Copenhagen Central Station

mellem bevægelse og lys, måske øjeblikke af stilhed (between movement and light, perhaps moments of silence)

Copenhagen Central Station, 1570 Copenhagen V

In 2008, Public Architects redesigned two underground tracks of Copenhagen Central Station: tracks 3/4 and 5/6.  In that occasion artist, Anita Jørgensen was invited to design an aesthetic improvement to the space.

The artist used old copper, material that directly creates a connection with the building, designed in 1847 by architect Henrich Wench. Anita Jørgensen create panels in different materials along the side walls, to make a different space, a sort of room in the room.

The coppered back wall is lashed by coloured light sticks that change colour, from red, green and blue, in calm waves.

The project was awarded with The Danish Lighting Award 2009.

Tips and recommendations

This is a permanent installation, you can always see it at 3/4 and 5/6 tracks.  

 

Contributors

Design

  • Artistic decoration:
    Sculptor Anita Jorgensen
  • Architect:
    Public Architects A / S
  • Lighting design:
    Bart Lichtlabor

Builder

  • DSB

Suppliers

  • Client Adviser lighting:
    Lighting Architect Gunver Hansen
  • Electrical Engineer:
    Grontmij | Carl Bridge
  • Construction:
    Pihl – Aarsleff consortium by Wicotec A / S