, flirte med en fremmed eller sætte spot på dit skateboard. Men pas på, at andre ikke tager lyskeglen fra dig…
OM KUNSTNERNE
Membran.xyz er en tekst & kunst-duo bestående af Pauline Bendsen & Rune Brink Hansen. De skaber interaktive online sociale eksperimenter, udstillinger og kunstværker.
TAK TIL:
Lysfanger er skabt af membran.xyz for Nørrebrohallen med støtte fra Nørrebro Lokaludvalg med hjælp fra while-loops.se
AMAGERVÆRKET

AMAGERVÆRKET LYSER OP I VINTERMØRKET
HVEM: GOTTLIEB PALUDAN ARCHITECTS & SPEIRS MAJOR
HVOR: for enden af Vindmøllevej, efter Copenhill. 2300 KBH S.
HVORNÅR: Hver aften ved solnedgang.
OM LYSVÆRKET
Gennem vinteren 2020-21 er der sat midlertidig facadebelysning på HOFORs nye, bæredygtige kraftvarmeværk på Amagerværket.
Facadebelysningen markerer afslutningen på byggeperioden, hvor kraftværksblokken har stået som en mørk klods på den Københavnske skyline. Nu gør den afdæmpede belysning værket og den spektakulære facade af træstammer synligt i aftentimerne. Når lyset gradvist tændes ved skumringstid vil værket være synligt fra store dele af byen indtil midnat, hvor det langsomt slukkes igen.
Den nuværende, midlertidige lyssætning er en ouverture til den permanente lysinstallation, som er designet af kraftværkets arkitekter Gottlieb Paludan Architects i samarbejde med de britiske lysdesignere Speirs Major. Den fremtidige lysinstallation vil være dynamisk og bevægelig, med lys der vil flyde langsomt henover facadens træstammer og tydeliggøre strukturen og dybden i stammerne om natten.
Den permanente lysinstallation udføres, når det igen bliver muligt for de britiske lysdesignere at rejse til Danmark.
WINTER LIGHTS IN THE LATIN QUARTER

WINTER LIGHTS
HVEM: Latinerkvarterets forretninger og nabogruppe, og KBH – Commerce & Culture
HVOR: Studiestræede, Larsbjørnsstræde, Teglgårdstræde, Kattesundet – KBH K
HVORNÅR: Indtil d. 28 februar
OM LYSVÆRKET
Dette år har været særligt udfordrende for alle! Det er derfor meget gribende, at det efter mange mislykkede forsøg gennem årene på at få vinterlys i Nørre-kvarteret endelig lykkes. I det vi forestillede os kunne være den mørkeste vinter nogensinde i vores historiske område, kæmpede vi hårdt og formåede at få vores fælles projekt i mål.
Midtvejs gennem projektet indså vi imidlertidig, hvorfor dette aldrig tidligere var opnået!
Forskellige uforudsete forhindringer såsom at indhente tilladelser fra hver enkelt bygningsejer, og fra Slots- og Kulturestylesten til den store mængde af fredede bygninger, der dækker området Studiestraede, Larsbjørnsstræde, Teglgårdstræde og Kattesundet – og også få vores mangfoldige blanding af lokale forretning om bord under en global pandemi og økonomisk afmatning.
Succesen med dette vinterlysprojekt har givet os et nyt og tættere netværk blandt erhvervslivet og lokalbefolkningen. Sammen har vi nu mere viden og information om, hvem der arbejder og bor i vores område.
Vi vil bestræbe os på at bruge denne succes som springbræt til at samarbejde om flere spændende projekter i fremtiden. Vi håber, at de, der passerer gennem vores område for at se lysene, kommer til hertil igen og fejrer udholdenheden og dynamikken i vores elskede kvarter.
Fællesskabet tæller.
Foto: Kim Ahm
WAVES OF LIGHT

WAVES OF LIGHT
HVEM: KBH – Commerce & Culture
HVOR: Kronprinsessegade, 1114 KBH K
HVORNÅR: Indtil 27. februar
OM LYSVÆRKET
I Kronprinsessegade kan du opleve et imponerende lyshav der bølger sig gennem den smukke gade. Lysene er en tilbagevendende tradition omkring jul, men har i år fået lov til at blive hængende under Copenhagen Light Festival, for at skabe lys i mørket.
Photo: Andrius Karolis
RESIDENZA TRICOLORE

RESIDENZA TRICOLORE
HVEM: Den italienske ambassadørbolig
HVOR: Fredericiagade 2, 1310 København K
HVORNÅR: Fredag den 5. til og med søndag d 14. februar
OM VÆRKET:
Lyset på den italienske ambassadør er blevet til takket være Standard System Engineering, en italiensk førende virksomhed inden for konstruktion, drift og vedligeholdelse af elektrisk udstyr, industrielle systemer, integreret sikkerhed og bygningsautomation.
Bygningen der stammer fra 1750, da kong Frederik V afstod sin kammerherre, Christian Bærentz, et sted at bygge sit hjem ved siden af det kongelige palads i Amalienborg, siden 1924, er den officielle residens for de italienske ambassadører i Danmark. Den første del af slottet blev tegnet af den danske arkitekt Niels Eigtved.
MODERN QUETZALCóATL

MODERN QUETZALCóATL
HVEM: Den mexicanske ambassade
HVOR: Bredgade 65, 1.sal, 1260 KBH
HVORNÅR: 2-27. februar fra kl 17.00
OM VÆRKET:
Quetzalcoatl betyder fjerslange. Han var den mest magtfulde gud i Mesoamerica blandt Teotihuacan-, Mexica-, Toltec-, Olmec- og Maya-kulturer (hvor han var kendt som Kukulcan).
For det moderne Mexico repræsenterer det storheden ved den indfødte kulturarv og hylder 700 år af Mexico-Tenochtitlan-stiftelsen.
Belysningen af Mexicos ambassade-vinduer repræsenterer dualiteten i denne guddom – den fysiske repræsentation som en “dyremand” og det åndelige i fjerene.
Slangen bevæger sig konstant, mens dens fjer afspejler farverne i de præ-spansktalende kulturer i Mexico. Derfor er det inspirationskilden til at deltage i Copenhagen Light Festival.